Koolhydraatarme havermoutpap (zonder havermout)

Koolhydraatarme havermoutpap zonder havermout
Koolhydraatarme havermoutpap zonder havermout: een van mijn favoriete warme ontbijtjes in de herfst en winter. ‘Als er geen havermout in zit, waarom noem je het dan havermoutpap?’ Nou, omdat ik op zoek was naar een koolhydraatarme vervanger hiervoor, én dat is gelukt. In plaats van havermout gebruikte ik lijnzaad, zonnebloempitten en amandelpasta, waardoor de pap vol vezels en gezonde vetten zit. Je kunt ‘m op twee manieren maken: de avond van tevoren, of op het moment dat je hem gaat eten. Beide manieren leg ik hieronder uit.
Ingrediënten (1 portie)

 • 100 – 150 ml sojamelk
 • 2 eetlepels lijnzaad
 • 1 eetlepel zaden of pitten (bijvoorbeeld zonnebloem- of pompoenpitten)
 • 1 eetlepel amandelpasta (bijvoorbeeld van Body & Fit). Ik denk dat pindakaas ook kan, maar dat kan ik helaas niet testen omdat ik allergisch ben voor pinda.
 • Een paar amandelen of andere noten
 • Kaneel
 • Eventueel wat zoetstof naar smaak
 • Ongeveer 1 eetlepel eiwitpoeder vanillesmaak (bijvoorbeeld van Body & Fit). Dit kun je eventueel weglaten, maar dan wordt de textuur en smaak wel wat anders.

Bereiding koolhydraatarme havermoutpap

Je kunt de pap op 2 manieren maken. Doordeweeks maak ik hem de avond van te voren alvast klaar, zodat ik de pap ‘s ochtends op m’n werk alleen nog even hoef op te warmen. In het weekend, als ik meer tijd heb, maak ik de havermoutpap ‘s ochtends.

Koolhydraatarme overnight oats (‘s avonds klaarmaken)

Deze manier is het makkelijkst. Doe alle ingrediënten behalve de noten in een magnetronbestendige beker of bakje, roer goed door en zet afgedekt in de koelkast. Warm de pap ‘s ochtends een minuutje op in de magnetron, en voeg wat noten toe. Eet smakelijk!

Verse koolhydraatarme havermoutpap

Breng in een pannetje de sojamelk aan de kook en voeg hier het lijnzaad aan toe. Laat even zachtjes koken en voeg vervolgens de zonnebloempitten, amandelpasta en kaneel toe. Kook het geheel al roerend 1 à 2 minuutjes en haal vervolgens van het vuur. Voeg 1 eetlepel eiwitpoeder toe en roer goed door. Kijk even wat je van de textuur vindt. Is de pap nog te vloeibaar? Voeg dan nog wat extra eiwitpoeder toe. Naar smaak kun je ook nog wat extra kaneel en eventueel wat zoetstof toevoegen. Ik gebruikte zelf geen extra zoetstof omdat mijn eiwitpoeder ook al gezoet was, maar proef even wat je lekker vindt!

Schep de pap ik een schaaltje en maak af met wat amandelen.

Eet smakelijk! X


Nog meer pap-inspiratie? Eerder maakte ik drie verschillende soorten koolhydraatarme lijnzaadpap, ook erg lekker:

Koolhydraatarme lijnzaadpap - drie varianten

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

 1. Nynke 8 mei 2018 / 17:25

  Fijn receptje! Simpel maar erg smakelijk. Ben gek op havermoutpap en blijf dit ook eten, maar ga wat vaker afwisselen met dit recept. Ga zo door met je site, ik doe leuke ideeën op!

  • Floortje | Flowcarbfood 8 mei 2018 / 18:04

   Hi Nynke, wat leuk om te horen! Dankjewel voor dit compliment. Mocht je nog lekkere variaties bedenken, hoor ik het graag! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *