Koolhydraatarme barbecue: recepten en tips

Koolhydraatarme barbecue

Ik ben gek op barbecueën! En dan, als het even kan, ook gewoon koolhydraatarm. We hebben sinds kort een nieuwe barbecue, en die heb ik al flink uitgetest! Heerlijk met dit weer. Hoewel mensen vaak denken dat koolhydraatarm barbecueën lastig is, is barbecueën juist ideaal als je koolhydraatarm eet. In dit bericht deel ik daarom alles voor een succesvolle en gezonde koolhydraatarme barbecue met jullie. Mijn favoriete barbecuerecepten (óok vegetarisch), broodvervangers, sausjes en als bonus een koolhydraatarm toetje van de barbecue! AdvertisementKoolhydraatarme barbecuerecepten

Barbecueën ongezond? Niet als je het goed doet! Lekker veel groenten, eventueel wat vlees of vis en lekkere kruiden: gezond barbecueën is helemaal niet moeilijk. Hieronder deel ik daarom vier van mijn favoriete koolhydraatarme barbecuerecepten met je: gegrilde aubergine en courgette met mozzarella, zalm met groene asperges en guacamole, vegetarische tempeh-spiezen en gegrilde kalkoenfilet met een frisse salsa van avocado en aardbeien. Succes verzekerd! Oh, en heb je nog zin in een toetje? Onderaan het bericht vind je een heel bijzonder toetje, dat je op de barbecue kunt bereiden 😉

Wij hebben trouwens de Weber Original Kettle 47 cm, die heb ik gekregen van Coolblue.

Gegrilde aubergine en courgette met mozzarella (vega)

gegrilde aubergine en courgette met mozzarella
Deze gegrilde aubergine en courgette van de barbecue zijn een heerlijk (vegetarisch) bijgerecht. Ik ben niet zo’n vlees-eter, dus ik neem eigenlijk altijd zelf wat groenten mee om te grillen. Super makkelijk, en met wat olijfolie, kruiden en mozzarella heb je meteen een méga lekker gerecht. Afhankelijk van hoeveel je nog meer eet, is dit recept voldoende voor 2 – 6 personen.

Ingrediënten

 • Courgette
 • Aubergine
 • Bol mozzarella
 • Olijfolie (eventueel met een smaakje)
 • Basilicum (vers)
 • Eventueel een teentje knoflook of knoflookzout
 • Peper en zout

Bereiding gegrilde aubergine en courgette met mozzarella
Snijd de courgette en aubergine in de lengte plakken. Leg keukenpapier op een plank of groot bord en leg de aubergineplakken hierop. Bestrooi ze met zout en dek af met nog een laag keukenpapier. Leg hier vervolgens een ander bord of ander zwaar voorwerp op en laat ze ongeveer 10 minuten zo liggen. Hierdoor haal je de bittere sappen uit de aubergine.

Ondertussen kun je de barbecue aansteken. Ik moet eerlijk zeggen dat Jan dat voor mij deed. Hij is daar zo’n 1000 keer beter in dan ik, dus dat geef ik graag uit handen ?

tempehspiezen, courgette en aubergine barbecue

(Het recept van de tempehspiezen op de foto vind je verderop in dit artikel).

Tijd om te grillen! Leg de groenteplakken op het rooster (of in een droge grillpan, als je niet barbecuet) en houd ze goed in de gaten. Draai ze af en toe om totdat ze aan beide kanten mooi verkleurd zijn. De aubergine is waarschijnlijk wat eerder klaar dan de courgette (hier was het meeste vocht namelijk al uit), dus die moet je er misschien wat eerder afhalen.

Leg de aubergine en courgetteplakken vervolgens op een groot bord of een grote schaal en scheur de mozzarella en basilicumblaadjes in stukjes. Verdeel dit over de groenteplakken en maak af met wat olijfolie en eventueel knoflook(zout).

Zalm met groene asperges en guacamole

zalm met groene asperges van de barbecue

Heerlijk: vis op de barbecue! En: helemaal niet moeilijk, in tegenstelling tot wat ik zelf lange tijd dacht. Zeker niet als je een (wegwerp) barbecue/grillschaal gebruikt (overal te koop, ik kocht er 5 voor €1,50 bij de Action). Deze zalm met guacamole en gegrilde groene asperges is absoluut een van m’n nieuwe favoriete koolhydraatarme barbecuerecepten.

Ingrediënten

 • 1 verse zalmmoot
 • Een paar groene asperges
 • Limoen
 • 1 avocado en kleine rode ui of verse, kant-en-klare-guacamole
 • Teentje knoflook
 • Peper en zout
 • Dille
 • Olijfolie

Bereiding

Halveer de limoen, en snijd één helft in partjes. Maak je de guacamole zelf? Prak de avocado dan met wat gesnipperde rode ui, knoflook, limoensap en peper en zout.

Schenk een laag olijfolie in de grillschaal en leg de zalmmoot hierin. Knijp wat limoensap uit over de zalm, bestrooi met dille, peper en zout en leg de overige limoenpartjes en de knoflookteen er omheen.

zalm en groene asperges barbecue

Snijd de harde onderkant van de asperges, en leg ze op de barbecue. Hou ze goed in de gaten en draai ze een paar keer om.

Zet de grillschaal ernaast, en laat de olie heet worden. Laat 2-3 minuutjes ‘pruttelen’ zodat de onderkant mooi gaar wordt. Dek de barbecue vervolgens even af met de deksel, of dek alleen de grillschaal af, zodat ook de rest van de zalm even kan garen. Ik haalde de deksel er na 2 minuutjes weer af. Mijn zalmmoot was toen mooi gaar, maar dit is afhankelijk van de dikte. Het kan dus zijn dat de jouwe iets langer of korter moet garen.

Haal de zalm en asperges vervolgens van de barbecue, leg ze op een bord en maak af met wat guacamole en citroenpartjes. Eet smakelijk!

Vegetarische tempeh-spiezen van de barbecue

tempehspiezen van de barbecue

Wil je iets vegetarisch op de barbecue leggen, maar heb je geen zin in nep-burgers? Dan zijn deze tempeh-spiezen ideaal!

Ingrediënten (2 grote spiezen)

 • 200 gram tempeh
 • 1 paprika (ik gebruikte een halve oranje en een halve gele)
 • 1 rode ui
 • Teentje knoflook
 • Sojasaus, ketjap, sambal en suikervrije chilisaus (Body & Fit)
 • Wok- of olijfolie
 • Lange spiezen

Bereiding

Bij tempeh is de marinade essentieel. Zonder lekkere marinade kan tempeh namelijk snel droog worden, zeker op de barbecue. Ik marineerde de tempeh daarom een dag van tevoren al. Heb je hier een tijd voor? Bij de meeste supermarkten kun je ook gemarineerde tempeh kopen (in dat geval heb je geen sojasaus, ketjap, chilisaus en knoflook nodig).

Snijd de tempeh in blokken of repen en doe deze in een kom. Giet hier ketjap (ongeveer 2,5 eetlepels), olie (ongeveer 2 eetlepels) sojasaus (ongeveer 2 eetlepels), sambal (halve eetlepel) en chilisaus (1,5 eetlepel) overheen en voeg ook een geperst teentje knoflook toe. Hussel alles goed door elkaar, dek af en bewaar in de koelkast totdat je de spiezen gaat maken.

tempehspiezen barbecue

Tijd om de spiezen te maken! Snijd de ui en paprika in blokken, en spies om en om stukjes tempeh, ui en paprika aan de spiezen. Smeer nog wat olie en ketjap over de spiezen, en bak ze 7-10 minuten op de barbecue (afhankelijk van hoe warm je barbecue is). Houd ze goed in de gaten (zoals je ziet, had ik ze íets te lang uit het oog verloren) en vergeet ze niet af en toe te keren.

Gegrilde kalkoen met frisse salsa van aardbeien, paprika en avocado

koolhydraatarme barbecue kip met groentesalsa
Wie mijn website vaker bezoekt, heeft dit recept misschien al een keer voorbij zien komen. Deze gegrilde kalkoen met frisse salsa met onder andere aardbei en avocado, is namelijk een van mijn favoriete zomerrecepten. En: ideaal als je gaat barbecueën! Ik gebruik hier hele dunne kalkoenfilets (schnitzels) voor, die letterlijk binnen 2 minuten gaar zijn. Geen gedoe met doorsnijden en checken of de kalkoen wel gaar is, dus.

Ingrediënten

 • 2 platte, dunne kip- of kalkoenfilets (bij sommige supermarkten noemen ze die ‘schnitzel’)
 • Oranje paprika
 • Avocado
 • Halve komkommer
 • Halve rode ui
 • Ongeveer 6 grote aardbeien
 • Limoen(sap)
 • Teentje knoflook
 • (Verse) basilicum
 • Kipkruiden
 • Peper en zout
 • Eventueel 2 eetlepels (Griekse) yoghurt en mayonaise

Bereiding

Eerst maak je de groentesalsa. Snijd de paprika, avocado, komkommer, rode ui en aardbeien in kleine stukjes en doe ze samen in een kom. Halveer de limoen en knijp wat sap uit éen helft uit boven de groente. Snijd de andere helft in partjes om straks bij de kalkoen te serveren. Je kunt eventueel ook limoensap uit een flesje gebruiken.

Pers vervolgens de knoflookteen uit en scheur wat basilicumblaadjes (of gebruik gedroogde basilicum) en voeg dit ook toe aan de salsa. Hussel de groentesalsa even goed door en proef wat je van de smaak vindt. Voeg wat peper en zout naar smaak toe, en -als je wilt- ook nog wat extra limoensap.

Vind je het lekker om straks een sausje bij de kip te serveren? Meng dan wat (Griekse) yoghurt met mayonaise en voeg hier naar smaak wat limoensap, knoflook, basilicum en eventueel zout aan toe. Zonder saus vind ik het zelf ook heel lekker, maar aangezien kalkoen wel eens een tikkeltje droog kan worden op de barbecue, serveer ik dit er vaak voor de zekerheid bij.

kip grillen

Bestrooi de kalkoenfilets aan beide kanten met kipkruiden (of bijvoorbeeld wat zout, peper en kerrie) en leg ze op de barbecue. Omdat de filets zo dun zijn, zijn ze heel snel gaar. Ik barbecuede beide kanten ongeveer een minuutje.

Haal de kalkoenfilets vervolgens van de barbecue en leg ze op een groot bord. Schep de groentesalsa er overheen en maak nog even af met de partjes limoen en eventueel wat extra basilicum. Ga vervolgens lekker zitten (of leg alvast wat nieuws op de barbecue), neem een wijntje of frisje, en geniet ervan!


Koolhydraatarme broodvervangers, sausjes en salades

koolhydraatarm breekbrood

Veel mensen denken bij barbecueën meteen aan bergen stokbrood. En ik moet toegeven: ik heb dat zelf ook heel lang gehad. Lekker alvast ‘iets’ eten terwijl je op je echte eten wacht, wat al snel kan leiden tot behoorlijk over-eten. Zonde, als je je net hebt voorgenomen om op een gezonde manier te gaan barbecueën. Het helpt dan om genoeg gezonde alternatieven in de buurt te hebben, waar je lekker wat van kunt eten terwijl de barbecue zijn werk doet, denk bijvoorbeeld eens aan:

 • Koolhydraatarm breekbrood. Lekker met wat olijfolie of met je favoriete smeersels zoals pesto, tapenade of aïoli.
 • Rauwkost met dip. Deze dip kun je zelf maken door wat mayonaise, yoghurt/kwark en kruiden te mengen, maar je kunt bijvoorbeeld ook kant-en-klare Heks’nkaas, aïoli of tzatziki gebruiken.
 • Kaas- en vleesplankje, met (oude) kaasblokjes, brie, geitenkaas, ham en salami.
 • Maak een of twee lekkere salades, zoals deze met aardbeien, geitenkaas, ham en pecannoten.

spinaziesalade met geitenkaas, parmaham en aardbeien - flowcarbfood.nl

Sausjes bij de barbecue

Sauzen zoals mayonaise en aïoli zijn koolhydraatarm, maar ketchup en chilisaus bevatten (stiekem) wel veel suiker. Bij webshops zoals Body & Fit kun je hier eventueel suikervrije varianten van kopen! Daarnaast kun je zelf ook lekkere sausjes maken van wat mayo, yoghurt/kwark en (verse) kruiden zoals paprikapoeder, peterselie, kerrie, bieslook, rozemarijn, basilicum, Italiaanse kruiden en wat knoflook. Even proeven wat je zelf een lekkere combi vindt 🙂

Barbecue toetje: koolhydraatarme ‘quesadilla’s’ met aardbeien en chocola

koolhydraatarme quesadilla met chocola en aardbeien barbecue

Een lekker diner is voor mij niet compleet zonder toetje. En hoe leuk is het om je barbecue in stijl af te sluiten, met een toetje dat je ook bereid op de barbecue?! Deze koolhydraatarme ‘quesadilla’s’ met aardbeien en chocola grill je even kort op de barbecue, waarna je ze zo eet, of met bijvoorbeeld wat koolhydraatarm avocado ijs. Heer-lijk!

Ingrediënten (2 quesadilla’s)

Bereiding

Besmeer de wraps met een dun laagje roomkaas en een flinke laag suikervrije chocoladepasta en/of stukjes suikervrije chocola. Snijd de aardbeien in plakjes en leg deze er bovenop. Leg de wraps op de barbecue, grill ze eventjes en vouw vervolgens dubbel.


Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

 1. Desito 29 juni 2018 / 21:22

  De gegrilde aubergine ziet er heel lekker uit, wil ik wel eens proberen 🙂

  • Floortje | Flowcarbfood 30 juni 2018 / 08:23

   Is ook echt heerlijk! Ben benieuwd wat je er van vindt 🙂 Laat je ‘t me weten als je hem genaakt hebt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *