Koolhydraatarme risotto met groene asperges (vegetarisch)

koolhydraatarme risotto met groene asperges

Groene asperges: ze zijn er weer! Super lekker, én heel gezond. Ik plaatste eerder al een recept voor een koolhydraatarme pastasalade met onder andere groene asperges en avocado, vandaag maakte ik er een vegetarische en koolhydraatarme risotto boordevol groenten mee. De basis van dit recept is gebaseerd op mijn recept voor koolhydraatarme risotto met champignons en witte wijn, en daar voegde ik gegrilde groene asperges en erwtjes aan toe. Tóp combi!





Met onderstaande ingrediënten maakte ik twee héle grote porties. De mijne kon ik vrij makkelijk op (want: altijd honger), maar Jan kreeg maar de helft op (en dat is vrij uniek). Heb je écht veel honger, kun je onderstaande hoeveelheden dus aanhouden voor 2 personen, maar je kunt er ook prima 4 porties van maken (en dan eventueel een deel bewaren voor de volgende dag).

Ingrediënten (2 héle grote of 3-4 kleinere porties)

  • 400 gram bloemkoolrijst (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • 100 gram groene aspergetips
  • Half bakje champignons
  • 150 gram erwtjes (uit de diepvries)
  • 1 ui
  • 200 ml kruidenbouillon (1,5 theelepel bouillonpoeder)
  • 100 gram mascarpone (of andere roomkaas)
  • 2 flinke handen Parmezaanse kaassnippers of -rasp (of een goedkopere, vergelijkbare variant)
  • Teen knoflook
  • Witte wijn (kun je eventueel weglaten, maar geeft wel écht extra smaak)
  • Vloeibare bakboter of roomboter



Bereiding koolhydraatarme risotto met groene asperges en erwtjes

Snipper de ui en snijd de champignons in schijfjes of stukjes. Verwarm boter in een grote (wok)pan en fruit de ui en geperste knoflookteen hierin. Begint de ui te verkleuren? Voeg dan ook de champignons toe.

Wanneer de champignons bruin beginnen te kleuren, voeg je ook de bloemkoolrijst toe. Bak deze even mee terwijl je alles een paar keer goed omschept. Zet het vuur wat lager en schenk vervolgens een flinke scheut wijn in de pan.

Roer goed totdat het meeste vocht verdampt is en voeg vervolgens de bouillon in (3 – 4) delen toe: schenk wat bouillon in de pan, roer goed en laat de bloemkool het vocht goed opnemen. Voeg pas weer bouillon toe als bijna al het vocht is opgenomen. Heb je het laatste deel bouillon toegevoegd? Voeg dan de bevroren erwtjes toe en laat het op het vuur staat totdat het laatst vocht verdampt is (vergeet niet af en toe te roeren).

Gril ondertussen de asperges in een droge (grill-)pan totdat ze licht beginnen te verkleuren, en snijd vervolgens ongeveer de helft in stukjes (de andere helft serveer je er straks los bij).

Is al het vocht verdampt? Zet het vuur dan op z’n laagst en voeg de roomkaas en Parmezaanse kaas toe. Roer goed door, en voeg tot slot ook de stukjes groene asperges toe.

Verdeel de risotto vervolgens over twee borden en maak af met de overgebleven groene asperges en nog wat Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk! X

Zin in nog meer risotto? Probeer ook deze varianten eens:

Koolhydraatarme risotto met groenten en witte kaas

Koolhydraatarme risotto met courgette, tomaat en witte kaas

Koolhydraatarme risotto met champignons, witte wijn en Parmezaanse kaas:

Koolhydraatarme risotto met witte wijn, champignons en parmezaanse kaas

Koolhydraatarme risotto met pesto:

Koolhydraatarme bloemkoolrisotto met pesto vegetarisch - flowcarbfood.nl



Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. trudie mallo schuurman 19 mei 2018 / 08:51

    We hebben gisteren de risotto gemaakt alleen,met witte asprrges en een gekookt ei met ham er bij,inplaats van erwten had ik edammamboontjes er in gedaan het was heerlijk,

    • Floortje | Flowcarbfood 19 mei 2018 / 11:23

      Wat heerlijk!! Leuk om te horen, ik ga die combi onthouden! ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *