Koolhydraatarme cakebootjes met mascarpone en aardbei

koolhydraatarme cakebootjes met mascarpone en aardbei

Joeh, ik ben jarig! En dus vond ik het wel weer eens tijd voor een nieuw cakerecept. Hoewel, nieuw… Het recept voor deze koolhydraatarme cakebootjes is gebaseerd op mijn bekende basisrecept voor koolhydraatarme cake. Veruit mijn populairste recept, en dat is niet voor niets. Al zeg ik het zelf dan 😉 Maar in plaats van plakjes, maakte ik er ‘bootjes’ van en voor een feestelijke twist maakte ik ze af met mascarpone en aardbeien. Leuk om uit te delen (of gewoon lekker zelf op te eten).


Ingrediënten (ongeveer 10-12 bootjes)

  • 4 eieren
  • 60 gram roomboter
  • 100 gram monchou (of eventueel andere roomkaas)
  • 160 gram amandelmeel (ik gebruik altijd amandelmeel van Body & Fit)
  • Verse aardbeien (ongeveer 10)
  • Mascarpone (voor de topping, ongeveer een half bakje)
  • Zoetstof (naar smaak)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Theelepel vanille-aroma
  • Snuf zout

Verder nodig:

  • Cakevorm (ik gebruik het liefst een siliconen bakvorm, het beslag is namelijk vrij plakkerig)
  • Oven

Bereiding koolhydraatarme cakebootjes met aardbeien en mascarpone

Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de monchou en boter zacht zijn (verwarm ze eventueel een halve minuut in de magnetron). Mix wat zoetstof (begin met 3-4 eetlepels) met de boter, monchou en vanille-aroma tot een glad mengsel en voeg vervolgens de eieren één voor één toe.

Meng in een apart schaaltje het amandelmeel met het bakpoeder en een snufje zout, en voeg dit vervolgens toe aan het beslag. Mix alles nog even tot er een glad beslag ontstaat en proef even wat je van de smaak vindt. Je kunt eventueel nog extra zoetstof en/of vanille toevoegen (let op: de zoetstof verliest wat zoetkracht bij het bakken, dus maak je beslag altijd íets zoeter dan je zou willen). Giet het beslag in een bakvorm en bak ongeveer 35 minuutjes op 175 graden.

Laat de cake vervolgens even afkoelen, en halveer hem in de lengte. Zo heb je twee lange plakken cake. Is de bovenkant heel ongelijk? Snijd daar dan eventueel een stukje vanaf, zodat je hem makkelijker kunt beleggen.

Meng mascarpone met wat zoetstof naar smaak (even lekker proeven dus) en snijd de aardbeien in plakjes. Besmeer beide helften/plakken met de gezoete mascarpone en beleg met plakjes aardbei (ongeveer 3 naast elkaar). Snijd de plakken vervolgens in reepjes (‘bootjes’) en ze zijn klaar om geserveerd te worden!

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

12 Comments

    • Floortje | Flowcarbfood 22 juli 2018 / 13:07

      Dankjewel Pien! ?

  1. Hennie Korf 24 juli 2018 / 08:03

    Hoi , ik ben pers. niet voor de zoetstoffen en gebruik altijd pure honing kan dit ook in dit recept?

    • Floortje | Flowcarbfood 24 juli 2018 / 08:15

      Hoi Hennie, als dat je voorkeur heeft kan dat ook! Hou er alleen wel rekening mee dat de cake dan niet meer koolhydraatarm is.

  2. Melissa 26 februari 2019 / 10:08

    Is er ook een vervanging voor amandelmeel ? Dit ivm allergie..
    Kom het in veel recepten tegen helaas.
    Alvast bedankt voor de moeite.

    • San 20 juli 2019 / 14:35

      Misschien kokosmeel? Dan moet er wel extra vocht bij.

  3. Wendy 14 juni 2019 / 06:51

    Wat leuk al die lekkere recepten!
    Mis alleen hoeveel koolhydraten er nu eigenlijk inzitten.

  4. Moon 15 juni 2019 / 17:42

    Wat een leuke recepten zeg! Is er ook een vervanging voor de monchou in het cakebeslag? Kan ik hiervoor ook dikke yoghurt gebruiken bijvoorbeeld?

    • Floortje | Flowcarbfood 22 juni 2019 / 15:03

      Hi Moniek, leuk om te horen, dankjewel! Je kunt ook andere roomkaas gebruiken. Yoghurt kan ook, maar dan verandert de textuur mogelijk wel wat.

      • Moniek 27 juni 2019 / 08:47

        Misschien een idee om de yoghurt eerst uit te hangen zoals bij ‘hangop’? Ik heb hier namelijk een aantal gevoelige mondjes die niet van roomkaas houden….. 😉

        • Floortje | Flowcarbfood 27 juni 2019 / 09:20

          Haha, kan misschien ook inderdaad! Maar de roomkaas in de cake proef je helemaal niet 🙂

      • Moniek 27 juni 2019 / 08:51

        Hoi Floortje,
        Is het een idee om van de yoghurt eerst een ‘hangop’ te maken om de structuur meer richting roomkaas te krijgen? Ik heb hier te maken met gevoelige mondjes die niet van roomkaas houden… 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *