Koolhydraatarm weekmenu 15

koolhydraatarm weekmenu 15

Vanwege m’n vakantie is het vorige weekmenu weer even geleden, maar voor komende week staat er gelukkig weer een nieuwe klaar! In het weekmenu vind je vijf koolhydraatarme gerechten voor het avondeten, inclusief de bijbehorende boodschappenlijst (onderaan het bericht). Met een duidelijke planning is gezond eten namelijk een stuk makkelijker (en leuker)! De titels en foto’s zijn trouwens klikbaar. Als je hierop klinkt kom je bij het volledige recept en de bereidingswijze uit.
Maandag: kleurige spinaziesalade met tempeh

vegetarische spinazie-pompoensalade met avocado en tempeh

Zoals je in m’n vorige weekmenu’s al hebt kunnen zien, heb ik een tijdje geleden ‘meatfree monday’ ingevoerd, wat betekent dat ik in ieder geval iedere maandag (meestal vaker) vegetarisch eet. Tempeh is dan ideaal. Deze vleesvervanger is niet alleen heel veelzijdig (overal lekker bij), maar ook nog eens super gezond. En heeeerlijk in deze lauwwarme spinaziesalade.

Wil je er een wat meer zomerse salade van maken? Vervang de pompoen dan door een halve courgette. De andere helft van de courgette gebruik je dinsdag.

In het originele recept gebruik ik een hele avocado. Om goed uit te komen met de ingrediënten deze week, is een halve ook voldoende. De andere helft bewaar je voor de rijstpapierrolletjes van woensdag. Bewaartip: laat de pit in de helft zitten die je bewaart, besprenkel het vruchtvlees met een klein beetje limoen- of citroensap en pak vervolgens goed in in wat aluminium- of vershoudfolie.

Als extraatje (om de halve avocado te compenseren) kun je nog wat witte kaas toevoegen. Die heb je namelijk toch nodig voor de risotto van dinsdag.

Oh, en maak trouwens niet al je spinazie op, maar bewaar ook nog wat als vulling voor de rijstpapierrolletjes van woensdag.

Dinsdag: koolhydraatarme groente-risotto met witte kaas

koolhydraatarme groenterisotto

Volgens mij vind je in bijna ieder weekmenu wel een recept voor koolhydraatarme risotto, en dat is niet voor niets. Ik ben gék op risotto en zeker als het koolhydraatarm is. Deze risotto is door de witte kaas en tomaatjes net wat frisser en lichter dan een ‘standaard’ risotto. Ideaal als het warm is!

Bewaar een paar cherrytomaatjes voor de gevulde avocado van donderdag.


Woensdag: verse rijstpapierrolletjes

rijstpapier rolletjes

Deze verse rijstpapierrolletjes zijn super lekker, gezond, makkelijk én gezellig om te maken. Je zet alle ingrediënten in schaaltjes op tafel, en iedereen kan z’n rijstpapier zelf vullen en rollen. Leuk toch?

Rijstpapier is overigens niet koolhydraatarm, maar de vellen zijn zo licht, dat 2 of 3 vellen prima in een koolhydraatbeperkt eetpatroon passen. Ben je heel streng? Houd het dan bij 1 rijstvel en eet de rest van de vulling als salade. Ook lekker!

Bak (en marineer) alvast alle kip. De kip en de groenten die je overhoudt gebruik je namelijk koud voor de gevulde avocado’s van donderdag. Let op als je de kip zelf marineert: in het originele recept marineer ik 200 gram kip, terwijl je nu 350 gram kip marineert. Van de marinade-ingrediënten gebruik je nu dus 1,5 keer zo veel.

Donderdag: gevulde avocado’s met kip en frisse salade

gevulde avocados

Als je mijn website vaker bezoekt zul je gezien hebben dat ik gek ben op gevulde avocado. Gevulde avocado met zalm, avocado gevuld met tonijn-wasabisalade of deze gevulde avocado met gemarineerde kip en een frisse salade.

Het fijne aan dit gerecht -naast dat het heerlijk is- is dat het super snel én makkelijk klaar te maken is. En, ideaal met warm weer: je hebt er deze keer ook geen fornuis voor nodig. De overgebleven kip van woensdag kun je nu namelijk koud gebruiken.

Het originele recept is voor 2 gevulde avocado-helften, wat genoeg is voor 2 voorgerechten of 1 hoofdgerecht. Verdubbel daarom de ingrediënten van het originele recept. Maar, let op: je hebt maar 1 avocado nodig. Je kunt dan ieder één avocado schil vullen, de rest kun je los als salade eten.

Vrijdag: courgetti & cheese uit de oven

courgetti & cheese uit de oven

Courgetti & cheese: mijn koolhydraatarme en gezondere variatie op de bekende ‘mac & cheese’. Hoewel de Amerikaanse variant bestaat uit pasta met veel kaassaus en weinig tot geen groenten bevat, zit deze variant er boordevol mee. Guilt-free genieten dus 🙂

Dit gerecht vind ik trouwens ideaal voor de vrijdagavond, want: zo klaar én heerlijk met een glas koude witte wijn 😉 Fijn weekend!


Boodschappenlijst koolhydraatarm weekmenu

 • 400 gram pompoenstukjes of -spaghetti (gebruik een halve courgette)
 • 200 – 300 gram verse spinazie
 • Bloemkoolrijst (2 porties)
 • 2 courgettes
 • 2 witte uien
 • 1 rode ui
 • 125 gram champignons
 • 200 gram wortel (geraspt)
 • 2 avocado’s
 • Komkommer
 • Paprika
 • Bosui
 • Bakje cherrytomaatjes
 • Bakje sojaboontjes
 • Bol knoflook
 • Verse rode peper
 • 4 – 6 rijstpapiervellen (te koop bij vrijwel iedere supermarkt)
 • 2 handjes cashewnoten
 • Pijnboompitten
 • 150 – 200 gram tempeh-blokjes (gemarineerd in ketjap)
 • 350 gram kipfilet (eventueel gemarineerd)
 • 125 gram hamblokjes
 • 150 gram witte kaas (saladekaas of feta)
 • 125 gram geraspte kaas
 • Roomkaas
 • Mosterd
 • 100 ml kookroom
 • Mayonaise
 • Sojasaus, rijstazijn, ketjap, sambal en suikervrije chilisaus (Body & Fit)
 • Kruiden: kruidenbouillon, kerrie, (chili)peper en paprikapoeder
 • Boter en wok- of zonnebloemoliePrint Friendly, PDF & Email

2 Comments

 1. Lidy ramakers 3 juni 2018 / 21:43

  Oh nu snap ik het. Dit is vior de hele week. Sorry

  • Floortje | Flowcarbfood 3 juni 2018 / 22:15

   Hi Lidy! Vraag het gerust als er iets onduidelijk is 🙂 Liefs, Floortje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *