Koolhydraatarme tomatenrijst met (vegetarische) gehaktballetjes

Koolhydraatarme tomatenrijst met gehaktballetjes

Tomatenrijst is absoluut een van mijn favoriete rijstgerechten (op risotto na). Een paar jaar geleden bedacht ik een koolhydraatarme variant, en die tover ik nog steeds vaak op tafel. Met bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Super lekker én boordevol groente. Heerlijk met een frisse yoghurtsaus en (vegetarische) gehaktballetjes. Oh, en het leuke is: niet-koolhydraatarme eters hebben niet eens door dat er geen echte rijst in zit 😉



Ingrediënten (2 personen)

Voor de koolhydraatarme bloemkoolrijst:

  • Halve bloemkool of 300-400 gram kant-en-klare bloemkoolrijst
  • Blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 – 3 theelepels bouillonpoeder
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel (wok)olie

Gehaktballetjes en yoghurtsaus

  • 150 – 200 gram (vegetarische) gehaktballetjes
  • 100 – 150 gram Griekse yoghurt
  • Kruiden: bijvoorbeeld peterselie, peper, gemalen koriander en knoflookpoeder

Optioneel: salade

  • Halve komkommer
  • Cherrytomaatjes
  • 50 gram witte kaas, saladekaas of feta
  • Balsamico-azijn en olijfolie

Bereiding koolhydraatarme bloemkoolrijst

Snijd de bloemkool in roosjes en maak hier ‘rijst’ van. Ik gebruik hier mijn keukenmachine voor, maar een blender of rasp kan ook. De meeste supermarkten verkopen voortaan trouwens ook kant-en-klare bloemkoolrijst. Super handig, maar wel wat duurder.

Snipper vervolgens de ui en bak deze even in de (wok)olie. Bak vervolgens de bloemkoolrijst en een geperst teentje knoflook mee, en schep een aantal keer goed om. Voeg tot slot de tomatenblokjes en 2 theelepels bouillonpoeder toe, roer goed door en zet het vuur lager. Laat de tomatenrijst zo zachtjes pruttelen totdat ‘ie bijna droog is, dit duurt zeker 10 minuten. Vergeet niet af en toe te roeren én even te proeven. Voeg gerust wat extra bouillonpoeder en/of peper en zout toe.

Is de tomatenrijst bijna klaar? Bak dan de (vegetarische) gehaktballetjes in wat boter of olie (volgens de aanwijzingen op de verpakking). Maak ondertussen ook alvast de yoghurtsaus alvast door wat Griekse yoghurt te mengen met wat kruiden en zout.

Wil je er nog wat rauwkost bij serveren? Snijd de komkommer dan in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Verkruimel de saladekaas, witte kaas of feta erboven en maak af met een klein scheutje balsamico-azijn. Ook lekker om hier straks wat yoghurtsaus doorheen te doen!

Rijst klaar? Balletjes klaar? Yoghurtsausje klaar? Serveren maar! Verdeel de tomatenrijst over twee borden, schep de balletjes erop en maak af met wat yoghurtsaus. Serveer de rauwkost er apart bij.

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Miranda 9 februari 2019 / 11:54

    Was echt superlekker,met het hele gezin vam genoten

    • Floortje | Flowcarbfood 9 februari 2019 / 12:01

      Heel leuk om te horen Miranda! Dankjewel voor je reactie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *