Mosselen buzara

Mosselen buzara

Op vakantie in Kroatië at ik de lekkerste mosselen ooit: ‘Mussels Buzara’. Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, maar na de eerste keer was ik er meteen gek op. Buzara is een bereidingswijze waarbij mosselen (of andere zeevruchten) gekookt worden in een soort tomatenbouillon met olijfolie, wijn, kruiden en veeeel knoflook: heerlijk! Natuurlijk kon ik niet wachten om het thuis ook te proberen, en ik ben zo blij dat het gelukt is! Jan vond ze zelfs nog lekkerder dan in Kroatië. En weet je wat het fijne is? Het is súper simpel! Mijn versie van mussels buzara deel ik hieronder met jullie.
Ingrediënten (2-4 porties)

Jan en ik aten dit met z’n tweeën, maar dat is wel eeerg veel. Met z’n 4en kan ook prima, zeker als je er bijvoorbeeld koolhydraatarm breekbrood (lekker in de bouillon dippen!!) of een lekkere salade bij serveert.

  • 2 kilo mosselen
  • 300 ml tomaten passata (gezeefde tomaten)
  • Een paar takjes platte peterselie (ongeveer 10 gram)
  • 6-8 teentjes knoflook
  • 200 ml witte wijn (op kamertemperatuur)
  • 2-3 eetlepels broodkruimels/paneermeel (voor een volledig koolhydraatarme variant kun je dit weglaten)
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding mosselen buzara

Maak de mosselen schoon. Ik doe dit altijd door ze in de gootsteen te kiepen, die 2-3 keer te vullen met water en de mosselen ondertussen een paar keer goed te husselen. Eventuele baarden of viezigheid kun je met een borsteltje verwijderen, maar vaak is dit niet eens nodig. Wel belangrijk: gooi mosselen die bij het wassen niet dichtgaan (en ook niet na een flinke tik erop) weg. Laat de mosselen even in koud water liggen terwijl je de rest voorbereid.

Hak de peterselie fijn en pers de teentjes knoflook uit. Verhit een flinke scheut olijfolie (de hele bodem moet bedenkt zijn) in een hoge pan en fruit de geperste knoflook even aan (laat niet bruin worden). Je kunt een mosselpan gebruiken, maar ik gebruik zelf gewoon een kook- of braadpan. Als’ie maar een deksel heeft.

Doe vervolgens de mosselen ook in de pan, hussel een paar keer goed om en laat een minuutje staan. Voeg vervolgens de tomatenpassata, fijngehakte peterselie, eventueel de broodkruimels, wat peper en een flinke snuf zout toe en schud de mosselen een paar keer goed om. Voeg dan de wijn toe, doe de deksel op de pan en laat de mosselen 7-10 minuten koken. Schud de mosselen tussendoor eventueel nog één of twee keer om.

De precieze kooktijd is afhankelijk van de grootte van je mosselen. Zijn de mosselen geopend? Dan zijn ze in principe gaar. Zit er een mossel tussen die niet geopend is? Gooi die dan weg.

Schep de mosselen in diepe borden, giet de bouillon eroverheen en genieten maar! Vergeet niet om er een lepel bij te pakken om ook de overgebleven bouillon te kunnen eten (of drinken): die is namelijk heerlijk van smaak.

Zin om te dippen? Serveer er dan wat koolhydraatarm breekbrood bij.

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *