Koolhydraatarme pompoenrisotto met kaas

Koolhydtaararme pompoenrisotto - flowcarbfood.nl

De meesten van jullie weten waarschijnlijk al hoe gek ik ben op risotto. Ik maakte al verschillende koolhydraatarme varianten (zoals koolhydraatarme risotto met witte wijn en champignons of koolhydraatarme risotto met pesto), maar vandaag vond ik het tijd voor een herfstvariant. En wat is nou een typisch herfst-ingrediënt? Precies: pompoen. Tijd voor koolhydraatarme pompoenrisotto dus. Ohja, ook geschikt voor vegetariërs!
Ingrediënten (2 personen)

Deze ingrediëntenlijst lijkt op het eerste oog lang, maar laat je hier niet door afschrikken. Ik beloof je: het valt reuze mee. De meeste dingen heb je waarschijnlijk al in huis!

 • 250 gram bloemkoolrijst (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
 • 400 gram pompoenblokjes
 • 2 eetlepels roomkaas
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 100 ml water
 • Flinke scheut witte wijn (optioneel, maar wel erg lekker)
 • Theelepel bouillonpoeder
 • Roomboter of vloeibare bakboter
 • Olijfolie
 • Parmezaanse kaas
 • Eventueel wat zachte geitenkaas
 • Pijnboompitjes (staan niet op de foto want ik was ze vergeten 😉 )
 • Rozemarijn, peper en zout

Bereiding koolhydraatarme pompoenrisotto

Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en strooi er wat peper, zout en rozemarijn overheen. Hussel even goed en zet 20 minuutjes in de oven.

Snipper ondertussen de ui en maak bloemkoolrijst van de bloemkool met een keukenmachine, staafmixer of rasp (of gebruik kant-en-klare bloemkoolrijst zoals ik dat doe als ik lui ben). Verwarm boter in een wokpan en fruit de ui met een geperst knoflookteentje.

Voeg hier vervolgens de bloemkoolrijst aan toe en bak deze even mee. Schenk een flinke scheut wijn in de pan en roer goed tot het meeste vocht verdampt is. Voeg het bouillonpoeder en de helft van het water toe, roer goed en laat de bloemkool het vocht goed opnemen. Voeg de andere helft pas toe als bijna al het vocht is opgenomen. Roer weer goed en laat het vocht verdampen. Voeg vervolgens de roomkaas toe en doe weer hetzelfde.

Haal nu de pompoenblokjes uit de oven en voeg ze, samen met twee flinke handen Parmezaanse kaas, toe aan de bloemkoolrisotto. Laat dit nog even op laag vuur staan terwijl je de pijnboompitjes in een droge pan roostert. Verdeel de pompoenrisotto vervolgens over twee borden en maak af met de pijnboompitjes, wat rozemarijn, Parmezaanse kaas en eventueel wat zachte geitenkaas. Glaasje witte wijn erbij (die is nu toch al open), en geniet ervan.

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *