Suikervrije meringue met room, lemon curd, frambozen en pistachekruim

Dit heerlijke toetje van suikervrije meringue met room, lemon curd en frambozen maakte ik alvast voor kerstmis. Feestelijk én super lekker! Knapperig meringue schuim, zachte room, friszure lemon curd… Top combi! En het fijne is ook dat je bijna alles vantevoren kunt maken! Vlak voor het opdienen hoef je alleen de borden nog even op te maken.

Ingrediënten (4 – 6 porties)

  • 2 eieren
  • 130 gram zoetstof: 65 gram voor de meringues en 65 gram voor de lemon curd (ik gebruikte Sukrin Melis, te koop bij Body & Fit)
  • 100 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 45 gram roomboter
  • 1 citroen
  • 200 gram frambozen
  • Handje pistachenoten

Bereiding

Suikervrije meringue

Suikervrije meringues Kan dat! Ja dus! Ik had het nog nooit eerder gedaan omdat het me heel lastig leek, maar dat is helemaal niet waar. Je hebt er alleen wat geduld voor nodig. Omdat je dat tijdens je (kerst)diner waarschijnlijk niet hebt, kun je de meringues mooi vantevoren maken. Het liefst op de dag zelf, maar je kunt ze in een afgesloten bak ook prima een paar dagen bewaren.

Verwarm de oven voor op 100 graden en splits de eieren in 2 aparte schaaltjes. Zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt. De eiwitten gebruik je nu voor de meringues, de eigelen zet je even apart voor de lemon curd straks.

Maak een kom vetvrij en klop hierin de eiwitten stijf met een snuf zout. Voeg vervolgens geleidelijk 65 gram Sukrin Melis toe en blijf kloppen totdat er stevige pieken ontstaan. Als je de kom op z’n kop kan houden zonder dat de eiwitten bewegen, zijn ze stevig genoeg.

Zijn je eiwitten stevig genoeg? Bekleed dan een bakplaat met bakpapier en maak hier 4 tot 6 meringue rondes of ovalen op. Je kunt een spuitzak gebruiken, maar met 2 lepels lukt het ook.

Zet de bakplaat in de oven en laat de meringues ongeveer 2 uur ‘drogen’. Zet de oven daarna uit en laat de meringues in een dichte oven afkoelen. Ondertussen kun je de lemon curd maken.

Suikervrije lemon curd

Ook de suikervrije lemon curd kun je (een paar dagen) vantevoren klaarmaken! Bij je dinertje hoef je dan alleen nog slagroom met mascarpone te kloppen en je borden mooi op te maken 🙂

Let op: deze lemon curd maak je au bain marie. Dat betekent dat je water in een pannetje aan de kook brengt, en hier een hittebestendige kom op zet. Zo kan de lemon curd rustig opwarmen, zonder te verbranden. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt, en dat er weinig tot geen stoom aan de zijkanten kan ontsnappen.

Was de citroen en rasp de schil. Let op: gebruik alleen het gele deel van de schil. Het witte gedeelte daaronder is vaak erg bitter.

Pers vervolgens de citroen. Het is handig om dit meteen boven een zeefje te doen, zodat je straks geen pitjes en velletjes in je lemoncurd krijgt.

Snijd de roomboter in blokjes en kluts de 2 overgebleven ei-gelen. Doe de boter en de citroenrasp in de kom en laat deze smelten terwijl je rustig roert.

Voeg vervolgens de citroensap toe, roer even en voeg dan ook de geklutste eigelen rustig toe. Voeg tot slot lepel voor lepel 65 gram Sukrin toe en roer het geheel tot een gladde massa.

Niet schrikken: de zoetstof kan een beetje gaan kristalliseren. Dit is niet erg, het lost zich straks vanzelf op. Gewoon goed blijven roeren en wat geduld hebben 🙂

Nu is het wachten geblazen totdat de lemon curd de juiste dikte heeft. Dit duurt zeker zo’n 15 minuten. Roer af en toe door en check tussendoor even of er nog voldoende water in het onderste pannetje zit.

Ben je tevreden over de dikte van de lemon curd? Schep hem dan over in een kom en laat rustig afkoelen. Geen zorgen als je lemon curd nog niet super stevig is trouwens: tijdens het koelen dikt’ie ook nog wat in.

Je kunt de suikervrije lemon curd zeker een week in de koelkast bewaren. Laat ‘m voor het opdienen wel even op kamertemperatuur komen.

Suikervrije meringue met room, lemon curd en frambozen opdienen

Het is zover! Tijd om je toetje te serveren 🙂 Gelukkig heb je bijna al het voorwerk al gedaan, en hoef je het nu alleen nog maar af te maken:

Klop de slagroom stijf en klop de mascarpone er op het einde ook doorheen. Voeg eventueel wat zoetstof naar smaak toe.

Verkruimel de pistachenoten. Ik doe ze meestal in een zakje en sla daar een paar keer flink op met een deegroller, maar je kunt ook een vijzel, keukenmachine of mixer gebruiken.

Leg de suikervrije meringues op een mooi bord, en verdeel de room over de meringues. Schep er wat suikervrije lemon curd op, en maak af met frambozen en pistachekruimel.

Eet smakelijk! X

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *