Koolhydraatarm eetdagboek week 31

koolhydraatarm eetdagboek wk 32

Veel lezers vragen me hoe ik mijn werk, website en sociale leven combineer met gezond eten en bewegen. ‘Wat eet je zoal op een dag?’ ‘Hoeveel beweeg je?’ En mijn favoriete vraag: ‘Eet je dan nooit meer chips?’. Om jullie hier een antwoord op te geven, deel ik hier af en toe een eetdagboek waarin je leest wat ik eet, of en hoeveel ik sport en wat ik zoal doe op een dag. 100% eerlijk, dus ja: je zult hier óók weleens chips, chocola of frietjes tegenkomen.

Hieronder leg ik eerst wat algemene dingen uit. Als je vaker een eetdagboek van me leest, kun je dit ook skippen en meteen naar beneden scrollen. 

Niet alléen maar koolhydraatarm

Omdat ik jullie een zo goed mogelijk beeld wil geven, ben ik heel eerlijk geweest. Je zult hier dus ook wat minder gezonde dingen tegenkomen en je zult zien dat ik niet áltijd koolhydraatarm eet (zeker in het weekend niet). Deze keuze heb ik bewust gemaakt om (vooral in de weekenden) lekker te kunnen genieten van gezellige en lekkere dingen. Ik heb namelijk best vaak etentjes of borrels met vrienden of collega’s, en ik merkte dat dit me soms stress opleverde: ‘wat nu als ik daar niks gezonds kan bestellen?’. Dat was voor mij het moment om wat te veranderen. Ik probeer nog steeds zo gezond mogelijk te eten, maar ook zeker te genieten. Hoe dan? Door keuzes te maken. Af en toe iets lekkers, maar niet ál het lekkers. Zo voelt deze levensstijl voor mij heel natuurlijk, en blijft het makkelijk om vol te houden. Maar, ik heb dan ook niet meer als doel om af te vallen. Ik wil gezond en op gewicht blijven. Als jouw doel wel is om af te vallen, zul je waarschijnlijk wel (even) wat meer dingen moeten laten. Kies hier zelf in wat voor jou belangrijk is: wat wil je bijvoorbeeld écht niet missen, en waar kun je makkelijk(er) zonder?

Drinken

Eerst een paar algemene dingen: ik begin de dag altijd met 2 glazen lauw water. Hier ben ik een jaar geleden mee begonnen omdat dit goed is voor je stoelgang en omdat het me helpt om iedere dag genoeg water binnen te krijgen. Verder drink ik op mijn werk veel (groene) thee, water en wat koffie. ‘s Avonds en in het weekend drink ik af en toe light frisdrank (vooral Cola Zero). Ik probeer in totaal zo’n 1,5 tot 2 liter per dag te drinken, maar hier ben ik niet al te streng in. In het weekend drink ik weleens een wijntje (meestal) wit en af en toe een speciaalbiertje.

Ontbijt

Ik ontbijt niet iedere doordeweekse dag. Niet omdat dat beter is, maar omdat ik niet altijd honger heb ‘s ochtends vroeg en ik niet tegen mijn zin in wil eten. Wanneer ik ‘s ochtends wel trek heb, ontbijt ik wel gewoon. Meestal neem ik dan iets mee voor onderweg of voor op m’n werk. In het weekend daarentegen ben ik gek op uitgebreid ontbijten: koolhydraatarme pannenkoeken, scrambled eggs, taart, noem maar op!

Lunch

Op mijn werk lunchen we altijd gezamenlijk om 12 uur. We hebben een super luxe lunch en een lunchdame die iedere dag een verse salade maakt. Voor een complete lunch vul ik die salade meestal aan met wat ei, kaas, noten of tonijn, afhankelijk van de salade en wat we ‘in huis’ hebben. In het weekend lunch ik vaak buiten de deur, of maak ik een lunch van restjes.

Beweging

Wat betreft beweging: ik probeer (met de nadruk op probeer) een keer per week naar de sportschool te gaan voor krachttraining. Daarnaast probeer ik af en toe te hardlopen en/of thuis een workoutje te doen. Verder wandel ik iedere (doordeweekse) dag meestal zeker een half uur. Omdat ik bijna de hele dag achter een bureau zit, ga ik als het kan lopend naar het station en  wandel ik ‘s middags altijd nog een rondje met mijn collega’s.Koolhydraatarm eetdagboek

Maandag: tortizza’s & chill

Vanmorgen skipte ik m’n ontbijt. Ik had dit weekend veeel gegeten (ik vierde zaterdag m’n verjaardag met veel wijn en veel eten, en ging zondag lunchen én uit eten)en had nu niet zo’n behoefte aan een ontbijt. Ik begon m’n dag op kantoor daarom rustig met een flinke kop gemberthee en een glas water. Voor de lunch dronk ik nog een kop koffie en 2 glazen water.

De lunchdame had een salade van komkommer, tomaat en dille gemaakt, en deze maakte ik zelf af met wat gerookte zalm en mayo. Hele lekkere combi!

Tussendoor maakte ik een ijskoffie van een dubbele espresso met een zoetje (kwartiertje afgekoeld in de vriezer) met wat ongeklopte slagroom, ijsblokjes en een toef slagroom bovenop. Verder dronk ik nog wat glazen water, een glas Spa Touch of Lemon en at ik een schaaltje met blauwe bessen, wat amandelen en kokosstukjes. Net voordat ik naar huis ging at ik nog een handje gezouten pecannoten.

koolhydraatarme tortizzas

Koolhydraatarme tortizza’s

‘s Avonds maakte ik koolhydraatarme tortizza’s en dát was lekker zeg! Echt een aanrader als je zin hebt in pizza, maar wel koolhydraatarm wil eten en niet lang in de keuken wil staan. Daarna chillde ik lekker de hele avond met Jan, en keken we Game of Thrones. Jup, ik moet er ook eens aan geloven 😉 We hadden een druk weekend achter de rug en hadden allebei behoefte aan een avondje helemaal NIKS doen. Heerlijk.

Dinsdag: restjesdag

Vandaag ontbeet ik op m’n werk met een schaaltje Griekse yoghurt met wat amandelen, lijnzaad en blauwe bessen. Verder dronk ik een paar koppen gemberthee, water en een kop koffie.

Voor de lunch had de lunchdame avocadomousse gemaakt. Hier deed ik wat oude kaas en pesto doorheen en at er een vezelcracker bij. Wat een feest-lunch weer!

‘s Middags maakte ik weer een ijskoffie (begint op een nieuwe verslaving te lijken) en voordat ik naar huis ging at ik nog wat stukjes paprika en een vezelcracker met oude kaas-pesto salade (van Johma, aanrader!). Verder dronk ik wat glazen water en een glas Spa Touch of Lemon.

Koolhydraatarme quesadilla's - flowcarbfood.nl

Koolhydraatarme quesadilla’s

‘s Avonds werkte ik thuis eerst nog aan m’n website en schreef ik onder andere een review over Ekomenu. Daarna was ik kapot en plofte ik op de bank met een laat diner van restjes. Ik maakte quesadilla’s met eiersalade en wat rauwkost. Quesadilla’s maken is heel simpel trouwens: ik gebruikte 2 kleine koolhydraatarme wraps (had ik nog over van de tortizza’s) en wat geraspte kaas. Verhit wat olie in een pan, leg er een wrap en beleg die met geraspte kaas. Leg de andere wrap erop, en draai om als de onderste wrap bruin begint te kleuren. Bak zo nog even, en voilà!


Woensdag: strand & niet sporten

Vanmorgen had ik behoorlijke trek (misschien omdat ik gisteravond zo weinig gegeten had), dus toen ik op m’n werk aankwam ontbeet ik meteen. Ik maakte een klein schaaltje Griekse yoghurt met een kiwi gold en wat lijnzaad en amandelen. Afgelopen weken ben ik ongemerkt minder vezels gaan eten, en daar begon ik nu toch wel last van te krijgen (opgezette buik etc.). Daarom probeer ik nu weer wat meer vezels aan m’n eten toe te voegen, onder andere door lijnzaad door m’n yoghurt. Let trouwens wel op dat je dan voldoende drinkt! Ik dronk zelf ‘s ochtends al een paar glazen water, een flinke kop thee en een kop koffie.

De lunchdame had een van mijn favoriete salades gemaakt: spinaziesalade met paprika en champignons. Die maakte ik af met wat mayonaise en een paar blokjes kaas en ik at er een klein stukje makreelfilet bij. Na de lunch dronk ik nog 2 glazen water en een flinke kop groene thee.

‘s Middags dronk ik weer (ja, alweeeer) een ijskoffie (dubbele espresso met een zoetje en wat slagroom). Eind van de middag at ik een paar stukjes kokos en een schaaltje met restjes van de salade (met een flinke dot mayo, jawel) en dronk ik 2 glazen Spa touch of Lemon.

Na werk gingen Jan en ik even naar het strand. Ik haalde wat picknick food: worteltjes, Heksnkaas, kaasblokjes, stukjes worst en een broodje voor Jan. Zo’n fijne avond! Er was bijna níemand op het strand en de temperatuur was top. ‘s Avonds thuis wilde ik echt nog even sporten, dat heb ik door de hitte namelijk al zeker een week niet meer gedaan. Maarrrr.. Toen ik me had omgekleed en vol goede moed met 20 jumping squats begon, trok ik het gewoon echt niet. Klinkt heel aanstellerig waarschijnlijk, maar het ging gewoon niet. Door de warmte? Ik hoop het… Ik vind dit helemaal niks in ieder geval.

Anyway, ik gaf er maar gewoon aan toe en keek nog even een aflevering GOT met Jan. Helaas ging het toen lichtelijk mis, want ik at een halve zak chips. Uit frustratie? Vermoeidheid? Geen idee, maar achteraf baalde ik wel. Niet omdat ik iets ‘ongezonds’ had gegeten, maar omdat het om de verkeerde reden was en omdat ik er niet eens echt van genoot. Leerpuntje!

Donderdag: ochtend workout, kickboxen & gegrilde aubergine

Vanmorgen deed ik eindelijk wél een workout! Een hele korte weliswaar, en hij ging niet zo lekker als normaal, maar toch: ik deed hem in ieder geval. Op m’n werk ontbeet ik daarna met een schaaltje kokosstukjes, amandelen en wat blauwe bessen. Verder dronk ik water, thee en een kop koffie met een scheutje slagroom.

De lunchdame maakte een lekkere salade van komkommer, tomaat en paprika met feta en zwarte olijven. Daarbij at ik een gekookt eitje met mayo en een vezelrijke cracker met oude kaas-pesto salade. Rond 2 uur dronk ik (ja, echt, alweer) een ijskoffie. Eind van de middag wandelde ik een stukje met collega’s en daarna at ik nog een handje gezouten pecannoten.

gegrilde aubergine

Ik was vandaag vrij op tijd thuis, en ging éindelijk wel weer sporten. Ik deed een kickbox-lesje op de sportschool en maakte daarna heerlijke gegrilde aubergines (recept werk ik binnenkort uit). Na het eten werkte ik het recept voor koolhydraatarme tortizza’s uit en daarna trakteerde ik mezelf op een schaaltje koolhydraatarm ijs. Dat maakte ik door slagroom te kloppen met wat suikervrije bananen Jello. Half uurtje in de vriezer en je hebt heerlijk romig suikervrij bananen-ijs.

koolhydraatarm bananen-ijs

Koolhydraatarm bananen-ijsssssVrijdag: thuiswerken & borrelen

Vandaag werkte ik thuis en ging ik al vroeg aan de slag. Voordat ik het in de gaten had, was het 11 uur en begon ik toch wel trek te krijgen. Ik ontbeet / brunchte ik met een koolhydraatarme quesadilla, ik had namelijk nog 2 koolhydraatarme wraps over. Verder dronk ik veel water (wat was het heeeet) en 2 koppen koffie.

