Koolhydraatarm weekmenu 17

koolhydraatarm weekmenu 17

Het is weer zondag, en dat betekent dat het tijd is voor een nieuw koolhydraatarm weekmenu! Het wordt deze week heerlijk weer, en daar heb ik natuurlijk ook rekening mee gehouden in de planning. Maandag, dinsdag en vrijdag worden het warmst en zonnigst, dus dat lijken me perfecte barbecue-dagen! Op die dagen staan er dus -je raadt het al- barbecue-recepten op het menu. Heb je geen barbecue, of heb je hier geen zin in? Een grill(pan) kan ook prima! En of je ze nu op de barbecue of grill bereidt, de gerechten zijn sowieso snel klaar. Kun jij lekker lang van de zon genieten! Oh, de gerechten van woensdag en donderdag zijn ook warm-weer-proof trouwens! Super lekker en gezond, zonder lang in de keuken te hoeven staan.

In het weekmenu hieronder vind je vijf koolhydraatarme gerechten voor het avondeten, inclusief de bijbehorende boodschappenlijst (onderaan het bericht). Met een duidelijke planning is gezond eten namelijk een stuk makkelijker (en leuker)! De titels en foto’s van de gerechten zijn klikbaar. Als je hierop klinkt kom je bij het volledige recept en de bereidingswijze uit.


Maandag: vegetarische barbecue! Gegrilde aubergine en courgette met mozzarella + koolhydraatarm breekbrood 

gegrilde aubergine en courgette met mozzarella

Wie mij al langer volgt, weet dat ik sinds een tijdje op maandag vegetarisch eet.  Op andere dagen ook steeds vaker, maar op maandag in ieder geval. Aangezien het deze maandag meeega mooi weer wordt, wil ik wel graag gaan barbecueën. Lastig om dat vegetarisch én gezond te houden? Niet met dit gerecht van gegrilde aubergine en courgette met mozzarella! Serveer er wat koolhydraatarm breekbrood bij en je hebt een heerlijke maaltijd.

koolhydraatarm breekbrood

Breekbrood is eigenlijk overal lekker bij! Of je nu gaat barbecueën, borrelen of een soepje eet: koolhydraatarm breekbrood kan altijd. Ik vind het zelf heerlijk met wat olijfolie en zout, maar gewoon zo of met je favoriete dips of smeersels kan natuurlijk ook. Het recept is voor één breekbrood, bestaande uit 7 broodjes. Maar, aan 1 (of hooguit 2) broodjes per persoon heb je al meer dan genoeg. Vanwege de vezels vullen ze namelijk enorm. Je kunt er daarom eventueel voor kiezen om de hoeveelheden in het recept te halveren, maar zelf zou ik gewoon het hele breekbrood maken en de overige broodjes bewaren voor de lunch of voor bij de zalm dinsdag.

De olijven en geraspte kaas die je overhoudt, gebruik je voor de pasta van woensdag.

Dinsdag: gegrilde zalm met groene asperges en guacamole

zalm met groene asperges van de barbecue

Vis op de barbecue is dus hélemaal niet moeilijk, maar ik dacht lange tijd van wel en vermeed het dus. Jammer, want het is zó lekker! Zeker deze gegrilde zalm met groene asperges en guacamole. Absoluut een van m’n nieuwe barbecue-favorieten! Zelf vind ik een (wegwerp) grillschaal dan wel handig trouwens, om de vis mooi te laten garen. Die wegwerp schalen kosten iets van €1,50 voor 5 stuks bij bijvoorbeeld de Action, dus dat valt reuze mee.

De guacamole kun je zelf maken (vind ik vaak wel het lekkers), maar er is voortaan ook best lekkere kant-en-klare te koop. In dat geval kun je de avocado en rode ui van de boodschappenlijst doorstrepen.

Mocht je nog koolhydraatarm breekbrood over hebben van maandag, is het lekker om dat erbij te serveren.


Woensdag: koolhydraatarme pasta met tonijn, spinazie, tomaatjes en olijven

koolhydraatarme pasta met spinazie, tonijn, olijven en tomaatjes

Pasta is toch wel mijn ultieme comfortfood. En deze al helemaal, want hij is súper smaakvol en tegelijkertijd heel makkelijk. Zeker met het mooie weer van deze week, is het toch wel fijn om niet lang in de keuken te hoeven staan. Oh, en ook fijn: deze pasta is hartstikke gezond. Boordevol vezels, eiwitten, vitamines en gezonde vetten. Ideaal toch?

Donderdag: koolhydraatarme wraps met gerookte kip, avocado en knoflook-limoenmayonaise

koolhydraatarme wraps met gerookte kip en avocado

Ik ben gék op wraps! En zeker op deze frisse variant met gerookte kip, avocado en limoen-knoflookmayonaise. Top-combi, als zeg ik het zelf. Deze wraps zijn ook ideaal als je wel lekker en gezond wil eten, maar niet lang in de keuken wil staan. Je hebt er zelfs geen fornuis voor nodig! Fijn toch, met deze warmte?

Ik vind het zelf altijd lekker om er een salade bij te serveren. Die maak je heel makkelijk van de tomaat, spinazie en eventueel avocado die je overhoudt. De halve limoen die je overhoudt, gebruik je voor de groentesalsa bij de kalkoen vrijdag. Oh, en met de de 2 wraps die je overhoudt maak je vrijdag een heerlijk toetje!

Vrijdag: gegrilde kalkoen met frisse salsa van aardbei, avocado en paprika + barbecue-toetje

koolhydraatarme barbecue kip met groentesalsa

Oké, zullen we nog gewoon één keer barbecueën dan?! Deze gegrilde kalkoenfilet met frisse salsa van aardbei, paprika, tomaat en komkommer, was een van de eerste barbecuegerechten die ik dit seizoen maakte. En, even eerlijk: het was meteen een succes! De kalkoenfilet is letterlijk binnen 2 minuten klaar, maar dankzij de salsa zet je toch een heel bijzonder (en feestelijk) gerecht op tafel. Ideaal om je weekend mee te beginnen, toch?

Oh, eet niet alle aardbeien op die je overhoudt trouwens! Je hebt er een paar nodig voor het toetje 🙂

koolhydraatarme quesadilla met chocola en aardbeien barbecue

Met de 2 overgebleven wraps van donderdag, en de aardbeien die je nu nog overhebt, kun je een héerlijk toetje maken: deze koolhydraatarme quesadilla’s met aardbeien en chocola. En het leuke is: dit toetje maak je ook gewoon óp de barbecue. Gaaf, toch?!


Boodschappenlijst koolhydraatarm weekmenu

 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 3 limoenen
 • 3 avocado’s
 • 2 of 3 tomaten
 • Oranje of gele paprika
 • Halve komkommer
 • Kleine zak verse spinazie
 • Ongeveer 15 groene asperges (of meer, als er meer in één verpakking zitten)
 • Ongeveer 350 gram spinazie à la crème (uit de diepvries)
 • Klein bakje cherrytomaatjes
 • Klein bakje aardbeien
 • 2 rode uien
 • Witte ui
 • Bol knoflook
 • Bol mozzarella
 • Zakje geraspte kaas
 • 200 gram Griekse yoghurt
 • Klein bakje roomkaas (Philadelphia of een goedkopere variant)
 • Mayonaise (een paar eetlepels)
 • 4 eieren
 • 2 verse zalmmoten (of 1 grote)
 • 1 blikje tonijn in (olijf)olie
 • 200 gram gerookte kip
 • 2 platte, dunne kalkoen- of kipfilets
 • Eetlepel pesto
 • Potje zwarte olijven (in schijfjes)
 • Olijfolie
 • Kruiden: basilicum, dille, Italiaanse kruiden / bruschetta kruiden, kipkruiden, peper en zout
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 30 gram psylliumvezels (te koop bij Kruidvat en online bij Afvallen met Bregje en Body & Fit)
 • 55 gram amandelmeel (ik gebruik die van Body & Fit)
 • 100 gram koolhydraatarme pasta. Ik gebruikte de Pasta alla Eve van Body & Fitshop: deze is eiwitrijk en súper laag in koolhydraten)
 • 4 grote of 6 kleine koolhydraatarme wraps (Body & Fit)
 • Suikervrije chocola en/of suikervrije chocoladepasta (Body & Fit)Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *