Ik ben gek op stamppot! En dan zeker op de koolhydraatarme versie. Deze koolhydraatarme broccolistamppot met kaas en mosterd is een (vegetarische) variatie op mijn geliefde koolhydraatarme broccolistamppot met paprika, spekjes en rookworst. Net zo lekker, maar dan net even anders én geschikt voor vegetariërs.
Ingrediënten (2 personen)
- 1 grote broccoli
- 1 ui
- 3 theelepels (grove) mosterd
- Belegen kaas(blokjes)
- 1 theelepels bouillonpoeder
- 1 eetlepel roomkaas
- (Room)boter om in te bakken
Bereiding koolhydraatarme broccolistamppot
Snijd de broccoli in stukjes (helemaal, ook de stronk) en spoel goed af in een vergiet. Breng een klein laagje water met een flinke theelepel bouillonpoeder aan de kook en voeg hier de broccoli aan toe. Doe de deksel op de pan en laat koken/stomen tot de broccoli zacht is. Dit duurt zo’n ongeveer een kwartiertje.
Snijd ondertussen de ui en fruit deze in wat boter. Zet het vuur laag als de ui bruin begint te kleuren en voeg een theelepel mosterd toe. Roer even goed door en laat zachtjes doorbakken.
Check vervolgens je broccoli even met een vork, mes of lepel. Glijd die er makkelijk doorheen? Giet de broccoli dan af, voeg hier de roomkaas en mosterd aan toe en pureer met een stamper of staafmixer. Hoe lang je de stamppot pureert is afhankelijk van wat je lekker vind. Ik pureer hem zelf maar heel eventjes omdat ik van een stevige stamppot met wat stukjes broccoli houdt. Wil je juist een wat zachtere puree? Pureer de broccoli dan wat langer.
Roer de ui en kaasblokjes (ik gebruikte er ongeveer 10) vervolgens door de stamppot en verdeel over twee borden. Serveer er eventueel apart wat extra kaasblokjes en mosterd bij.
Eet smakelijk! X
Heerlijk recept!! We hebben er wel een stukje vlees bij gegeten.
Wat leuk om te horen Simonne!! Ik eet er op sommige dagen ook wat vlees bij idd, ideaal om af te wisselen!