Koolhydraatarme risotto met champignons, witte wijn en parmezaanse kaas

Koolhydraatarme risotto met witte wijn, champignons en parmezaanse kaas

Mijn mama maakt absoluut de állerlekkerste risotto. Helaas is het al een hele tijd geleden sinds ik die op heb, aangezien we nu allebei koolhydraatarm eten. Je raadt het al: tijd voor een gezonde, lowcarb versie dus! Het was gewoon een probeersel, maar ik ben super enthousiast over deze koolhydraatarme risotto. Deze versie heeft zeker net zo veel smaak als de originele, vult goed én is gezond. Kan niet beter, toch? Ohja, én het receptje is ook geschikt voor vegetariërs 🙂




Ingrediënten (2 personen)

  • Bloemkoolrijst van een halve bloemkool (ongeveer 300 gram)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Bakje champignons
  • 250 ml bouillon (ik gebruikte hiervoor anderhalve theelepel tuinkruiden bouillonpoeder)
  • Flinke scheut witte wijn
  • Roomboter (of vloeibare bakboter)
  • 75 – 100 gram mascarpone of andere roomkaas
  • Parmezaanse kaas
  • Tijm

Bereiding koolhydraatarme risotto

Snipper de ui, snijd de champignons in schijfjes of stukjes en maak fijne bloemkoolrijst van de bloemkool met een keukenmachine, staafmixer, rasp of blender. Lukt dat niet? De AH verkoopt voortaan ook kant-en-klare bloemkoolrijst! Wel ietsjes duurder.

Verwarm boter in een grote pan en fruit de ui en geperste knoflooktenen hierin. Bak vervolgens ook de champignons mee.

Voeg de bloemkoolrijst toe als de champignons beginnen te verkleuren en bak even mee. Schenk vervolgens een flinke scheut wijn in de pan en roer goed tot het meeste vocht verdampt is. Voeg nu de bouillon in delen (3 à 4) toe: schenk wat bouillon in de pan, roer goed en laat de bloemkool het vocht goed opnemen. Voeg pas weer bouillon toe als bijna al het vocht is opgenomen. Als dit gelukt is (duurt wel eventjes), voeg je de mascarpone toe en verwarm je deze nog even goed mee.

Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Haal de pan van het vuur en voeg de tijm en Parmezaanse kaas toe. Goed roeren, éven laten staan en je kunt je koolhydraatarme risotto serveren! Maak hem op de borden of schaaltjes nog even af met extra Parmezaanse kaas en wat tijm en ik beloof je: je zult genieten!

Eet smakelijk! X

Zin in nog meer risotto? Probeer ook deze koolhydraatarme risotto met groene asperges eens:

koolhydraatarme risotto met groene asperges



Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

  1. Marlies 21 februari 2017 / 15:21

    Heerlijk!! Ik hou zo van risotto.. er gaat natuurlijk niets boven “de echte” , maar dit is een goed gezond alternatief! Vanavond stamppot proberen met knolselderij?

    • Floortje | Flowcarbfood 21 februari 2017 / 15:46

      Hoi Marlies, dankjewel voor je reactie! Dit is inderdaad een goed alternatief voor de ‘echte’ risotto ? Stamppot met knolselderij is ook heerlijk, eet smakelijk!

  2. Dete 2 december 2017 / 19:30

    Floortje, ik mis even wanneer je de champignons erbij doet, tegelijk met het uitje en de knoflook?

    Groetjes Dete

    • Floortje | Flowcarbfood 2 december 2017 / 20:28

      Hoi Dete! Inderdaad tegelijk met de ui en knoflook. Dankjewel voor je oplettendheid, ik ga het aanpassen!

  3. Tamara Zuijdam 9 januari 2020 / 18:53

    Hoi Floortje,

    Kan je hier ook meer van maken en porties ervan invriezen?

    Groetjes Tamara

    • Floortje | Flowcarbfood 13 februari 2020 / 06:01

      Hi Tamara, ja kan! De textuur verandert iets, maar vind ik zelf geen probleem 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *