Koolhydraarm én glutenvrij brood uit de broodbakmachine!

Koolhydraatarm brood uit de broodbakmachine (2)
Advertisement
Afgelopen week stond ik voor een uitdaging! Ik heb namelijk een broodbakmachine gekregen en kon niet wachten om er lekker vers koolhydraatarm brood mee te gaan bakken. Maar wat bleek: koolhydraatarm brood en broodbakmachines lijken niet zo lekker samen te gaan: het brood kan snel klef, taai of juist droog worden. Toch was ik vastberaden om het perfecte koolhydraatarme brood te bakken in m’n nieuwe broodbakmachine. En ja hoor: na een paar mislukte pogingen, veel Youtube-filmpjes kijken en ontelbare recepten lezen, is het gelukt! Ik deel hieronder hét recept voor een heerlijk koolhydraatarm en glutenvrij brood uit de broodbakmachine met jullie.

Koolhydraatarm brood bakken in een broodbakmachine

Van Coolblue kreeg ik een Panasonic SD-ZX2522KXG broodbakmachine om te testen en ik kon natuurlijk niet wachten om ermee aan de slag te gaan!  Ik had alleen nog nooit een broodbakmachine gebruikt. Daar komt ook nog eens bij dat koolhydraatarm brood (en zeker koolhydraatarm én glutenvrij brood) bakken in een broodbakmachine een behoorlijke uitdaging blijkt! Het was even puzzelen met het recept en de bereidingswijze dus. Koolhydraatarm meel heeft namelijk een andere textuur dan ‘normaal’ meel, en dat merk je bij het bakken. Om een goed deeg te kunnen maken, is het daarom nodig meer producten zoals eieren en vezels toevoegen. Niet te veel, maar ook niet te weinig, want je wilt natuurlijk niet dat het brood droog of juist plakkerig wordt.

Na een paar experimenten heb ik de juiste verhoudingen ontdekt. Resultaat: een stevig brood mét een korst! Natuurlijk is de textuur niet hetzelfde als die van ‘normaal’ brood, maar ik ben erg tevreden over het resultaat! De smaak is goed, het brood vult enorm én een sneetje bevat maar 2 gram koolhydraten. Mijn eerste recept (oké, uiteindelijk het vijfde) met een broodbakmachine is absoluut geslaagd! Ik vind het vooral ook ideaal dat je alleen de ingrediënten toevoegt, en er verder geen omkijken naar hebt. Binnen 2 uur (de precieze tijd is afhankelijk van je broodbakmachine) staat er een heerlijk vers brood klaar. Klinkt goed toch? Het recept vind je hieronder.

Mijn broodbakmachine

Mijn broodbakmachine heeft een heleboel (37!) standen om allerlei soorten brood, cake en zelfs pastadeeg te maken. Wat extra bijzonder is, is de speciale glutenvrije-setting. Die bleek ideaal te zijn voor dit recept! Dit koolhydraatarme en glutenvrije recept bevat namelijk geen gluten (duh), waardoor het een andere bereidingswijze nodig heeft dan normaal brood. Zo hoeft het bijvoorbeeld minder lang gekneed te worden en minder lang te rijzen. Daarnaast heeft mijn broodmachine een extra optie om te kiezen voor een lichte, medium of donkere korst. Hoe handig is dat?! Voor dit recept koos ik voor een donkere korst, maar ik kan me voorstellen dat voor bijvoorbeeld een zoet brood een lichte korst juist lekker is. Daar ga ik binnenkort mee experimenteren & ik hou jullie op de hoogte 🙂

Broodbakmachine koolhydraatarm brood

Bovenin heeft mijn broodbakmachine trouwens ook een aparte gist- en notendispenser, zodat je tijdens het kneden of bakken nog (extra) gist, noten of zaden toe kunt voegen. Daarnaast heeft’ie ook een timer, zodat je bijvoorbeeld kan instellen dat je ‘s ochtends lekker vers brood hebt. Voor dit recept durfde ik die niet te gebruiken vanwege de verse ingrediënten (met name de eieren), maar als je een broodmix gebruikt kan dit wel!

Conclusie? Deze broodbakmachine is top! Hiervoor had ik dus nog nooit een broodbakmachine gebruikt, mede omdat ik dacht dat ik er toch geen koolhydraatarm brood (of koolhydraatarme cake) in zou kunnen bakken. Nu blijkt dat dat met deze broodbakmachine wél kan, ben ik helemaal om! Wat een feestje om gewoon zelf lekker vers koolhydraatarm brood te kunnen bakken. Absoluut een van m’n nieuwe favoriete weekend-rituelen 🙂

Heeft jouw broodbakmachine geen glutenvrije-setting? Kies dan de stand met het kortste kneed- en mengproces, of meng de ingrediënten eerst apart zelf en gebruik de ‘bake-only’ stand. Geen broodbakmachine? Van een volger begreep ik dat je dit brood ook in de oven kan bakken, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd! Zij bakte het brood ongeveer 40 minuten op 180 graden.

Ingrediënten (voor 1 middelgroot brood, ongeveer 15 sneetjes)

 • 3 grote of 4 kleine eieren
 • 150 gram amandelmeel (ik gebruikte dit meel van Body & Fit)
 • 50 gram pompoenpitten
 • 40 gram lijnzaad
 • 25 gram psylliumvezels
 • 40 gram roomboter
 • 60 gram amandelpasta (2 flinke eetlepels)
 • 60 ml handwarm water
 • Zakje gist (7 gram) en een theelepel suiker (niet schrikken: dit heeft het gist nodig om te kunnen werken. En het is zo’n kleine hoeveelheid dat het nauwelijks iets aan koolhydraten toevoegt)
 • Flinke snuf zout

Voedingswaarden koolhydraatarm en glutenvrij brood

Uit het brood haal je ruim 15 sneetjes

 • Het hele brood bevat in totaal: 34,5 gram koolhydraten | 207 gram vet | 87 gram eiwit | 2325 calorieën
 • Per sneetje (als je er 15 snijdt)  zijn de waarden: 2,3 gram koolhydraten | 13,8 gram vet | 5,8 gram eiwit | 155 calorieënBereiding koolhydraatarm, glutenvrij brood

Begin met de voorbereiding:

 • Maal de pompoenpitten en het lijnzaad fijn in een keukenmachine of blender.
 • Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn (dit voorkomt dat je brood naar ei gaat smaken). Doe ze eventueel een paar minuten in een kom met warm water. Kluts ze vervolgens in een apart schaaltje even door elkaar.
 • Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron.
 • Meng de droge ingrediënten (amandelmeel, gemalen pompoenpitten en lijnzaad, vezels en zout) alvast. Afhankelijk van je broodbakmachine kun je de gist hier ook aan toevoegen. De mijne heeft een aparte gist-dispenser waar ik de gist in deed.

En dan… is het tijd om te gaan bakken! Haal het bakblik uit je broodbakmachine en doe de ingrediënten in het bakblik volgens de aanwijzingen van je machine. Ik deed het in deze volgorde:

 1. Water op de bodem (zorg dat het lauw/handwarm is, maar niet heet)
 2. Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe
 3. Schep de amandelpasta erbovenop
 4. Giet de gesmolten boter en geklutste eieren langs de rand

Zet vervolgens de broodbakmachine aan. Ik zette de mijne op de glutenvrije stand en koos voor een donkere korst. Binnen 2 uur had ik een heerlijk vers, warm koolhydraatarm brood op tafel staan! En dat met minimale moeite en zonder er naar om te hoeven kijken. Hoe fijn is dat?!

Mijn broodbakmachine heeft dus een glutenvrije setting en dat is ideaal voor dit brood, aangezien het geen gluten bevat. Heeft jouw broodbakmachine die niet? Dan kun je 2 dingen doen! Gebruik de stand die het brood het minst lang kneed, of mix alle ingrediënten zelf en gebruik de ‘alleen-bakken-stand’. 

Het koolhydraatarme brood bewaren

Het is super verleidelijk om meteen een stukje te nemen, maar… probeer die verleiding even te weerstaan om te voorkomen dat het brood uit elkaar valt. Ik liet het brood even (minimaal een half uurtje) rusten op een rooster voordat ik het aansneed. Vervolgens sneed ik het hele brood in ongeveer 15 plakken. Een deel bewaarde ik in een bakje in de koelkast (voor de komende dagen) en een deel vroor ik in met wat bakpapier ertussen. In de koelkast kun je het brood ongeveer 5 dagen bewaren, in de vriezer een stuk langer!

Dit recept is mede mogelijk gemaakt door Coolblue.

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

 1. Toon Menke 22 januari 2019 / 12:38

  Probeer je koolhydraatarm brood eens met zuurdesem van Robert van Beckhoven.
  ik zou er iets meer in doen dan op de verpakking staat.

  Groeten Toon Menke.

  • Kim 12 november 2019 / 17:39

   Heb je een recept hiervan? ( heb wel starter) wat moet er dan niet om?

 2. Trudie 29 januari 2019 / 18:48

  Ik heb het brood net klaar het heeft een rare vorm en is erg laag heb net zo,n machine al die van jou alleen niet appart bakje voor gist ga het straks proberen jammer dat het aan de voorkant lager is dan de achterkant ook jammer dat ik geen foto kan sturen maar ik moet het nog proeven laat het nog weten

 3. trudie mallo schuurman 31 januari 2019 / 09:50

  Het brood is erg droog en vast vonden het niet zo lekker kreeg er ook maar 11 dunne sneetjes uit,jammer want mijn broodmachine stast maar te staan?

 4. WJA Bastiaan 20 februari 2019 / 00:09

  zuurdezembrood moet 24 uur langer rijzen..

 5. Lien 29 april 2020 / 20:10

  Ha, hoe zijn de ervaringen nu (ruim een jaar later) met het brood? ? Ik ben namelijk op zoek naar een goed recept voor de broodbakmachine ?
  Nog even een vraag over de amandelpasta. Kan dit ook vervangen door iets anders dan een notenpasta?

  Groetjes!

 6. Lien 3 juni 2020 / 15:24

  Nog even een vraag, Je geeft het volgende aan:
  Heeft jouw broodbakmachine geen glutenvrije-setting? Kies dan de stand met het kortste kneed- en mengproces, of meng de ingrediënten eerst apart zelf en gebruik de ‘bake-only’ stand.

  Wat ik mij nu afvraag:
  1) hoeft het brood eigenlijk niet te rijzen (aangezien je aangeeft het zelf te mengen en dan bakken)
  2) Hoe lang doet jouw broodbakmachine in de glutenvrije-setting over het kneden en laten rijzen?

  Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *