Koolhydraatarme kruidcake (peperkoek of ontbijtkoek)

koolhydraatarme kruidcake
Nu de herfst er weer aan komt, krijg ik zin in baksels met ‘warme’, herfstige smaken. Kaneel, speculaas, pompoen… Je snapt vast wat ik bedoel! Deze koolhydraatarme kruidcake, peperkoek of ontbijtkoek is dan perfect. Gebaseerd op mijn basisrecept voor koolhydraatarme cake, maar dan lekker kruidig en warm! Heerlijk bij een flinke kop thee als tussendoortje, ontbijt of toetje. Ik vind de kruidcake warm het állerlekkerst (eventueel met wat roomboter), maar ook koud is ‘ie top!Ingrediënten

 • 185 gram amandelmeel (ik gebruik het amandelmeel van Body & Fit)
 • 5 eieren
 • 70 gram roomboter
 • 2 – 3 eetlepels roomkaas
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Snuf zout
 • Suikervrije karamelsiroop (Body & Fit) en/of zoetstof
 • Handje walnoten
 • Kruiden: speculaaskruiden (2 eetlepels), kaneel (1 eetlepel), gemberpoeder (theelepel) en nootmuskaat (theelepel). Je kunt ook 3,5 eetlepels peperkoekkruiden gebruiken, maar die kon ik zelf helaas nergens vinden.

Verder nodig:

 • Cakevorm, het liefst een siliconen want het beslag is vrij plakkerig. Heb je geen siliconen vorm? Bekleed je cakevorm dan met nat bakpapier.

Bereiding koolhydraatarme kruidcake

Verwarm de oven op 175 graden. Smelt de boter en roomkaas in een pannetje. Meng het amandelmeel met het bakpoeder, de kruiden en een flinke snuf zout. Voeg hier de gesmolten boter en roomkaas aan toe. Roer dit goed door en voeg vervolgens 3 eetlepels suikervrije karamelsiroop en/of zoetstof toe. Proef wat je van de smaak vindt en voeg eventueel extra zoetstof, suikervrije karamelsiroop en/of kruiden toe. Maak het beslag wat zoeter dan je zou willen, want tijdens het bakken verliest zoetstof altijd wat zoetkracht.

Voeg de eieren een voor een toe en mix tot een glad beslag. Breek de walnoten (bewaar er een paar ter garnering) en roer deze door het beslag. Giet het beslag in de cakevorm, leg er een paar walnoten op en bak gaar in ongeveer 30 minuten. Prik na 30 minuten met een satéprikker, breinaald of dunne vork in de cake. Blijft er beslag aan plakken? Bak de cake dan nog wat langer.

Serveer de koolhydraatarme kruidcake gewoon zo, of met wat roomboter of slagroom. Je kunt de cake ongeveer 3 dragen afgedekt in de koelkast bewaren. Langer bewaren? Je kunt de losse plakken ook prima invriezen.

Eet smakelijk! X


Ik heb dit recept gebaseerd op mijn basisrecept voor koolhydraatarme cake en aangevuld met wat ideeën uit het koolhydraatarme peperkoekrecept van Koolhydraatarmrecept.nl.

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

 1. miranda karremans 11 oktober 2018 / 12:38

  Ik heb deze cake net gemaakt. Boven verwachting heerlijk.
  En idd warm met roomboter, super!
  Ik had geen roomkaas, maar wel kwark en cake is mooi geworden
  Hoeveel koolhydraten zou hier inzitten?

  • Floortje | Flowcarbfood 16 oktober 2018 / 17:50

   Hoi Miranda,
   Wat ontzettend leuk om te horen! Geniet ervan 🙂 Ik tel zelf geen koolhydraten meer, maar als je wilt kun je datgemakkelijk berekenen door alle ingrediënten in te voeren in een app zoals MyFitnessPal.

 2. Hike Flurina 18 december 2018 / 18:24

  Wat een heerlijk recept! Inderdaad boven verwachting lekker. Hier ga ik de komende dagen bij thee en ontbijt veel plezier van hebben. Heel blij dat ik je website heb gevonden!

  • Floortje | Flowcarbfood 18 december 2018 / 21:15

   Super om te horen Hike! Geniet er lekker van! 🙂

 3. ine 18 juli 2019 / 22:29

  zelfs de variant met kwark is inderdaad heerlijk. Ik heb zelfs de roomboter weggelaten omdat het amandelmeel al vet is en alsnog is de smaak prima!

  • Floortje | Flowcarbfood 18 juli 2019 / 22:40

   Super Ine, goed om te horen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *