Koolhydraatarm breekbrood

koolhydraatarm breekbrood

Soms heb écht zin in brood. Zeker bij de borrel of barbecue, met lekkere smeerseltjes of om gewoon te dippen in wat olijfolie en zout. Hoewel er best veel lekker koolhydraatarm brood te koop is, heb ik dan toch meer zin in iets anders. Dus, besloot ik zelf aan de slag te gaan! Ik maakte een heerlijk koolhydraatarm breekbrood (of borrelbrood), precies zoals ik het lekker vind: met kruiden, olijven, kaas én knoflook. Heerlijk bij de barbecue of borrel, maar bijvoorbeeld ook bij een soepje of als lunch.
Let op: in dit recept gebruik ik psylliumvezels. Deze vezels zijn heel gezond en goed voor je darmen, zeker voor mensen die normaal weinig vezels binnenkrijgen. Maar, je moet hier wel genoeg bij drinken om verstopping te voorkomen: drink zeker 1 extra glas water per broodje. Eet per dag ook niet meer dan 3 van deze broodjes, om te voorkomen dat je juist te veel vezels binnenkrijgt.

Ingrediënten (1 breekbrood, 7 losse broodjes)

 • 4 eieren
 • 115 gram Griekse yoghurt
 • 30 gram psylliumvezels (te koop bij Kruidvat en online bij Afvallen met Bregje en Body & Fit)
 • 55 gram amandelmeel (ik gebruik die van Body & Fit)
 • Eetlepel pesto
 • 1-2 eetlepels zwarte olijven (in schijfjes)
 • 1,5 eetlepel Italiaanse kruiden / bruschetta kruiden
 • 2 handjes geraspte kaas
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1,5 eetlepel olijfolie
 • Teentje knoflook (optioneel)
 • Zout

Bereiding koolhydraatarm breekbrood

Mix de eieren en Griekse yoghurt met een snufje zout in ongeveer 2 minuten tot een glad en luchtig beslag. Meng in een aparte kom de psylliumvezels, het amandelmeel, bakpoeder en een eetlepel kruiden en voeg dit vervolgens toe aan het eimengsel. Mix het geheel ongeveer een minuutje en voeg vervolgens de pesto, olijven en geraspte kaas toe. Mix dit nog even mee en laat het deeg 5-10 minuutjes rusten.

Verwarm de oven vervolgens voor op 180 graden. Maak 6 of 7 bolletjes van het deeg (dit gaat het makkelijkst als je handen nat zijn) en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Leg 1 bolletje in het midden, en de rest er omheen. Ze hoeven elkaar net niet te raken, in de oven zetten ze namelijk nog wat uit.

Bak de broodjes ongeveer 25 minuten en meng ondertussen wat olijfolie (ongeveer anderhalve eetlepel) met een geperst teentje knoflook en wat kruiden. Smeer het brood hier na 25 minuten mee in, en bak vervolgens nog 5 minuten.

Laat het brood een paar minuutjes afkoelen voordat je het serveert, en dan: genieten maar! Ik vind het heerlijk met alleen wat olijfolie en zout, maar kruidenboter of andere smeersels zijn er ook erg lekker bij.

Eet smakelijk! X

koolhydraatarm breekbrood


Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

 1. Elly 15 juni 2018 / 18:40

  Met bakje camembert in het midden afbakken, gelijk kaasdip!

  • Floortje | Flowcarbfood 15 juni 2018 / 19:38

   Goed idee Elly!!

 2. Centientje 15 juni 2018 / 20:33

  Kan ik i.p.v. Griekse yoghurt ook volle kwark nemen, of boeren(bio)yoghurt?

  • Floortje | Flowcarbfood 16 juni 2018 / 01:00

   Ik denk dat dat wel moet lukken! 🙂 Neem dan wel de volle variant inderdaad. Ben benieuwd!

 3. Linda 3 januari 2019 / 16:23

  Hoi, hoeveel koolhydraten bevatten de broodjes (ongeveer) per stuk?

 4. Hike Flurina 14 januari 2019 / 19:35

  Het zit nu in de oven! Helaas lukt het zonder psylliumvezels niet om er bolletjes van te maken, dus ik heb het gewoon in een cakevorm gedaan. Het rook heerlijk, dus het smaakt vast ook lekker!

  • Floortje | Flowcarbfood 15 januari 2019 / 14:50

   Goed idee! Ben benieuwd wat je er van vindt 🙂

   • Hike Flurina 15 januari 2019 / 21:22

    Het was erg lekker! Omdat ik koolhydraatarm moet blijven eten vanwege mijn hypoglykemie, ben ik een nieuw receptenboek aan het maken en dit recept heb ik er vanmiddag ingezet! Ben heel blij dat ik je website heb ontdekt, afgelopen weekend heb ik de speculaascupcakes gemaakt, die waren ook heerlijk! Deze week ga ik de citroencupcakes proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *