Koolhydraatarme citroencake

koolhydraatarme citroencake

Zin in cake, maar ook in iets fris? Dan is deze koolhydraatarme citroencake perfect! Ik maakte al eens koolhydraatarme citroencupcakes, maar nu maakte ik er een hele cake van. Het recept is gebaseerd op mijn basisrecept voor koolhydraatarme cake, maar dan met citroenrasp én een lekkere topping.



Ingrediënten

  • 150 gram amandelmeel (ik gebruikte amandelmeel van Body & Fit)
  • 4 eieren
  • 60 gram roomboter
  • 100 gram monchou (of andere roomkaas)
  • 100 – 150 gram mascarpone (voor de topping)
  • Zoetstof
  • 1 citroen
  • Theelepel bakpoeder
  • Theelepel vanille-aroma
  • Snuf zout

Bereiding koolhydraatarme citroencake

Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de monchou en boter zacht zijn (verwarm ze eventueel een halve minuut in de magnetron). Rasp de citroenschil, en let op: gebruik alleen het gele deel van de schil. Het witte deel geeft een bittere smaak. Leg een derde apart voor de topping en gebruik de rest voor de cakemix. Pers de citroen uit en zet aan de kant.

Mix de citroenrasp met ongeveer 4 eetlepels zoetstof, 60 gram boter, 100 gram monchou, een eetlepel citroensap en een theelepel vanille-aroma tot een glad mengsel en voeg vervolgens de eieren één voor één toe. Meng in een apart schaaltje het amandelmeel met een theelepel bakpoeder en een snufje zout, en voeg dit vervolgens toe aan het beslag.

Mix alles nog even tot er een glad beslag ontstaat en proef even wat je van de smaak vindt. Je kunt eventueel nog extra zoetstof, citroensap en/of vanille toevoegen (let op: de zoetstof verliest wat zoetkracht bij het bakken, dus maak je beslag íets zoeter dan je zou willen). Giet het beslag in een bakvorm en bak ongeveer 35 minuutjes.

Maak ondertussen de topping. Mix ongeveer een derde van het citroensap met de mascarpone, wat citroenrasp (bewaar ook nog wat voor de garnering!) en 2-3 eetlepels zoetstof. Proef even wat je er van vindt en voeg eventueel nog wat extra citroensap of zoetstof toe.

Is de cake klaar? Laat hem even goed afkoelen en maak vervolgens af met de citroentopping en wat citroenrasp.

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

45 Comments

  1. Mirjam 22 oktober 2017 / 23:19

    Dit lijkt me wel erg lekker, had alleen een vraagje over de zoetstof. Ik gebruik zelf iets wat op sukrin lijkt denk ik nl Xucker, Erythrit light uit Duitsland. Hoeveel zou ik hiervan moeten gebruikeb denk je?

    • Floortje | Flowcarbfood 23 oktober 2017 / 08:15

      Hoi Mirjam! Leuk dat je de cake gaat bakken! 🙂 Zelf gebruik ik altijd hele simpele (en goedkope) tafelzoetstof van het eigen merk van AH of Jumbo. Lastlg om in te schatten hoeveel je van de andere zoetstof moet gebruiken omdat ik niet weet hoe zoet die is. Ik zou beginnen met 2 eetlepels en dan gewoon lekker proeven! 🙂 Meer toevoegen kan altijd nog. Veel bakplezier!

      • Monique withaar 27 oktober 2017 / 08:37

        Hoi Floortje,

        Nog even over de zoetstof. Ik zie dat Bijvoorbeeld Ah basic zoetstof van € 0,79, 92 koolhydraten per 100 gram bevat. Is dit wel de goede variant? Zou je anders willen aangeven welke jij altijd gebruikt, omschrijving + prijs?

        • Floortje | Flowcarbfood 27 oktober 2017 / 09:20

          Hoi Monique! Dat klopt inderdaad. 92 gram per 100 gram lijkt heel veel, maar: de zoetstof is heel licht. Zo’n hele bus weegt bijvoorbeeld maar 75 gram (de hele bus bevat dus maar 69 gram koolhydraten). De kleine hoeveelheid die je in baksels gebruikt, bevat vrijwel geen koolhydraten 🙂 Ik gebruik meestal deze trouwens: https://www.jumbo.com/jumbo-zoetstof-sucralose-75g/68728POT/

          • Monique 27 oktober 2017 / 10:44

            Fijn dank je wel voor je snelle reactie ! Ga deze cake vanavond uitproberen. Leuke site , gaat weer een Koolhydraatarme wereld voor me open 😉

          • Floortje | Flowcarbfood 27 oktober 2017 / 11:03

            Wat ontzettend leuk om te horen! Ben benieuwd wat je er van vindt 🙂

  2. Oma thea 23 oktober 2017 / 13:38

    Enig idee hoeveel KHD erin ziitten

    • Floortje | Flowcarbfood 23 oktober 2017 / 13:47

      Hoi Thea!

      Ongeveer 17 gram in de hele cake, dus iets meer dan 1 gram per plakje! Ik heb het zo berekend:

      150 gram amandelmeel = 7,5
      100 gram monchou = 2,4
      4 eieren = 2
      100 gram roomboter = 0
      Halve citroen = 1,5
      Zoetstof = 4

      Veel bakplezier 🙂

      • Jeannette 3 juni 2019 / 17:54

        Ik heb deze cake vandaag bij mijn dochter gehad. Heerlijk. Je hebt niet in de gaten dat het low carb is.

        • Floortje | Flowcarbfood 3 juni 2019 / 19:16

          Wat ontzettend leuk om te horen Jeannette! Blij dat jullie ervan genoten hebben 🙂

  3. Yasamin 23 oktober 2017 / 17:10

    Ik ben wat huiverig voor zoetstof. Kan ik i.p.v. zoetstof ook honing gebruiken?

    • Floortje | Flowcarbfood 23 oktober 2017 / 17:23

      Hi Yasamin! Dat kan zeker, alleen is de cake dan niet meer koolhydraatarm. Honing bestaat namelijk voor het overgrote deel uit suiker en is ook niet gezonder dan normale suiker. Maar, voor een keertje hoeft dat natuurlijk niet erg te zijn. Veel bakplezier! 🙂

      • Yasamin 23 oktober 2017 / 18:13

        Gebruik je ook wel eens steviablaadjes? Een paar jaar terug had ik een paar stevia plantjes in de tuin.

        • Floortje | Flowcarbfood 23 oktober 2017 / 19:11

          Heb ik weleens gebruikt om drankjes mee te zoeten, maar ben niet zo’n fan van de nasmaak van Stevia.

          • Yasamin 23 oktober 2017 / 19:28

            Nee. Ik ook niet. Dat is zeker niet op te lossen?

        • Floortje | Flowcarbfood 23 oktober 2017 / 21:01

          Nee helaas niet.. die nasmaak overheerst helaas. Daarom gebruik ik altijd tafelzoetstof zonder stevia.

  4. Will 24 oktober 2017 / 13:16

    Lijkt me heerlijk. Ga deze maken komen weekend. Kan ik hem ook invriezen mocht er over zijn….

    • Floortje | Flowcarbfood 24 oktober 2017 / 13:28

      Leuk Will! Ben benieuwd naar het resultaat 🙂 Je kunt deze cake prima invriezen, maar dat zou ik dan doen zonder de topping. De topping kun je er dan apart bij serveren of op de cake doen wanneer je hem gaat eten. Veel bakplezier!

      • Will 24 oktober 2017 / 13:35

        Top! Dank voor je snelle reactie.

  5. Lizzy 26 oktober 2017 / 08:59

    Ik heb het laatst ook gemaakt. Ik heb er frambozen en blauwe bessen doorheen gedaan. Heerlijk geen bijsmaak. Hoeveel cal zitten er in deze cake eigenlijk? Of kijken jullie daar niet naar?

    • Floortje | Flowcarbfood 26 oktober 2017 / 09:49

      Hi Lizzy! Goed om te horen!! Zelf tel ik geen calorieën, maar als je dat wel wilt doen kun je alle ingrediënten bijvoorbeeld invoeren in de app MyFitnesspal. Die geeft dan een handig overzichtje van alle voedingswaarden. Liefs!

  6. Yvonne 28 januari 2018 / 15:03

    Hallo Floortje,
    Ik ga voor het eerst een koolhydraat arme cake bakken,
    Gebruik je hiervoor vloeibare zoetstof of in poedervorm ?

    • Floortje | Flowcarbfood 28 januari 2018 / 15:24

      Hoi Yvonne! Leuk, ik ben benieuwd wat je er van vindt 🙂 Ik gebruik zelf altijd zoetstof in poedervorm: tafelzoetstof (sucralose) van AH of Jumbo eigen merk. Liefs!

      • Yvonne 28 januari 2018 / 15:29

        Hallo Floortje,

        Wat fijn zo’ n snelle reactie , maar als ik vloeibare zoetstof gebruikt moet ik dan ook 6 eetlepels gebruiken denk je?

        • Floortje | Flowcarbfood 28 januari 2018 / 17:33

          Hoi Yvonne! Dat vind ik lastig inschatten.. zelf gebruik ik nooit de vloeibare vorm dus ik ken de precieze zoetkracht niet. Misschien kun je beginnen met de helft en dan even proeven wat je er van vindt. Extra toevoegen kan altijd nog! 🙂

  7. Christel 29 augustus 2018 / 07:50

    Hey Floortje, kan de monchou kaas vervangen worden door griekse yoghurt?

    • Floortje | Flowcarbfood 29 augustus 2018 / 08:12

      Hi Christel! Ik denk het wel, maar dit kan de smaak en textuur wel wat veranderen. Veel bakplezier!

  8. Ryvanca 13 november 2018 / 14:59

    Ik heb de cake vandaag gemaakt…alleen hij is erg plat gebleven? Enig idee hoe Dit kan? Ik heb wel vloeibare zoetstof gebruikt ipv poedervorm.

    • Floortje | Flowcarbfood 13 november 2018 / 15:04

      Hi Ryvanca! Oh wat jammer. Ik weet niet precies hoe het komt, misschien te weinig bakpoeder? Eieren niet goed geklopt? Of inderdaad toch een reactie van de vloeibare zoetstof.. Was de smaak wel goed? 🙂

  9. Pien 3 maart 2019 / 18:03

    Vanmiddag de cake gebakken, die perfect gelukt is. Maar ik wil de helft invriezen (zonder topping uiteraard). Kan iik die topping ook apart invriezen of hoe kan ik die het beste bewaren??? B.v.d.

    • Floortje | Flowcarbfood 3 maart 2019 / 18:10

      Super om te horen Pien! De topping zou ik niet invriezen, je kan m een paar dagen in de koelkast bewaren 🙂 Geniet ervan!

  10. Henriette 13 april 2019 / 12:22

    Hallo Floortje, de ingrediënten staan klaar om van start te gaan. Ik heb alleen vloeibare zoetstof en poeder stevia. Kan ik bijv ook zoetjes fijnmaken en deze gebruiken? Wat zou dan de verhouding zijn? Of kan ik de andere genoemde ook gebruiken? Alvast bedankt voor je reactie!

    • Floortje | Flowcarbfood 28 april 2019 / 13:10

      Hi Henriette, sorry ik zie je vraag nu pas! Heb je de cake al gemaakt? Vloeibare zoetstof werkt ook prima 🙂

  11. Merel Zentveld 1 mei 2019 / 20:55

    Ik heb hem vamavond gemaakt met vloeibare zoetstof maar helaas niet lekker:(

    • Floortje | Flowcarbfood 1 mei 2019 / 21:55

      Wat jammer!! Wat was er niet lekker aan?

      • Merel Zentveld 2 mei 2019 / 14:04

        De smaak van de zoetstof was erg vies overheersend. Maar vandaag nog maals gedaan maar dan 1 eetl en dat was veel beter. Had gister eerst 2 lepels gedaan en was wat bitter toen naar 4 in de hoop dat het na bakken mee zou vallen maar nee dus. Vandaag nieuwe ronde en nieuwe kansen. Hij is veel beter. Het smaakje zoetstof zit er nog maar wellicht mer de topping is het helemaal af. Maar dat mag de visite aangeven vanavond

        • Floortje | Flowcarbfood 3 mei 2019 / 16:10

          Oh gelukkig! Welke zoetstof heb je gebruikt? Stevia geeft vaak een bittere nasmaak, die gebruik ik daarom zelf liever niet.

  12. Astrid 8 mei 2019 / 18:28

    Hallo Floortje, hoelang moet de cake in de oven.?
    Ben benieuwd of de cake lekker word.
    Dank je we voor het recept!!

    • Floortje | Flowcarbfood 8 mei 2019 / 18:36

      35 minuten 🙂 Geniet ervan!

  13. Astrid 8 mei 2019 / 19:03

    Dank je wel, ik laat weten of het gelukt is

  14. Astrid 20 mei 2019 / 09:28

    De cake is goed gelukt, erg lekker.!! Dank je wel voor het recept

  15. Sonja 2 juni 2019 / 18:38

    Wat een heerlijke cake. Hij moest bij mij iets langer dan 35 minuten in de oven. Maar dat ligt waarschijnlijk aan mijn combi magnetron. Echt een aanrader!

    • Floortje | Flowcarbfood 3 juni 2019 / 08:16

      Super, Sonja! Geniet ervan 🙂

  16. Ingrid 21 juni 2019 / 18:24

    Ik heb hem gemaakt hoor, deze met citroen. Super lekker. Ik heb er wel meer citroen in gedaan om een wat betere smaak beleving te krijgen. De topping is echt te lekker.

    • Floortje | Flowcarbfood 21 juni 2019 / 18:53

      Wat leuk om te horen Ingrid!! Geniet ervan ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *