Paddenstoelensoep met truffel en mascarpone

Als het koud is kan ik eigenlijk iedere dag wel soep eten. Lekker, warm, gezond én makkelijk. Deze romige paddenstoelensoep met truffel en mascarpone maakte ik alvast als test voor kerstmis, en ik kan je vertellen: hij is erg geslaagd! Lekker als voorgerechtje bij een gezellig (kerst)diner, maar een grotere portie is ook heerlijk als maaltijdsoep.

Ingrediënten (4 grote of 6 kleinere porties)

  • 650 gemengde paddestoelen (ik kocht een voorverpakte paddenstoelenmix, maar je kunt ook zelf een selectie maken van bijvoorbeeld (kastanje)champignons, oesterzwammen, shii-take, portobello’s)
  • 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini secchi)
  • 4 eetlepels mascarpone
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 flinke theelepels truffel-pasta
  • 2 bouillonblokjes (kip of groenten)
  • Zout en peper
  • (Room)boter
  • Verse tijm

Verder nodig:

  • Soeppan
  • Staafmixer

Bereiding paddenstoelensoep met truffel en mascarpone

Doe de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er kokend water over tot ze net onder staan.

Snijd ondertussen zo’n 450 gram van de paddestoelen in stukken of plakken. Bewaar de andere 200 gram voor de garnering.

Snipper de ui en snijd 2 tenen knoflook fijn. Verhit flink wat (room)boter in een soeppan en fruit de ui.

Voeg de gesneden paddestoelen toe en bak ongeveer 5 minuten met wat peper. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een paar minuten.

Het eekhoorntjesbrood is inmiddels zacht(er) geworden. Snijd grote stukken eventueel wat kleiner, en voeg de paddenstoelen mét het vocht toe aan de soeppan. Voeg ook de bouillonblokjes en 1 liter water toe.

Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Maak ondertussen de overgebleven paddenstoelen schoon en snijd in repen. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen met een geperst teentje knoflook en wat zout en peper in 5-10 minuten mooi bruin.

Haal de soeppan van het vuur en voeg hier 3 eetlepels mascarpone en 2 flinke theelepels truffelpasta aan toe. Pureer tot een gladde soep. Voeg eventueel nog wat extra water toe om de soep dunner te maken en/of wat extra mascarpone voor nog meer romigheid.

Verdeel de soep over 4 (of 6) kommen en maak af met een dotje mascarpone, de gebakken champignons en wat verse tijm. Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *