Koolhydraatarm kerstmenu: paddenstoelensoep met truffel, stoofvlees met pompoen en feestelijke meringue met lemon curd

Koolhydraatarm kerstmenu 2019

Ik twijfelde eigenlijk of ik dit jaar wel een kerstmenu zou delen. Er zijn er al zoveel, en ik was nogal laat. Maarrr, toen ik vanmorgen door m’n foto’s scrollde kon ik het tóch niet laten 😉 En daarnaast is dit menu natuurlijk ook ná kerst nog heerlijk. Of je nu een nieuwsjaars-etentje organiseert, een verjaardag viert of jezelf zomaar trakteert op een lekker dinertje!

Hieronder deel ik mijn koolhydraatarme kerstmenu voor 4 personen mét bijbehorende boodschappenlijst. Alle recepten zijn niet alleen lekker, feestelijk en koolhydraatarm, maar ook lekker makkelijk. Bijna alles kun je vantevoren al klaarmaken. Zodat je wél indruk maakt, maar ook gewoon alle tijd hebt om met je gasten van het diner te genieten. De titels en de foto’s zijn klikbaar, als je hierop klikt kom je bij het volledige recept uit. Merry christmas!

Boodschappenlijst koolhydraatarm feestmenu (4 personen)

  • 650 gemengde paddestoelen voor de soep (ik kocht een voorverpakte paddenstoelenmix, maar je kunt ook zelf een selectie maken van bijvoorbeeld (kastanje)champignons, oesterzwammen, shii-take, portobello’s)
  • 250 gram kastanjechampignons (voor het stoofvlees)
  • 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini secchi)
  • 500 gram riblappen
  • 200 gram mascarpone (de helft voor de soep, de helft voor het toetje en +/- 1 eetlepel voor de puree)
  • 200 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 3 uien
  • 1 winterpeen
  • 1 (fles)pompoen
  • +/- 500 gram bloemkool en/of broccoliroosjes (bijvoorbeeld een kant en klaar zakje met bloemkool- en broccoliroosjes)
  • 1 citroen
  • 200 gram frambozen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 flinke theelepels truffel-pasta
  • Half blikje tomatenpuree
  • 2 bouillonblokjes voor de soep (kip, groenten of rund)
  • 1 runderbouillonblokje (voor het stoofvlees)
  • Roomboter (45 gram voor de lemon curd en wat extra om te bakken)
  • Zout en peper
  • Verse tijm
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel kaneel
  • Rozemarijn
  • Blikje bockbier (of dezelfde hoeveelheid rode wijn)
  • 130 gram zoetstof: 65 gram voor de meringues en 65 gram voor de lemon curd (ik gebruikte Sukrin Melis, te koop bij Body & Fit)
  • Handje pistachenoten

Voor: romige paddenstoelensoep met truffel en mascarpone

Paddenstoelensoep met truffel en mascarpone
Klik hier voor het recept

De titel van deze soep zegt alles eigenlijk al: heerlijk romig, vol van smaak en met iets extra’s door de truffel. Een aanrader voor ieder feestelijk diner!

Hoofd: Stoofvlees met geroosterde pompoen en bloemkool-broccoli puree

Stoofvlees met geroosterde pompoen en broccoli-bloemkool puree
Klik hier voor het recept

Ik ben geen enorme vleeseter, maar in de herfst en winter vind ik een goed bord stoofvlees toch wel errrg lekker! Warme smaken, mals vlees en een heerlijk ruikend huis… Perfect! Ik dacht zelf lange tijd dat lekker stoofvlees maken lastig is, maar dat is dus helemaal niet zo! Je hebt er wat tijd en geduld voor nodig, maar met dit recept kan je stoofvlees niet mislukken. Ik serveer er graag geroosterde pompoen en een simpele (koolhydraatarme) bloemkool-broccoli puree bij, maar eigenlijk is alles er lekker bij!

Je kunt het stoofvlees prima een (of twee) dag(en) vantevoren klaarmaken! Voor het opdienen hoef je het dan alleen nog even op te warmen. Wordt het stoofvlees wat droog? Voeg dan wat extra bouillon toe.

Na: suikervrije meringue met room, lemon curd en frambozen

Suikervrije meringue met room, lemon curd, frambozen en pistache
Klik hier voor het recept

Dit heerlijke toetje van suikervrije meringue met room, lemon curd en frambozen is feestelijk én super lekker! Knapperig meringue schuim, zachte room, friszure lemon curd… Top combi! En het fijne is ook dat je bijna alles vantevoren kunt maken! Vlak voor het opdienen hoef je alleen de borden nog even op te maken.

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

  1. Jacqueline 27 december 2019 / 11:41

    Gaaf menu, jammer, dat de Kerstdagen net voorbij zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *