Suikervrije lemon curd

Suikervrije lemoncurd

Met mijn kookclub maakte ik laatst voor het eerst lemon curd en WOW, wat was die lekker! We maakten de ‘echte’, dus die zat boordevol suiker. Maar je raadt het vast al: niet veel later dook ik opnieuw de keuken in om een koolhydraatarme, suikervrije variant te maken. En ja, ik durf gewoon te zeggen dat deze nét zo lekker is!Ingrediënten (1 potje, ongeveer 400 – 500 ml)

  • 3 citroenen
  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren
  • Zoetstof (ik gebruikte 200 gram Sukrin van Body & Fit. Tafelzoetstof kan ook, dan zou ik beginnen met zo’n 6 eetlepels en later eventueel nog extra toevoegen naar smaak.)

Bereiding suikervrije lemon curd

Deze suikervrije lemon curd is heel makkelijk te maken, je hebt alleen wat geduld nodig.

Was de citroenen en rasp de schil. Let op: gebruik alleen het gele deel van de schil. Het witte gedeelte daaronder is vaak erg bitter. Pers de citroenen. Het is handig om dit meteen boven een zeefje te doen, zodat je straks geen pitjes en velletjes in je curd krijgt.

Snijd vervolgens de roomboter in blokjes en kluts de eieren.

Let op: deze lemon curd maak je au bain marie. Dat betekent dat je water in een pannetje aan de kook brengt, en hier een hittebestendige kom op zet. Zo kan de lemon curd rustig opwarmen, zonder te verbranden. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt, en dat er weinig tot geen stoom aan de zijkanten kan ontsnappen.

Doe de boter en de citroenrasp in de kom en laat deze smelten terwijl je rustig roert. Voeg lepel voor lepel de zoetstof toe en roer het geheel tot een gladde massa.

Voeg vervolgens de citroensap toe, roer even en voeg dan ook de geklutste eieren rustig toe.

Nu is het wachten geblazen totdat de lemon curd de juiste dikte heeft. Dit duurt zeker zo’n 30 minuten. Roer af en toe door en check tussendoor even of er nog voldoende water in het onderste pannetje zit.

Ben je tevreden over de dikte van de lemon curd? Schep hem dan over in een kom en laat rustig afkoelen. Geen zorgen als je lemon curd nog niet super stevig is trouwens: tijdens het koelen dikt’ie ook nog wat in.

Goed afgedekt kun je de lemon curd één tot twee weken in de koelkast bewaren, maar ik vraag me af of je er zo lang mee kunt doen 😉 Bij mij is’ie altijd binnen een paar dagen op!


Tip: lemon curd is heerlijk door je (Griekse) yoghurt, op koolhydraatarme cupcakes… of gewoon zo 😉

Suikervrije lemon curd op cupcakes

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

  1. karina 13 december 2019 / 18:23

    lijkt me heerlijk! Ik zit te denken om dit in de slowcooker te maken….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *