Koolhydraatarme appel-kaneelcake met walnoten

Koolhydraatarme appel-kaneelcake met walnoten

Met dit weer doe ik eigenlijk niks liever dan bakken. En dat is fijn voor jullie, want ik heb weer een heel lekker nieuw recept voor koolhydraatarme cake! Deze keer een echte herfstvariant: appel, kaneel en walnoten. Als basis voor deze cake gebruikte ik mijn basisrecept koolhydraatarme cake, en daar voegde ik extra appel en kaneel aan toe. Helemaal niet moeilijk dus!




Ingrediënten

  • 160 gram amandelmeel (ik gebruikte amandelmeel van Body & Fit)
  • 100 gram monchou (of andere roomkaas)
  • 60 gram roomboter
  • 4 eieren
  • Zoetstof
  • 1 appel
  • 2 handjes walnoten (in stukjes) + 4 mooie walnoten (voor bovenop)
  • Kaneel
  • Theelepel vanille-aroma
  • Theelepel bakpoeder
  • Snuf zout

Bereiding koolhydraatarme appel-kaneelcake

Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de monchou en boter zacht zijn (verwarm ze eventueel een halve minuut in de magnetron). Snijd de appel in kleine stukjes en meng met wat kaneel en 2 eetlepels zoetstof. Meng hierna 4 eetlepels zoetstof, boter, twee eetlepels kaneel, monchou en vanille tot een glad mengsel en voeg vervolgens de eieren één voor één toe. Meng in een apart schaaltje het amandelmeel met een theelepel bakpoeder en een snufje zout, en voeg vervolgens toe aan het beslag. Mix alles nog even tot er een glad beslag ontstaat en proef dan wat je van de smaak vindt. Let op: de zoetstof verliest altijd wat zoetkracht bij het bakken, dus maak je beslag net iets zoeter dan je zou willen. Eventueel kun je nu nog wat extra zoetstof, kaneel, en/of vanille toevoegen. Meng de appelstukjes en stukjes walnoot door het beslag, roer even goed door en schep vervolgens in een bakvorm. Leg bovenop nog vier mooie walnoten en bak de koolhydraatarme cake gaar in ongeveer 35 minuutjes.

Eet smakelijk! X



Print Friendly, PDF & Email

16 Comments

  1. Petra 27 oktober 2017 / 15:34

    Hallo Floortje
    Complimenten voor je recepten! Sinds kort eten wij koolhydraatarm en ik kan hier heel wat inspiratie op doen!
    Ik heb vanmiddag deze cake gemaakt. Hij is goed gelukt, ik had er 7 eetlepels zoetstof in gedaan (i.p.v. 8)
    en vind hem toch iets aan de zoete kant, dus ik maak hem zeker weer maar dan met nog minder zoetstof.
    Groetjes Petra

    • Floortje | Flowcarbfood 27 oktober 2017 / 15:38

      Hoi Petra! Wat ontzettend leuk om te horen, bedankt voor het compliment 🙂 Leuk dat je de cake gemaakt hebt en dat hij goed beviel. De zoetheid is afhankelijk van de soort zoetstof die je gebruikt, dus dat is altijd een beetje lastig. Gewoon lekker vaak proberen haha! Liefs 🙂

  2. Marianne 9 november 2017 / 21:26

    Waar/wanneer doe je de walnoten er door…

    • Floortje | Flowcarbfood 9 november 2017 / 21:53

      Hoi Marianne! Goeie vraag, ik zie dat ik dat inderdaad niet in de beschrijving gezet heb. De walnoten breek je in stukjes en meng je samen met de stukjes appel door het beslag. Ik pas het aan in het recept, dankjewel voor je oplettendheid!

  3. Janny 10 november 2017 / 19:34

    Heerlijk Floortje, deze sla ik op, ik heb de cake gebakken op 160 gr. In de heteluchtov3n.

    • Floortje | Flowcarbfood 10 november 2017 / 20:11

      Goed om te horen Janny! Geniet ervan 🙂 Liefs, Floortje

  4. Gea 13 december 2017 / 17:32

    Wat een top-recept! Dank je! Eindelijk een alternatieve cake, die ook echt naar cake smaakt! (Koud nog meer dan warm)
    Had hem op het aanrecht gezet om af te koelen, maar dat bleek niet veilig. Iedereen in huis vond hem heerlijk! Dit weekend de volgende bak-actie, maar dan direct twee voor in de vriezer! 🙂

    • Floortje | Flowcarbfood 14 december 2017 / 15:33

      Hoi Gea,
      Wat ontzettend leuk om te horen! Bedankt voor dit compliment. Geniet ervan, en veel bakplezier weer dit weekend! Liefs, Floortje

  5. Yvonne 25 december 2017 / 12:27

    Zonet de heerlijke Appel/kaneel cake gemaakt. Wat is deze lekker zeg. Ook weer een blijvertje. Bedankt voor de heerlijke recepten die je met ons deelt. Fijne feestdagen Floortje.
    Gr Yvonne

  6. Ellen 27 maart 2018 / 18:44

    Welke zoetstof heb jij gebruikt?
    Ik ben er niet zo bekend mee.
    En is het vloeibare of korrelvorm
    Vast bedankt voor je antwoord
    Ellen

    • Floortje | Flowcarbfood 29 maart 2018 / 11:33

      Hi Ellen! Ik gebruik zelf meestal tafelzoetstof (poeder) van Jumbo of AH eigen merk. Andere zoetstof kan ook, maar dan moet je de hoeveelheid misschien aanpassen. Het beste is om te beginnen met een beetje, dan te proeven en vervolgens eventueel nog wat toe te voegen 🙂

      • Ellen 29 maart 2018 / 12:44

        Hartelijk bedankt voor je antwoord .
        Ik ga het proberen
        Groetjes Ellen

        • Floortje | Flowcarbfood 29 maart 2018 / 13:24

          Graag gedaan! Ik ben benieuwd wat je er van vindt 🙂

  7. Marjolein 14 juli 2018 / 09:04

    Al veel gebruikt gemaakt van jou recepten 🙂

    Heb door deze cake het rasp van de schil van 1 citroen
    gedaan. Als je daar van houdt, het geeft een licht frisse smaak. Qua zoetstof gebruik ik altijd erythritol van Greensweet. Dit komt echt overeen qua smaak met suiker.

    Groetjes Marjolein

    • Floortje | Flowcarbfood 15 juli 2018 / 18:25

      Hi Marjolein, wat leuk om te horen!! En goed idee die citroenschil, ga ik onthouden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *