Ik ben echt gék op pompoen en nu het eindelijk weer ‘pompoenseizoen’ is, probeer ik er dan ook zoveel mogelijk gerechten mee te maken. Omdat ik pompoen over had van mijn koolhydraatarme pompoensoep met geitenkaas én ik zin had in iets zoets, werd het tijd om weer een nieuw receptje te verzinnen. En ja hoor, daar was’ie: koolhydraatarme pompoencake! Gebaseerd op mijn koolhydraatarme kruidcake, maar dan met extra pompoen. Hoe herfstig wil je het hebben? Ohja, heb je hierna nog steeds pompoen over? Onderaan dit bericht deel ik een paar van mijn favoriete pompoenrecepten!
Ingrediënten
- 300 gram pompoen(blokjes)
- 200 gram amandelmeel (ik gebruikte amandelmeel van Body & Fit)
- 5 eieren
- 65 gram roomboter
- Suikervrije karamelsiroop (Body & Fit) en/of zoetstof
- 3 eetlepels speculaaskruiden en 1 eetlepel kaneel
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 handjes walnoten
- Snuf zout
Verder nodig:
- Cakevorm, het liefst een siliconen want het beslag is vrij plakkerig. Heb je geen siliconen vorm? Bekleed je cakevorm dan met nat bakpapier.
- Handmixer
- Staafmixer of keukenmachine
Bereiding koolhydraatarme pompoencake
Verwarm de oven op 175 graden. Snijd de pompoen in blokjes (de schil mag je laten zitten) en kook ze 15 minuten in een klein laagje water met de deksel op de pan. Giet de pompoenblokjes vervolgens goed af en maak er met een staafmixer of keukenmachine en gladde puree van.
Smelt vervolgens de boter en meng in een aparte kom het amandelmeel met het bakpoeder, de kruiden en een flinke snuf zout. Voeg hier vervolgens de gesmolten boter aan toe en roer dit goed door. Voeg de pompoenpuree met 4 eetlepels suikervrije karamelsiroop en/of zoetstof toe, mix even en proef wat je van de smaak vindt. Voeg eventueel nog extra zoetstof, suikervrije karamelsiroop en/of kruiden toe. Maak het beslag wat zoeter dan je zou willen, want tijdens het bakken verliest zoetstof altijd wat zoetkracht.
Voeg de eieren een voor een toe en mix tot een glad beslag. Breek de walnoten (bewaar er een paar ter garnering) en roer deze door het beslag. Giet het beslag in de cakevorm, leg er een paar walnoten op en bak gaar in ongeveer 45 minuten. Prik na 45 minuten met een satéprikker, breinaald of dunne vork in de cake. Blijft er beslag aan plakken? Bak de cake dan nog wat langer.
Serveer de koolhydraatarme pompoencake gewoon zo, of met wat roomboter of slagroom. Als ontbijt of lunch vind ik ‘m ook heerlijk met een plakje (geiten)kaas! Je kunt de cake ongeveer 4-5 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Langer bewaren? Je kunt de losse plakken ook prima invriezen.
Eet smakelijk! X
Nog steeds pompoen over? Probeer dan ook een van deze koolhydraatarme recepten eens:
Koolhydraatarme pompoencupcakes met pecannoten
Koolhydraatarme pompoensoep
Koolhydraatarme pompoenrisotto met geitenkaas
Koolhydraatarme pompoenspaghetti
Eet smakelijk! X
Hoi! Ziet er goed uit!
ik zou deze taart heel graag willen maken, maar wil geen zoetstoffen gebruiken.
Kan ik zoeten met dadels en / of vijgen en zo ja; moet ik het recept dan aanpassen?
groetjes!
Hi Lieske,
Je kunt zeker dadels gebruiken om de cake te zoeten, maar bedenk wel dat de cake dan niet meer koolhydraatarm is 🙂
Kan ik in plaats van monchou ook biogarde gebruiken?
Hi Lia! Je kunt het wel proberen, maar ik denk dat dit de textuur wel verandert. Veel bakplezier!
Hoi
Ben zo benieuwd helaas na ruim 50 min in de oven is de cake nog steeds vloeibaar van binnen. Wat doe ik verkeerd?
Heb alles gedaan zoals er beschreven staat.
Groetjes kim
Hi Kim! Sorry ik lees je reactie nu pas. Wat jammer! Is het uiteindelijk nog goedgekomen? Ben erg benieuwd!
Klinkt lekker, maar het recept klopt inderdaad niet. De cake is na 40 min (en met al een ei minder) kletsnat van binnen. Ik heb m nu nog maar een tijdje teruggezet, ben benieuwd hoelang het duurt voor ‘ie wel droog is van binnen en of ‘ie dan nog eetbaar is.
Jammer!
Hi Janneke, wat jammer! Ik heb hem zelf opnieuw gemaakt en het recept wat aangepast. Nu kan’ie niet meer mislukken 😀
Héérlijk. Ik sla deze op!
Wat leuk om te horen Cynthia! Geniet ervan 😀
Ha Floortje,
Ik ga dadelijk jouw recept uitproberen. Sinds een paar dagen probeer ik”” gezonder” te bakken en te koken (normaal bak ik ieder weekend heerlijke taarten maar gebruik dan veel bloem, suiker en roomboter). Zag een aantal reacties op jouw recept . Is bovenstaand recept de aangepaste versie?
Hi Mariska! Wat leuk, ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt 😀 Het recept hierboven is inderdaad de aangepaste versie.
Hoi Floortje,
Bedankt voor dit recept. Ik heb de cake gisteren gemaakt. Ik gebruikte ook de caramelsiroop, maar vond de cake uiteindelijk wat te zoet. Verder had ik de 5 eieren gesplitst en de eiwitten opgeklopt voordat ik alles heb gemengd. Daardoor werd het een luchtige hoge cake. Dat werkt heel goed.
Groeten, Froukje
Hi Froukje,
Wat leuk dat je de cake gemaakt hebt! Jammer dat’ie iets te zoet was. De volgende keer wat minder siroop toevoegen dus. Goed idee om de eieren te splitsen! Ga ik de volgende keer ook proberen, thanks voor de tip 🙂
Hoi Floortje, kan de amandelmeel ook vervangen worden door een ander soort meel? Ik ben namelijk allergische voor noten. Groetjes, Elise
Hi Elise, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Misschien kokosmeel? Dan verandert de structuur wel want kokosmeel is erg droog..