Koolhydraatarm én vegetarisch weekmenu

Koolhydraatarm vegetarisch weekmenu

Het is weer zondag, en dat betekent: tijd voor een nieuw koolhydraatarm weekmenu. Voor de verandering maakte ik eens een keer een volledig vegetarisch weekmenu! Hieronder deel ik vijf vegetarische en koolhydraatarme recepten met je, inclusief de bijbehorende boodschappenlijst. Ohja, en wat tips om koolhydraatarme en vegetarisch eten te combineren! Fijne week 🙂Deze week is het weekmenu anders dan normaal: het is namelijk een koolhydraatarm én vegetarisch weekmenu. Dit maakte ik laatst speciaal voor de Nationale Week Zonder Vlees. Maar, andere weken is dit menu natuurlijk nét zo lekker.

Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik ben wel groot voorstander van minder vlees eten. Vorig jaar deed ik ook mee met de Week Zonder Vlees en dat beviel me heel goed. Sindsdien eet ik sowieso minder vlees dan voorheen, en dat bevalt me heel goed. Het is een kleine moeite, is hartstikke lekker én het heeft heel veel voordelen voor zowel mens, dier en milieu.

Koolhydraatarm en vegetarisch eten

Veel mensen die koolhydraatarm eten, eten ‘s avonds een stuk vlees of vis met groenten. Als koolhydraatarme snack wordt daarnaast (ook door mij hoor) ook vaak een rolletje vleeswaren of een stukje worst gegeten. Veel mensen die koolhydraatarm eten, vinden het dan ook lastig om dit te combineren met een vegetarisch of flexitarisch (af en toe geen vlees) eetpatroon. Dat bracht me op het idee voor een vegetarisch weekmenu! Hiermee hoop ik aan jullie te laten zien dat koolhydraatarm en vegetarisch eten (al is het maar een paar keer per week) hartstikke goed samengaat. En niet alleen dat: het is ook nog eens hartstikke lekker.

Ohja, bang dat met een koolhydraatarm vegetarisch menu niet voldoende vetten en eiwitten binnenkrijgt? No worries! Ik beloof je dat dat helemaal goed komt!

Koolhydraatarme, vegetarische snacks

Eet je tussendoor vaak een stukje worst of een rolletje vleeswaren? Dat past zeker in een koolhydraatarm dieet, maar je kunt het ook prima vervangen door iets vegetarisch. Een blokje kaas, een handje (gezouten) noten, komkommer met roomkaas, een gekookt eitje, een schaaltje rauwkost (met dip)… Mogelijkheden genoeg!


Oké, aan de slag! Hieronder vind je vijf koolhydraatarme en vegetarische recepten. De titels en foto’s zijn klikbaar, als je deze aanklikt kom je bij het volledige recept en de bereidingswijze uit. Helemaal onderaan dit bericht vind je de bijbehorende boodschappenlijst. Handig, toch?

Maandag: broccolistamppot met kaas en mosterd

koolhydraatarme broccolistamppot met mosterd en kaas

Wie is er ook zo gek op koolhydraatarme stamppot? Het ideale comfortfood én een goede manier om makkelijk veel groenten binnen te krijgen. Deze koolhydraatarme broccolistamppot met kaas en mosterd is een vegetarische variatie op mijn geliefde koolhydraatarme broccolistamppot met paprika, spekjes en rookworst. Net zo lekker, maar dan net even anders én geschikt voor vegetariërs.

Dinsdag: koolhydraatarme pasta met champignon-roomsaus

koolhydraatarme pasta met champignon-roomsaus

Als ik zin heb in makkelijk comfortfood en geen zin in vlees of vis, tover ik vaak deze makkelijke pasta met champignon-roomsaus op tafel. Super romig en smaakvol tegelijkertijd.

Woensdag: koolhydraatarme aubergine parmesan met spinaziesalade

koolhydraatarme aubergine parmesan2

Als ik vegetarische eters krijg, maak ik vaak deze melanzane parmigiane of aubergine parmesan. Net zo lekker als de echte, maar dan makkelijk én geschikt voor wie koolhydraatarm eet. Serveer er een lekkere spinaziesalade (en een glas wijn) bij en je waant je even Italië.


Donderdag: koolhydraatarme tomatenrijst met vegetarische balletjes

Koolhydraatarme tomatenrijst met gehaktballetjes

Hebben jullie ook weleens een ‘tijdelijk lievelingsrecept’? Zo’n recept wat je een tijd lang echt iedere week maakt? Ik heb dat nu met deze koolhydraatarme tomatenrijst. Zo lekker én boordevol groenten. Vaak maak ik in het begin van de week een (drie)dubbele portie zodat ik op andere dagen niet hoef te koken of zodat ik de restjes als lunch mee kan nemen.

Tip: gebruik je een hele bloemkool in plaats van kant-en-klare bloemkoolrijst? Dan hou je eigenlijk een halve bloemkool over en dat is zonde. Ik maak daarom een dubbele portie tomatenrijst! Heerlijk om (koud) als lunch te eten met wat feta of cottage cheese en cherrytomaatjes. Voeg hiervoor aan de boodschappenlijst deze ingrediënten nog extra toe: 1 blik tomatenrijst, 1 witte ui, feta/cottage cheese, cherrytomaatjes.

Vrijdag: koolhydraatarme nacho-bowl

Koolhydraatarme nachobowls

Weekend! Tijd voor een lekker feestelijk receptje. Deze vegetarische en koolhydraatarme nacho-bowl is dan perfect. Super lekker, makkelijk en met een extra leuke twist: een eetbaar bakje!

Tip: vind je het zonde om alleen hiervoor crème fraiche te kopen? Dan kun je eventueel ook wat Griekse yoghurt (en/of mascarpone) gebruiken.

Boodschappenlijst koolhydraatarm en vegetarisch weekmenu

 • 1 grote broccoli
 • 1 aubergine
 • 4 witte uien
 • 1 bosui
 • 1 paprika
 • 4 tomaten
 • 1 avocado
 • 200 gram verse spinazie
 • 400 gram kastanjechampignons
 • 300 – 400 gram bloemkool(rijst)
 • Bol knoflook
 • 3 theelepels mosterd
 • Blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 100 – 200 gram kidneybonen
 • 150 – 200 gram (vegetarische) gehaktballetjes (ik vind de ‘basisballetjes’ van het eigen merk van de AH super lekker)
 • 100 gram vegetarisch gehakt
 • Belegen kaas(blokjes)
 • Geraspte kaas
 • 1 bol mozzarella
 • 100 – 150 gram Parmezaanse kaas (of een variant die er op lijkt)
 • 100 – 150 gram Griekse yoghurt
 • Crème fraiche
 • 150 gram mascarpone
 • 200 ml tomato fritto
 • Handje walnoten
 • Groente- of kruidenbouillonpoeder
 • 100 gram koolhydraatarme pasta (ik gebruikte pasta alla Eve die is eiwitrijk super laag in koolhydraten)
 • 2 koolhydraatarme wraps, bijvoorbeeld van Body & Fit (klik) of Afvallen met Bregje
 • Kruiden: oregano, rozemarijn, tijm, peper en zout
 • Half zakje tacokruiden (of kruiden naar smaak)
 • (Room)boter om in te bakken
 • Olijfolie
 • Balsamico azijn
Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *