Stoofvlees met geroosterde pompoen en bloemkool-broccoli puree

Stoofvlees met geroosterde pompoen

Ik ben geen enorme vleeseter, maar in de herfst en winter vind ik een goed bord stoofvlees toch wel errrg lekker! Warme smaken, mals vlees en een heerlijk ruikend huis… Perfect! Ik dacht zelf lange tijd dat lekker stoofvlees maken lastig is, maar dat is dus helemaal niet zo! Je hebt er wat tijd en geduld voor nodig, maar met dit recept kan je stoofvlees niet mislukken. Ik serveer er graag geroosterde pompoen en een simpele (koolhydraatarme) bloemkool-broccoli puree bij, maar eigenlijk is alles er lekker bij!Ingrediënten (4 porties)

Voor het stoofvlees:

 • 500 gram riblappen
 • 2 uien
 • 1 winterpeen
 • 250 gram kastanjechampignons
 • Blikje bockbier (of dezelfde hoeveelheid rode wijn)
 • 4 kruidnagels
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 eetlepel kaneel
 • Half blikje tomatenpuree
 • 1 runderbouillonblokje
 • Peper en zout
 • Roomboter
 • 250 ml water

Voor erbij:

 • 1 (fles)pompoen
 • +/- 500 gram bloemkool en/of broccoliroosjes (bijvoorbeeld een kant en klaar zakje met bloemkool- en broccoliroosjes)
 • Flinke eetlepel roomkaas
 • Olijfolie
 • Zout en rozemarijn

Bereiding stoofvlees met geroosterde pompoen en bloemkool-broccoli puree

Stoofvlees

Snijd de ui, winterpeen en kastanjechampignons in grove stukken. Bestrooi de riblappen aan beide kanten met zout en peper en snijd deze in blokken.

Verhit lekker veel roomboter in een pan en schroei in een paar minuten de riblappen dicht. Schep de riblappen vervolgens uit de pan en leg ze even aan de kant.

Schep de gesneden groenten in de pan en bak ze een paar minuten aan. Voeg op het einde de tomatenpuree, kaneel, kruidnagels, laurierblaadjes en bouillonblokje toe en schenk het bier en water erbij. Doe de riblappen terug in de pan en breng het geheel zachtjes aan de kook.

Doe vervolgens de schuin deksel op de pan en zet het vuur lager. Laat het vlees minimaal 3 uur (langer is nog beter!) zachtjes stoven. Het laatste half uur kun je de deksel eventueel van de pan halen om het verder in te laten koken.

Roer af en toe door en check dan even of het vlees niet aan de bodem blijft plakken en of het vlees niet droogkookt. Is dat wel het geval? Geen zorgen, voeg dan gewoon wat extra water toe.

Je stoofvlees is klaar als het lekker zacht en mals is, en je het als het ware uit elkaar kunt trekken.

Geroosterde pompoen en puree

Het laatste half uur maak je de geroosterde pompoen en de puree.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen en halveer deze in de lengte. Snijd de pompoen in repen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de pompoenrepen met olijfolie en strooi er wat zout en rozemarijn overheen. Rooster de pompoen zo’n 20 minuten in de oven.

Stoom vervolgens de bloemkool en broccoli beetgaar. Ik gebruikte een zakje met voorgesneden bloemkool- en broccoliroosjes en deed deze 5 à 6 minuten in de magnetron (prik wel even wat gaatjes in het zakje). Geen magnetron? Je kunt de roosjes ook prima beetgaar koken. Giet ze daarna wel goed af.

Doe de beetgare groenten in een kommetje en voeg er 1 of 2 flinke eetlepel(s) roomkaas aan toe. Pureer dit met een staafmixer of pureestamper tot een grove puree en breng op smaak met wat peper en zout.

Je kunt het stoofvlees prima bewaren. Een paar dagen in de koelkast, of langer in de vriezer. Wanneer je het wilt serveren, warm je het gewoon rustig op in een pannetje. Om te voorkomen dat het vlees droog wordt, voeg je eventueel een scheutje extra water toe.


Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *