Met dit weer doe ik eigenlijk niks liever dan bakken. En dat is fijn voor jullie, want ik heb weer een heel lekker nieuw recept voor koolhydraatarme cake! Deze keer een echte herfstvariant: appel, kaneel en walnoten. Als basis voor deze cake gebruikte ik mijn basisrecept koolhydraatarme cake, en daar voegde ik extra appel en kaneel aan toe. Helemaal niet moeilijk dus!
Ingrediënten
- 160 gram amandelmeel (ik gebruikte amandelmeel van Body & Fit)
- 100 gram monchou (of andere roomkaas)
- 60 gram roomboter
- 4 eieren
- Zoetstof
- 1 appel
- 2 handjes walnoten (in stukjes) + 4 mooie walnoten (voor bovenop)
- Kaneel
- Theelepel vanille-aroma
- Theelepel bakpoeder
- Snuf zout
Bereiding koolhydraatarme appel-kaneelcake
Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de monchou en boter zacht zijn (verwarm ze eventueel een halve minuut in de magnetron). Snijd de appel in kleine stukjes en meng met wat kaneel en 2 eetlepels zoetstof. Meng hierna 4 eetlepels zoetstof, boter, twee eetlepels kaneel, monchou en vanille tot een glad mengsel en voeg vervolgens de eieren één voor één toe. Meng in een apart schaaltje het amandelmeel met een theelepel bakpoeder en een snufje zout, en voeg vervolgens toe aan het beslag. Mix alles nog even tot er een glad beslag ontstaat en proef dan wat je van de smaak vindt. Let op: de zoetstof verliest altijd wat zoetkracht bij het bakken, dus maak je beslag net iets zoeter dan je zou willen. Eventueel kun je nu nog wat extra zoetstof, kaneel, en/of vanille toevoegen. Meng de appelstukjes en stukjes walnoot door het beslag, roer even goed door en schep vervolgens in een bakvorm. Leg bovenop nog vier mooie walnoten en bak de koolhydraatarme cake gaar in ongeveer 35 minuutjes.
Eet smakelijk! X
Hallo Floortje
Complimenten voor je recepten! Sinds kort eten wij koolhydraatarm en ik kan hier heel wat inspiratie op doen!
Ik heb vanmiddag deze cake gemaakt. Hij is goed gelukt, ik had er 7 eetlepels zoetstof in gedaan (i.p.v. 8)
en vind hem toch iets aan de zoete kant, dus ik maak hem zeker weer maar dan met nog minder zoetstof.
Groetjes Petra
Hoi Petra! Wat ontzettend leuk om te horen, bedankt voor het compliment 🙂 Leuk dat je de cake gemaakt hebt en dat hij goed beviel. De zoetheid is afhankelijk van de soort zoetstof die je gebruikt, dus dat is altijd een beetje lastig. Gewoon lekker vaak proberen haha! Liefs 🙂
Waar/wanneer doe je de walnoten er door…
Hoi Marianne! Goeie vraag, ik zie dat ik dat inderdaad niet in de beschrijving gezet heb. De walnoten breek je in stukjes en meng je samen met de stukjes appel door het beslag. Ik pas het aan in het recept, dankjewel voor je oplettendheid!
Heerlijk Floortje, deze sla ik op, ik heb de cake gebakken op 160 gr. In de heteluchtov3n.
Goed om te horen Janny! Geniet ervan 🙂 Liefs, Floortje
Oven ?
Wat een top-recept! Dank je! Eindelijk een alternatieve cake, die ook echt naar cake smaakt! (Koud nog meer dan warm)
Had hem op het aanrecht gezet om af te koelen, maar dat bleek niet veilig. Iedereen in huis vond hem heerlijk! Dit weekend de volgende bak-actie, maar dan direct twee voor in de vriezer! 🙂
Hoi Gea,
Wat ontzettend leuk om te horen! Bedankt voor dit compliment. Geniet ervan, en veel bakplezier weer dit weekend! Liefs, Floortje
Zonet de heerlijke Appel/kaneel cake gemaakt. Wat is deze lekker zeg. Ook weer een blijvertje. Bedankt voor de heerlijke recepten die je met ons deelt. Fijne feestdagen Floortje.
Gr Yvonne
Welke zoetstof heb jij gebruikt?
Ik ben er niet zo bekend mee.
En is het vloeibare of korrelvorm
Vast bedankt voor je antwoord
Ellen
Hi Ellen! Ik gebruik zelf meestal tafelzoetstof (poeder) van Jumbo of AH eigen merk. Andere zoetstof kan ook, maar dan moet je de hoeveelheid misschien aanpassen. Het beste is om te beginnen met een beetje, dan te proeven en vervolgens eventueel nog wat toe te voegen 🙂
Hartelijk bedankt voor je antwoord .
Ik ga het proberen
Groetjes Ellen
Graag gedaan! Ik ben benieuwd wat je er van vindt 🙂
Al veel gebruikt gemaakt van jou recepten ?
Heb door deze cake het rasp van de schil van 1 citroen
gedaan. Als je daar van houdt, het geeft een licht frisse smaak. Qua zoetstof gebruik ik altijd erythritol van Greensweet. Dit komt echt overeen qua smaak met suiker.
Groetjes Marjolein
Hi Marjolein, wat leuk om te horen!! En goed idee die citroenschil, ga ik onthouden 🙂
Kun je ook stevia hiervoor gebruiken?
Hi Anita! Ja zeker 🙂
Wow dit is de eerste cake die ik lekker vind met amandelmeel!!! En zelfs heel erg lekker! Deze ga ik deze week weer maken. Bedankt voor het recept.
Wat leuk om te horen Christine!! Geniet ervan 🙂
Heb vanmiddag de cace gemaakt met een banaan er door. Inplaats van een appel. Ook erg lekker?
Leuk Jannie!! Klinkt goed ?
Heerlijke cake om van te smullen
Wat leuk om te horen Vera!!
Klopt het dat de cake bijna niet rijst, dus laag blijft
Hi Petra, de cake rijst inderdaad minder dan een normale cake. Eventueel kun je de volgende keer wat extra bakpoeder toevoegen.
Super lekker , dank voor recept
Heerlijke cake! Bedankt voor dit prachtige recept.
Ik schrok wel even na 35 minuten op 180 gr in de convectie oven. Gelukkig had ik de cake uit de siliconen vorm gehaald mbv een bord. Toen hij op en buik lag, zat er een hele deegvijver in z’n rug. Voorzichtig op n rooster geschoven en zo nog 20 minuten gebakken.
Opgelost ???
Hallo Floortje,
Ik ben sinds oktober 2019 begonnen met kha te eten, en vind deze cake echt heerlijk. Heb al meerdere cakes gemaakt, maar deze is tot nu toe de lekkerste. Voor de appel heb ik een granny smith gebruikt. Is deze keus ook beter( minder kha?)
En wat zijn de voedingswaarde van deze cake?
Alvast bedankt!
Gr Bibi