Koolhydraatarme lijnzaadpap: drie recepten

Koolhydraatarme lijnzaadpap - flowcarbfood.nl

Voordat ik koolhydraatarm at, ontbeet ik in de winter het allerliefst met warme pap. Een flink bord zoete havermout-of rijstepap met kaneel was absoluut mijn favoriete start van de dag. Helaas was het me nog niet gelukt om hier een koolhydraatarme variant op te maken. Tot vandaag! Ik maakte heerlijke koolhydraatarme lijnzaadpap in drie verschillende smaken: kokos-framboos, speculaas-amandel en appel-kaneel. Lekker warm en zoet, perfect voor een koude ochtend!

De lijnzaadpap is natuurlijk koolhydraatarm, en ook nog eens super gezond! Dankzij het lijnzaad is de pap namelijk super vezelrijk en dat is niet alleen goed voor je stoelgang (en die platte buik 😉 ), maar zorgt er ook voor dat je lang vol zit. Dankzij de lijnzaaddrink van Ooomega (ik schreef daar deze review over) krijg je extra Omega-3 binnen, en dat is dan weer goed voor je hart- en bloedvaten.

Je kunt de pap maken en meteen (warm) opeten, maar je kunt hem ook de avond van tevoren maken en in de koelkast bewaren. De volgende ochtend kun je de lijnzaadpap dan even opwarmen (op koude dagen heeft dat meestal wel mijn voorkeur), maar je kunt hem ook prima koud eten en bijvoorbeeld meenemen voor onderweg! De textuur van lijnzaadpap is trouwens wel wat anders dan je misschien gewend bent. Het lijnzaad geeft de pap een beetje een gelei-achtige textuur, waardoor de pap ook een beetje op pudding lijkt. Ik vind dat zelf helemaal niet erg, juist wel lekker, maar het is wel handig om te weten voordat je straks denkt dat je pap mislukt is ;).

Hieronder deel ik drie verschillende recepten voor koolhydraatarme lijnzaadpap met je: koolhydraatarme lijnzaadpap met appel en kaneel (mijn favoriet), koolhydraatarme kokos-framboos lijnzaadpap én koolhydraatarme lijnzaadpap met speculaas en amandel.

Let op: het is extra belangrijk om genoeg drinken als je lijnzaad gebruikt in je voeding (dit om verstopping te voorkomen). 

Koolhydraatarme lijnzaadpap met appel en kaneel

Koolhydraatarme lijnzaadpap met appel, kaneel en walnoten - flowcarbfood.nl

Deze variant is toch wel mijn favoriet, zeker met dit koude weer. Ik ben sowieso fan van warme appel met kaneel, dus als ik daar een gezond én lekker ontbijtje mee kan maken ben ik helemaal tevreden. Ik eet hem het allerliefst lekker warm, maar ik neem ‘m ook weleens mee voor onderweg en dan eet ik ‘m gewoon koud op. Óok lekker! Hoe je deze koolhydraatarme lijnzaadpap met appel en kaneel dan maakt? Dat beschrijf ik hieronder. Ik kan in ieder geval alvast verklappen dat het érg makkelijk is!

Ingrediënten

 • 100 ml Ooomega lijnzaaddrink (ik gebruikte de original)
 • 2 flinke eetlepels gebroken lijnzaad
 • 1 eetlepel amandelmeel of een halve eetlepel kokosmeel
 • Halve appel
 • Handje walnoten
 • (Room)boter om in te bakken
 • Kaneel en zoetstof
 • Eventueel half dopje vanille-aroma

Bereiding koolhydraatarme lijnzaadpap met appel en kaneel

Snijd de halve appel in stukjes en bak deze (in een steelpannetje) even op hoog vuur met wat kaneel en zoetstof. Zet het vuur lager en schenk de lijnzaaddrink erbij. Breng dit met de vanille-aroma, een eetlepel zoetstof en nog wat kaneel aan de kook. Voeg vervolgens het lijnzaad toe en roer even goed door. Laat dit ongeveer 2 minuutjes op laag vuur doorpruttelen en roer vervolgens het meel er doorheen. Let op: je moet echt even goed roeren om klontjes te voorkomen. Breek nu de walnoten in kleine stukjes en roer deze door de pap. Laat de pap nog een minuutje op het vuur staan, en giet vervolgens in een kommetje. De pap lijkt nu nog vrij dun, maar dat komt goed! Roer de lijnzaadpap even goed door, zodat er wat (koude) lucht bij komt. Zo merk je dat de pap vanzelf wat steviger wordt. Laat ‘m nog eventjes afkoelen (1 à 2 minuutjes) en maak eventueel af met nog wat stukjes walnoot.

Eet smakelijk! X

Koolhydraatarme lijnzaadpap met kokos en frambozen

Koolhydraatarme lijnzaadpap met kokos en frambozen - flowcarbfood.nl

Deze lijnzaadpap variant is dankzij de kokos en de frambozen heel anders dan de vorige, maar ook érg lekker. Voor deze pap gebruikte ik ook weer lijnzaaddrink en gebroken lijnzaad, maar in plaats van amandelmeel gebruikte ik geraspte kokos. Handig om altijd in huis te hebben, want het is goedkoop en je kunt het in een heleboel koolhydraatarme baksels gebruiken. Net als diepvriesframbozen trouwens, ideaal om je ontbijtje net iets extra’s te geven.

Ingrediënten

 • 150 ml Ooomega lijnzaaddrink (ik gebruikte de original)
 • 2 flinke eetlepels gebroken lijnzaad
 • 3 eetlepels geraspte kokos
 • (diepvries)frambozen
 • Zoetstof
 • Eventueel half dopje vanille-aroma

Bereiding koolhydraatarme lijnzaadpap met kokos en frambozen

Breng de lijnzaaddrink in een steelpannetje aan de kook met een eetlepel zoetstof en eventueel wat vanille-aroma. Voeg hier vervolgens het gebroken lijnzaad aan toe, zet het vuur laag en laat dit 2 minuten zachtjes koken. Roer hier vervolgens tweeënhalve eetlepel geraspte kokos doorheen. Let op: roer echt even goed om klontjes te voorkomen. Laat de pap nog een minuutje op het vuur staan en kijk nu even hoe de textuur is. Is de pap nog niet goed gebonden? Voeg dan nog een klein beetje geraspte kokos toe. Het is niet erg als de pap dun is, dat komt straks goed. Giet de lijnzaadpap in een kommetje en roer het even goed door, zodat er wat (koude) lucht bij komt en de pap wat steviger wordt. Laat ‘m nog eventjes afkoelen (1 à 2 minuutjes) en maak af met wat (bevroren) frambozen en kokosrasp.

Eet smakelijk! X

Koolhydraatarme lijnzaadpap met speculaas en amandel

Koolhydraatarme lijnzaadpap met speculaas en amandel - flowcarbfood.nl

Last but not least: een lijnzaadpap variant met speculaas en amandel. Ook heerlijk! Met wat fantasie smaakt het een beetje naar gezonde gevulde speculaas. Ik kom met dit ontbijtje in ieder geval helemaal in de sinterklaasstemming!

Ingrediënten

 • 150 ml Ooomega lijnzaaddrink (ik gebruikte de original)
 • 2 flinke eetlepels gebroken lijnzaad
 • 1 eetlepel amandelmeel
 • Handje amandelschaafsel
 • Zoetstof en speculaaskruiden
 • Eventueel half dopje amandel-aroma

Bereiding koolhydraatarme lijnzaadpap met speculaas en amandel

Breng de lijnzaaddrink in een steelpannetje aan de kook met een eetlepel zoetstof, wat speculaaskruiden en eventueel wat amadel-aroma. Voeg hier vervolgens het gebroken lijnzaad aan toe, zet het vuur laag en laat dit 2 minuten zachtjes koken. Roer hier vervolgens het amandelmeel en het amandelschaafsel doorheen. Let op: roer echt even goed om klontjes te voorkomen. Laat de pap nog een minuutje op het vuur staan en schenk vervolgens in een kommetje. Het is niet erg als de lijnzaadpap nog dun is, dat komt vanzelf goed. Roer de pap even goed door zodat er wat (koude) lucht bij komt en de pap wat steviger wordt. Laat ‘m nog eventjes afkoelen (1 à 2 minuutjes) en maak af met wat speculaaskruiden en amandelschaafsel.

Eet smakelijk! X

Koolhydraatarme lijnzaadpap - flowcarbfood.nl

 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door de lijnzaaddrink van Ooomega. 

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

 1. Marja 20 maart 2019 / 10:09

  Goede dag kan het ook met amandelmelk of kokosmelk?

  • Floortje | Flowcarbfood 20 maart 2019 / 10:19

   Hi Marja, jazeker 🙂

 2. Jantine van Lopik 22 mei 2019 / 12:30

  Echt een lekker recept! Helemaal blij mee!

  • Floortje | Flowcarbfood 22 mei 2019 / 13:19

   Super om te horen Jantine! Geniet ervan 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *