Yes, het is me gelukt om een super lekkere koolhydraatarme cake te maken! En daar ben ik echt heel blij mee. De meeste koolhydraatarme cakes zijn namelijk vaak droog of heb een beetje een ‘neppe smaak’. Deze écht niet: de textuur is (al zeg ik het zelf) perfect: stevig, maar absoluut niet droog. En de smaak? Ook top! Licht zoet, zonder bijsmaak. Ik vind hem zo al heel lekker, maar je kunt dit recept ook gebruiken als basis en er dan mee variëren (ik maakte al een koolhydraatarme citroencake, maar rood fruit of chocola staan ook zeker nog op de planning). Ook ideaal om koolhydraatarme cupcakes mee te maken trouwens!
Ingrediënten
- 160 gram amandelmeel (ik gebruik altijd amandelmeel van Body & Fit)
- 4 eieren
- 100 gram monchou (of andere roomkaas)
- 60 gram roomboter
- Zoetstof (naar smaak)
- 2 theelepels bakpoeder
- Theelepel vanille-aroma
- Snuf zout
Verder nodig:
- Cakevorm (ik gebruik het liefst een siliconen bakvorm, het beslag is namelijk vrij plakkerig)
- Oven
Bereiding koolhydraatarme cake
Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de monchou en boter zacht zijn (verwarm ze eventueel een halve minuut in de magnetron). Mix wat zoetstof (begin met 3-4 eetlepels) met de boter, monchou en vanille tot een glad mengsel en voeg vervolgens de eieren één voor één toe.
Meng in een apart schaaltje het amandelmeel met het bakpoeder en een snufje zout, en voeg dit vervolgens toe aan het beslag. Mix alles nog even tot er een glad beslag ontstaat en proef even wat je van de smaak vindt. Je kunt eventueel nog extra zoetstof en/of vanille toevoegen (let op: de zoetstof verliest wat zoetkracht bij het bakken, dus maak je beslag íets zoeter dan je zou willen). Giet het beslag in een bakvorm en bak ongeveer 35 minuutjes.
Laat de cake even afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveer hem zoals je wilt: met wat slagroom, mascarpone, rood fruit of gewoon zo!
Dit recept is de perfecte basis voor allerlei soorten cake of cupcakes. Wil je wel wat variëren? Hieronder deel ik een aantal van mijn favoriete koolhydraatarme cakes en cupcakes, die gebaseerd zijn op dit basisrecept:
Lekker feestelijk: deze koolhydraatarme cakebootjes met mascarpone en aardbei. Ideaal om uit te delen trouwens!
Heerlijk romig én fris: deze koolhydraatarme citroencake met topping.
Klik hier voor nog meer koolhydraatarme cake en taartrecepten!
Eet smakelijk! X
De cake lijkt me heerlijk maar ik heb crystal sweat extra in huis ,kanaal ook ? En hoeveel moet er dan in ? Bvd
Hoi Floor
Kun je mij ook zeggen hoeveel koolhydraten, vet , eiwitten etc in de cake zitten? hij smaakt geweldig?
Daar moest staan ,kan dat ook?
Hoi Antonia! Dat kan zeker 🙂 Ik durf alleen niet te zeggen hoeveel je daarvan nodig hebt. Zou met een beetje beginnen en dan gewoon proeven wat je van de smaak vindt. Je kunt op het einde altijd nog wat meer toevoegen. Daarna nog wel even goed mixen. Liefs!
Bedankt voor de vlotte reactie ,ga het proberen
Hallo Floortje wil graag de cake maken
kan je me zeggen waar ik Sukrin kan kopen
is dat in speciale winkels ben hier bij alle
super markten en vitamine winkels en
drigisterijen geweest kunnen het ook niet bestellen
hoor het heel graag
groet joke
Hi Joke! Ik gebruik zelf gewoon zoetstof uit de supermarkt 😉
Hoi Floortje,
Ik heb de cake net uit de oven gehaald.
Ziet er prachtig uit!!
Maar…,,, ik heb een hekel aan de vieze smaak van stevia.
Nu heb ik de cake gezoet met honing,…. maar dat is vast niet de bedoeling
Gebruik sukrin,echt lekker
Ik gebruik een paar druppeltjes sucralose als zoetstof, doet het ook goed net als dat Mascarpone ook goed werkt als kaas. In een platte braadslede met schijfjes appel er in een echt gebakje ?
Hoi Elly, wat heerlijk!! Geniet ervan 🙂
Hoi Floortje,
Ik heb de cake net uit de oven gehaald.
Ziet er prachtig uit!!
Maar…,,, ik heb een hekel aan de vieze smaak van stevia.
Nu heb ik de cake gezoet met honing,…. maar dat is vast niet de bedoeling!
Hebben je nog een ander alternatief?
Erg lekker ja. Heb iets meer sukrin gebruikt en AH zuivelspread ipv monchou.
Leuk om te horen! 🙂 Liefs, Floortje
Welke zoetstof gebruik je Floortje. Bedankt voor je recept
Hoi Marie-Jose!
Ik gebruik gewoon ‘tafelzoetstof’, zo’n bus met wit poeder die je kunt kopen bij de supermarkt (staat meestal bij de koffie/thee).
Liefs, Floortje
Ik gebruik eigenlijk altijd alleen Stevia vloeibaar. De cake is heerlijk, maar ik heb na het eten een wat vreemde “nasmaak”, en dan niet echt een smaak maar meer een gevoel in de mond. Ik ben niet allergisch voor amandelen, kan dit door de Stevia komen? Wel wat vage omschrijving, sorry!
Hi Martha, ja dat komt zeker door de stevia. Heb ik zelf ook last van, dus stevia vermijd ik altijd
Hij staat nu in de oven ben benieuwd!
Leuk Patries! Ik hoor graag wat je er van vindt:)
Hij is echt heerlijk, heb ongeveer 50 gram kristal sweet van Steviala gebruikt en de vanille was op maar zo ook erg lekker. Het valt me op dat hij lekker smeuïg is.
Leuk om te horen Danielle! Eet snakelijk ?
Waar koop je steviala, bij welke winkel?
Heel benieuwd. Ipv vanille aroma, amaretto aroma genomen. Bij het proeven van het beslag vond ik dat er een bijsmaak aan zat door de stevia zoetstof. Dat zou nog eens een uitkomst zijn: zoetstof die geen bijsmaak heeft!
De cake bolt wel wat in de oven maar rijst niet tot de hoogte van de bakvorm.
Als de smaal goed blijkt te zijn, is dat verder geen probleem.
Hoi Jacqueline! Hoe was de cake? Ben erg benieuwd! 🙂 Stevia vind ik ook niet zo lekker smaken. Zelf gebruik ik daarom altijd gewone tafelzoetstof (obv aspartaam) en vind dat die vrijwel geen nasmaak heeft!
Ik heb de cake gisteren gemaakt met 3 eetlepels stevia als zoetstof. Het was gewoon chemische cake geworden. Na een heel klein stukje proeven, de hele cake weggegooid. Zo’n vieze smaak heb ik zelden geproefd.
Hoi Hanny! Wat jammer! Komt door de stevia.. heeft een hele chemische nasmaak. Zou de volgende keer andere zoetstof proberen 🙂
Je heb verschillende soorten Stevia je heb extra Sweet en die net zo zoet is als suiker en die smaken wel goed en dat is het merk Greensweet maar die kan je alleen bestellen
erythritol is een zoetstof wat gelijk smaakt als suiker. wel 70% minder zoetkracht. Aangezien het poliolen zijn wordt het niet opgenomen in de bloedbaan, geen verandering in je bloedsuikerspiegel en geen aanmaak van vetten…..heerlijk om te gebruiken…….o ja, geen bijsmaak!
Steviala kun je gebruiken de kristal sweet die heeft geen nare bijsmaak.
Kan je hem ook in plakken invriezen?
Hi Amy! Sorry voor mijn late reactie. Dat kan zeker 🙂 Misschien heb je het inmiddels al geprobeerd?
Hoi Floortje, ik heb net je site ondekt en heb meteen de cake gemaakt. Staat nu in de oven. Ik ben zo benieuwd, want alles wat ik bak mislukt. Ik laat je weten of het me gelukt is.
Hi Lous! Leuk om te horen 🙂 De cake gaat vast lukken, ben erg benieuwd wat je er van vindt straks!
Hoi Floortje, de cake is lekker maar veel te zoet. Volgende keer kan ik de helft minder Stevia gebruiken. Maar zeker voor herhaling vatbaar. Dank je wel!!
Hi Lous! Fijn dat de cake lekker is 🙂 Hoe zoet hij is, is inderdaad heel erg afhankelijk van de zoetstof die je gebruikt. Zelf ben ik niet zo’n fan van stevia (vanwege de nasmaak), dus ik gebruik altijd simpele (en goedkope) tafelzoetstof. Hopelijk smaakt ‘ie de volgende keer beter!
Ik heb een vraag, kan ik inplaats van monchou ook roomkaas gebruiken.
Hoi Willeke! Monchou is ook roomkaas. Wat voor andere roomkaas zou je willen gebruiken? In principe moet het kunnen hoor, maar ik heb zelf gemerkt dat monchou echt de beste textuur heeft voor dit recept. Liefs!
maar gebruik je dan de “blokjes” Monchou? of de Zacht & Luchtig?
Hoi Floortje, je gebruikt simpele en goedkope zoetstof. Mag ik vragen welk merk. Er zit nogal wat verschil van khd in. Dank je wel.
Hi Lies! Ik gebruik de tafelzoetstof van het huismerk van Jumbo of Albert Heijn. Niet schrikken van het aantal koolhydraten: dat is per 100 gram. De zoetstof weegt bijna niks (de hele bus zoetstof weegt maar 75 gram) dus de hoeveelheid khd als je dit in je baksels gebruikt is bijna 0! Liefs 🙂
Heerlijk, en heb je al een idee over de chocolade variant? Lijkt me ook super.
Vier eetlepels cacao toevoegen, is dat genoeg? Heb er nu al kaneel en walnoten inzitten, dus kan bij mij niet meer….
Wat leuk om te horen Mathilde! Ik zou denk ik beginnen met zo’n 25 gram cacao en dan even proeven wat je van de smaak vindt. Meer toevoegen kan dan altijd nog! Kaneel en walnoten klinkt ook heerlijk. Geniet ervan!
?
Zelf gebruik ik vaak liever pure chocolade ivm de smeuïgheid. Misschien heb je iets aan deze tip, cacaopoeder maakt t vaak droog is mijn ervaring. De 74% chocolade vd hema vinden wij lekker en mag in ons kha dieet.
Goeie tip, Lizz!
Ik heb er net 1 gemaakt en hij smaakt heerlijk ! Kun je mij vertellen hoeveel koolhydraten er ongeveer in een plakje zitten ? Ben bezig met powerslim dieet en daar moet je de koolhydraten tellen namelijk ?
Groetjes sophia
Hoi Sophia! Wat leuk om te horen 🙂 De cake bevat ongeveer 1 gram koolhydraten per plakje (afhankelijk van hoe dik je de plakken snijdt natuurlijk) en 16 gram voor de hele cake. Ik heb het zo berekend:
150 gram amandelmeel = 7,5
100 gram monchou = 2,5
4 eieren = 2
100 gram roomboter = 0
Zoetstof = 4
Liefs, Floortje
Hallo
Vraagje
Wat is monchou , aub
Hoi Lorette!
Monchou is stevige roomkaas: http://www.monchou.nl/producten/monchou_100_gram/.
Na meerdere recepten te hebben geprobeerd is deze cake een absolute blijvertje. Zelf een citroencake ervan gemaakt. TOP
Hoi Chantal! Ik had helemaal over je reactie heen gelezen, maar wat ontzettend leuk om dit te horen! Liefs, Floortje
Hi Floortje,
Bedankt voor het recept. De cake smaakt heerlijk alleen is hij niet echt ‘hoog’ geworden.
Welke maat cakevorm gebruik jij? Misschien ligt het daar aan. Ik heb een siliconenvorm gebruikt van 25 cm.
Misschien moet ik een dubbele hoeveelheid nemen/
Groetjes!
Hoi Margreet! Wat leuk om te horen. Ik moet zeggen dat de cake bij mij ook niet heel hoog wordt. Ik heb een vrij standaard cake vorm (weet zo even niet welke maat het is), maar je kunt de hoeveelheid sowieso verdubbelen voor een dikkere cake. Let er dan wel op dat je de cake waarschijnlijk ook langer moet bakken.
Liefs, Floortje
Zou het graag willen maken maar, hoeveel cm is de bakblik
Hoi Jolanda! Ik gebruik gewoon een standaard maat cakevorm (siliconen). Maar als ie wat groter of kleiner is maakt het niets uit. Veel bakplezier!
Wow, wat een topcake zeg! Net gemaakt en heerlijk sponzig 🙂
Ook top gevonden door een vriend met diabetes.
Ik heb er wat citroenrasp doorgedaan en als zoetstof Sukrin gebruikt. (8 eetlepels)
Sukrin is prijzig maar een uitstekende suikervervanger met 0 koolhydraten. Ziet er uit als suiker maar heeft een minder zoete smaak. Op Aspartaam heb ik het niet zo, dat doet rare dingen in het lichaam.
Ik ga zeker wat variaties van deze cake proberen.
Dank voor je recept!
Hoi Marieke, wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor het compliment. Ik hoor het graag als je andere lekkere variaties maakt, veel bakplezier! Liefs
Ik gebruik sukrin:1 die is net zo zoet als suiker 😉
Ik ben benieuwd. Cake staat nu in de oven. Heb er cocos en verkade kook chocolade 74% aan toegevoegd. Als zoetstof heb ik Sukrin:1 gebruikt. En ik denk dat ik hem straks met een beetje yoghurt eet, maakt het wat frisser.
Lekker Lizz! Ben benieuwd wat je er van vindt 🙂
Hij is super lekker. Maar wel een beetje droog. Door de cocos denk Ik, maar de yoghurt erbij compenseert dat en maakt t frisser. Volgende keer de yoghurt er door denk ik. Bedankt voor t recept.
Fijn Lizz! Kokos maakt baksels vaak droog inderdaad.. Misschien de volgende keer alleen wat kokos eroverheen strooien? Of wat extra roomkaas (of yoghurt) toevoegen als je toch kokos door het beslag doet 🙂
Thnx lijkt me inderdaad beter. Extra roomkaas klinkt beter dan yoghurt. Maak vast nog een keer een andere variatie erop. Dan post ik hem weer ff ?? het recept is in ieder geval goedgekeurd?
Hoe komt het dat johw cake zo mooi (goud)geel is, de minne wordt altijd zo grouw/zandkleur…
Hoi Fenette! Gebruik je precies dezelfde ingrediënten in dezelfde verhouding? En anders… Als’ie maar lekker is, toch 🙂
Kun je in plaats van amandelmeel ook kokosmeel gebruiken? En zo ja, in welke verhouding?
Hoi Fenette! Daar wordt de cake (naar mijn mening) wel echt minder lekker door. Als je toch graag wilt, zou je eenderde van het gewicht van het amandelmeel kunnen gebruiken.
echt een lekkere cake! Meeste met amendelmeel worden erg amandelachtig maar deze is heerlijk neutraal!
Wel 1 ei minder gebruikt ( had maat L) en was perfect
Hi Mayo,
Wat fijn om te horen! Geniet ervan 🙂
Ik heb de cake in mijn heteluchtov3n gebakken,daarvoor was de temperatuur wat te hoog zeker,hij moest er na 30 minuten nodig uit en was wat droog en dikke korst,wel lekker hoor.?
Hi Janny! Leuk dat je de cake gebakken hebt! Ik heb dit nog niet eerder gehoord, maar het kan natuurlijk per oven wat verschillen. Beetje experimenteren met de temperatuur de volgende keer! 🙂
Bedankt voor dit geweldige recept. Toen ik het tegenkwam vandaag ben ik het direct gaan maken. Aangezien ik alleen tafelzoetstof in huis heb, gebruikte ik 2 kleine, fijngeprakte rijpe bananen als vervanger en een afgestreken theelepeltje zuivere vanilliepoeder. En verder heb ik door het beslag een eetlepel limoensap gedaan. Als topping neem ik mascarpone losgeroerd met limoensap. Zálig.
Wat ontzettend leuk om te horen! Geniet er van!! Tafelzoetstof kan trouwens prima, gebruik ik meestal ook 🙂
Ik maak de cake met zekere regelmaat. De laatste keer had ik grote eieren maat L (van kippen die vrij buiten lopen) en ik vond het deeg te veel op bakbeslag lijken, dus heb ik meer amandelmeel toegevoegd om het deeg wat taaier te krijgen en dat was een goede zet, want de cake kwam later perfect uit de oven en smaakte weer verrukkelijk, deze keer met rasp en sap van een bio-citroen in de topping.
Met bananen is het natuurlijk niet meer koolhydraatarm.
Ik heb geen keltisch zout in huis kan je ook gewone zout gebruiken
Hoi Jannie! Ja hoor, zelf gebruik ik ook normaal zout.
Lijkt mij heel lekker, vraagje: hoeveel koolhydraten per plakje?
Hi Karin! Wat leuk om te horen ? De cake bevat ongeveer 1 gram koolhydraten per plakje (afhankelijk van hoe dik je de plakken snijdt natuurlijk) en 16 gram voor de hele cake. Ik heb het zo berekend:
150 gram amandelmeel = 7,5
100 gram monchou = 2,5
4 eieren = 2
100 gram roomboter = 0
Zoetstof = 4
Liefs, Floortje
Ziet er lekker uit!
Leuk om te horen Desito! 🙂
Hallo. Ik wil hem binnenkort gaan maken, maar ik woon alleen. Kan ik de cake ook plak voor plak invriezen?
Hi Tessa, wat leuk dat je de cake gaat maken! Plakken invriezen kan zeker, doe ik zelf ook vaak 🙂
Hai Floortje,
Wat een fijn recept!
Al tijden gezocht naar iets lekkers in cakevariant zonder suiker! Mijn kids hebben hem ook goedgekeurd, en deze 2 zijn kritisch dus ik ben blij!
Had hem eerst al als cake gemaakt & nu cupcakes deze zijn ook verrukkelijk!
Ik gebruik als suikervervanger 40 gram steviala ery bronze en heb vanille essence gebruikt wat ook suikervrij is.
Als topping kun je bv ook wat roomkaas met suikervrije jam gebruiken.
Erg lekker! Bedankt voor het recept!
Hi Marinda,
Wat ontzettend leuk om te horen! En goed idee die roomkaas met jam, ga ik onthouden 🙂
Geniet van de cake!
Bedankt voor je reactie,
Leuk! Gaan we zeker doen ??
Hoi! ik heb de cake nu in de oven zitten. Ik las hier ook dat je hem in kan vriezen, hoe doe je dit het beste ? Ik ben bang dat als ik het laat ontdooien dat het zo nat en soppig eruit komt, of doe je hem gelijk uit de vriezer even in de oven? Bedankt in ieder geval voor dit recept!
Hi Thirza, wat leuk dat je de cake gebakken hebt! Ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂 Je kunt de cake het beste in losse plakken invriezen (als ‘ie is afgekoeld) en als je hem wilt eten even buiten de koelkast laten ontdooien of eventueel kort in de oven of magnetron doen. Bij mij blijft de textuur dan nog steeds goed! Geniet ervan!
Hoi,
Net deze cake gemaakt. Ik heb zoetstof obv sucralose gebruikt, dat heeft geen rare bijsmaak. Heb er ook npg plakjes appel in gedaan en kaneel door het beslag.
Het is superlekker geworden. Wat een verademing dat ik eindelijk eens wat verantwoords kan snoepen. Ik ben best een zoetekauw en dan is koolhydraatarm eten echt een uitdaging.
Deze cake is een blijvertje!
Wat leuk om te horen Janneke! Die zoetstof gebruik ik zelf ook vaak inderdaad. En heerlijk met appel en kaneel! Dan vindt je mijn koolhydraatarme appel-kaneelcake vast ook lekker: https://flowcarbfood.nl/2017/09/30/koolhydraatarme-appel-kaneelcake-met-walnoten/. Geniet ervan!
Kan je de roomkaas ook vervangen door Griekse yoghurt?
Hi Christel! Ik denk het wel, maar dit kan de smaak en textuur wel wat veranderen. Veel bakplezier!
Dag Floortje,
Ik eet nu 8 weken koolhydraatarm en het gaat goed dat ik van de insuline af ben.
Daarbij komt ook dat ik afval nu met 6 kilo waar de suiker verpleegkundig heel blij van wordt,ik natuurlijk ook.
I?k wil proberen om wel smaakvol te blijven eten ook wat ik een ander voorzet en aangezien ik graag bak ?
Nu mijn vraag over het Basisrecept Cake waar ik alles gedaan heb volgens het recept de cake viel wel wat laag uit.
Dit schijnt normaal bij deze koolhydraatarm recept te horen? en hij was wat droog als wat misschien door een toevoeging van….? opgelost kan worden verder was die prachtig van kleur en structuur.
Verder ga ik natuurlijk gewoon verder en probeer zoveel mogelijk uit.
Groet Freddie.
Hoi Freddie! Wow, wat ontzettend goed zeg!! En leuk dat je de cake gebakken hebt. Vaak is’ie inderdaad wat lager dan ‘normale’ cake, dit meel rijst nu eenmaal niet zo goed. Droog hoort de cake echter niet te zijn.. heb je hem afgedekt bewaard? Misschien de volgende keer net iets korter bakken? Ik wens je nog veel bakplezier!!
Dag Floortje,
Ik heb een vraag,ik eet sinds kort koolhydraatarm en het gaat zo goed dat ik van de insuline af ben.
Daarbij komt ook dat ik afval met 6 kilo waar de suiker verpleegkundig heel blij van wordt , ik natuurlijk ook.
Nu de vraag over Basisrecept Cake die bij mij wat aan de lage kant bleef maar ik begreep dat bij dit recept wel normaal is of je moet het dubbele aan ingrediënten gebruiken.
De cake viel wat droog uit maar als ik weet hoe ik dit opgelos met een toevoeging aan het recept dan ben ik geholpen.
De kleur en textuur was goed.
Groet Freddie.
Hoi Floortje, dit ga ik zeker eens proberen! Een vraagje: bij de ingrediënten staat 2 theelepels bakpoeder, maar bij de beschrijving gebruik je maar 1 theelepel? Groetjes. Penny
Leuk Penny! Oeps, foutje. Dat moet inderdaad 2 zijn, haha. Ik heb het aangepast in het recept. Dankjewel voor je oplettendheid!
Top! Bedankt 😉
Hai Floor, ik heb de cake gemaakt en het is inderdaad erg lekker! Ik had iets meer zoetstof ( ik gebruik sucralose vloeibaar) kunnen gebruiken maar ik heb als topping blauwe bosbessen gebruikt, dan is het wat zoeter ?
Hi Hilde! Wat leuk om te horen. Heerlijk inderdaad met blauwe bessen. Moet ik zelf ook gauw weer eens proberen! 🙂
Heb zojuist de cake gemaakt met appel. Heerlijk. Lekker luchtig, ga hem zeer zeker vaker maken.
Super om te horen Anita! Geniet ervan 🙂
Hoelang is de cake houdbaar? Moet je hem in de koelkast bewaren? Hij smaakt geweldig!!
Wat goed om te horen Liesbeth! 🙂 Je kunt de cake in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 4-5 dagen bewaren. Als je ‘m langer wilt bewaren, kun je ook losse plakjes invriezen!
Kun je ipv amandelmeel ook Hazelnootmeel gebruiken? Dit meel soort vind ik namelijk lekkerder dan amandelmeel.
Hi Ylona! Dat zal de textuur wel wat veranderen denk ik, maar je kan t zeker proberen! 🙂
Ha Floortje
Ik heb de cake nu in de oven staan. Bovenop heb ik appelschijfjes gelegt .et een beetje kaneel. Ik ben benieuwd joe lekker het is. Ik kan nergens vinden hoeveel koolhydraten er in een plakje cake zitten… Kun je me dat vertellen.
Ha Floortje
De cake staat in de oven. Ik ben benieuwd naar de smaak. Ik heb er appel bovenop gelegt en een beetje kaneel.
Weet je ook hoeveel koolhydraten er in een plakje cake zitten…
Oh super! Ben benieuwd wat je er van vindt 🙂 Eet smakelijk alvast! Ongeveer 16 gram koolhydraten voor de hele cake, dus minder dan 1 per plakje 🙂
Bedankt voor de info.
Ik vond hem heeeerlijk!!
De volgende keer probeer ik half amandelmeel en half kokosmeel.
Super! Heel leuk om te horen 🙂 Ben benieuwd naar het resultaat!
Hoi Floortje, kan ik ook vloeibare zoetstof Natrena gebruiken? En hoeveel druppels denk je dat er in moeten.
Alvast bedankt!
Groetjes, Lous
Hi Lous! Jahoor dat kan ook 🙂 Ik zou beginnen met 1 eetlepel en dan even proeven.
Ik heb de cake gisteren gebakken en hij is heerlijk! Mijn kinderen wilden graag proeven en wilden meer.
Ik heb ‘maar’ 2 eetlepels sukrin gebruikt en hij is zoet genoeg. Bedankt voor dit recept, die gaat zeker vaker gebruikt worden.
Wat ontzettend leuk om te horen Karin!! Geniet ervan 🙂
Ik heb deze gister gemaakt, de zoetstof heb ik niet gebruikt maar vervangen door gepureerde frambozen! Alleen ik vind dat hij super erg naar een omelet smaakt, wat dus niet zo lekker is met frambozen ;). Zou er minder ei in kunnen?
Hi Femke! Wat jammer! Dan is er denk ik iets misgegaan.. klopten alle verhoudingen wel?
Wat een heerlijle cake! Eindelijk een koolhydraatarme cake die naar cake smaakt!
Super om te horen Mieke! Geniet ervan?
Gisteren het basisrecept uitgeprobeerd. Maar ipv monchou heb ik mascarpone gebruikt omdat er in Frankrijk geen monchou te vinden is.
De smaak en structuur is prima! Ik ga dit zeker vaker maken. Bedankt voor het recept!
Super, heel leuk om te horen! 🙂
Beste Ellen,
Ik heb de cake net gemaakt met fromage nature van de super U. En zo zijn er nog veel meer soorten die net als Monchou zijn.
De cake is erg lekker, met Stevia.
Ik heb wel eens hele vieze Stevia gehad, maar hier stond op speciaal voor patisserie.
Zojuist een overheerlijke cake gemaakt. Ik heb je basisrecept aangehouden en deze aangevuld met 1 eetlepel cacaopoeder en gemalen kokos en een bakje blauwe bessen. Heerlijk. Ik ben heel blij met het basisrecept deze bevat aanzienlijk minder vet (hoeveelheid boter) dan eerder gebruikt low carb basisrecept.
Super Karin, heel fijn om te horen!!
Hoi Floortje,
Ik ga het recept straks maken precies zoals deze op de site staat. Echter moet ik alles invullen wat ik eet en drink dus met de voedinswaarden erbij. Weet jij deze? Groetjes Anne
Dag Anne, (en Floortje uiterard)
Ik heb de cake gemaakt met Natrena vloeibaar en met twee theelepels Vanille extract en hij is super lekker..
Anne als je alles bij elkaar optelt kom je op onderstaande rekensom.
koolh.kcal
160 gram Amandelmeel 17,6 998
230 gram Eieren 4 stuks 2,5 331
100 gram Monchou 2,4 318
60 gram Roomboter 0,6 447
15 ml Natrena vloeib. 0,0 1
2 theel. Vanille extract 0,0 30
2 theel. Bakpoeder 0,0 0
1 snufje Zout 0,0 0
23,1 2125
Het gewicht van de cake na het bakken was 474 gram.
Hiermee zit er 1 gram cake 0,05 gram koolhydraten en 4,5 kilocalorieën.
m.v.g. Igor
Ik heb de cake gemaakt met 1 eetlepel Green Sweet stevia naturel. Hij had iets zoeter gemogen, volgende keer probeer ik het met 1,5 eetlepel. Voordeel is denk ik wel dat je geen rare nasmaak hebt. De structuur is perfect en niet droog! ??
Heerlijke cake!!! Heel blij met dit recept!!
Wat leuk!! Geniet ervan 🙂
Weet jij ook hoeveel kcal er in 1 plakje zit? Ik wil graag afvallen en dat gaat moeizaam ondanks koolhydraatarm eten dus ik ga ook kijk naar de kcal per dag. Ik eet geen halve cake per dag hoor maar wel 1 plakje per dag!!
Annelies kijk even bij het bericht van IGOR van 17 april. Daar vind je de voedingswaarde kcal.
Groeten Karin
Oh ja, toch overeen gekeken!
4,5 kcal per 1gr
Dank je wel Karin!!
Volgende keer Iets meer zoetstof gebruiken, maar met wat gezoete roomkaas is hij heerlijk! Mijn eeste kh arme baksel! Bedankt voor het rede pr!
Oh wat is ie lekker!!!!!!
Ah super om te horen Maaike!! Geniet ervan 🙂
Ik was sceptisch want vond alles met amandelmeel een droge hap. Maar heb hem net toch gemaakt en deze cake is inderdaad heel erg lekker en een uitstekend alternatief! Aanrader en vast ook lekker met stukjes chocola ?
Wat leuk om te horen Annemieke!! Geniet ervan 🙂
Het is een mooie cake geworden met een echte cake structuur, helaas vind ik hem nergens naar smaken, ondanks dat ik er zeker een eetlepel speculaaskruiden aan heb toegevoegd.. ik ga er zo weer een maken maar dan zonder de kruiden dan eet ik het als brood. Dan kan ik variëren met crackers die ik maak.
Hoi Edith! Wat jammer! Ben je niet toevallig zoetstof en/of vanille-aroma vergeten toe te voegen?
Nee zeker niet, En gister heb ik er nog meer vanille ‘en verse vanille ingedaan en nu smaakt hij helemaal nergens naar! Wel raar toch, amandel meel moet al naar amandel smaken 😉
Dus helaas. Echt jammer want hij zag en schitterend uit.
Wat vreemd! Welke zoetstof gebruik je?
vloeibare sucralose. Maar heb ook suskin en een mix van erythriol en stevia eventueel
Zag bij andere cake dat je al 2a3 eetlepels kruiden gebruikt dus dat zal ik onthouden.
Maar wilde nu een standaard. En ik heb er dus verse vanillie in en ook nog amandelschaafsel ingedaan
Zusto gebruiken. Deze is online te bestellen.
Ik heb een deel van de amandelmeel vervangen door kokosmeel en de monchou door mascarpone. Verder toegevoegd een eetlepel walnootsiroop (body&fit, suikervrij) wat verkruimelde walnoten en een tablet Lindt chocolade 99%. Van de. varianten die ik tot nu toe heb geprobeerd was dit de lekkerste! Bij het serveren een dun laagje mascarpone en wat kokosrasp, mmmmm…..
Oh ja….ook nog 2 eetlepels koekkruiden toegevoegd.
Klinkt heerlijk!!+
Net gemaakt! Smaakt heerlijk.
Had ik echt niet verwacht…