Eind van de middag at ik nog wat restjes ijs van gisterenavond en at ik een zakje Smart chips van Body&Fit. Deze chips bevat veel eiwitten en wat minder koolhydraten. Als je heel streng koolhydraatarm eet, is deze niet geschikt (koolhydraatbeperkt wel!).

koolhydraatarme borrelplank

Toen ik klaar was met werken, deed ik een korte workout (gewoon thuis) en daarna ging ik boodschappen doen omdat een vriendinnetje bij me kwam eten. Ik vond het veel te warm om lang in de keuken te staan, en maakte een lekkere koolhydraatarme borrelplank. Zo hadden we lekker veel tijd om bij te kletsen (met een paar rosétjes, het is immers vrijdag).

Zaterdag: Nijmegen & chillen

Vanmorgen stond ik vroeg op om naar Nijmegen te gaan. Ik had om half 10 een afspraak bij de kapper (ja, daarvoor ga ik nog steeds naar Nijmegen, ik heb in Utrecht nog geen goeie betaalbare kapper gevonden.. Tips zijn erg welkom!) en daarna ging ik lunchen en borrelen met en vriendin. In de trein herschreef ik het recept voor koolhydraatarme citroencake en ontbeet ik met een Atkins-reep.

gezonde lunch bairro alto

Heerlijke lunch bij Bairro Alto (ik at de salade)

Na de kapper ging ik met een vriendinnetje de stad in, en lunchten we heerlijk bij Bairro Alto (aanrader als je een keer in Nijmegen bent!). Ik had een top-salade met gegrilde groenten, noten, geitenkaas, avocado en hummus. Meeega vullend en erg lekker, en dat voor nog geen 10 euro! Echt een aanrader. Daarna wandelden we wat door de stad en sloten we de dag af met een wijntje op het terras. Heerlijke middag!

Begin van de avond was ik weer in Utrecht, en had ik een avondje thuis met Jan gepland. We hadden allebei niet zo’n honger (ik zat nog steeds vol van m’n salade) en besloten lekker een borrelplank met wat restjes te maken. We dronken er een speciaalbiertje bij en chillden lekker de hele avond.


Zondag: bos & biertjes

Vanmorgen sliep ik eindelijk weer een keer een beetje uit en daarna besloten Jan en ik lekker naar het bos te gaan. Nu we een auto hebben kunnen we dit eindelijk weer doen en daar ben ik zó blij mee. We ontbeten daar eerst met een heerlijke pannenkoek en maakten daarna een flinke wandeling. Oh, onderweg beklommen we nog een toren en dat was eigenlijk al een work-out op zich 😉

Hierna reden we even langs de Ikea, maar daar aangekomen wisten we eigenlijk niet meer precies wat we hier nu gingen doen. Super handig. En door de Ikea lopen zonder plan… Ik zou het je niet aanraden 😉 We kochten een paar dingen die we eigenlijk niet nodig hadden (duh) en reden daarna naar huis. Bij onze favoriete buurtkroeg zaten vrienden op het terras en daar sloten we gezellig even bij aan. Ik dronk 2 speciaalbiertjes en at kaasstengels. Super ongezond, maar ook super lekker en gezellig. ‘s Avonds was ik een beetje aangeschoten en at ik, na een kop soep, flink wat maltezers en een restje chips. Oeps.

Conclusie: hoe was deze week?

Qua leuke dingen was dit een top-week, en dan vooral het weekend. Qua gezond eten was met name het weekend iets minder, maar dat gaat dan ook vaak hand in hand 😉 Hoewel ik doordeweeks eigenlijk heel gezond (en lekker) at, ging er deze week wel iets meer chips en chocola doorheen dan gepland. Op zich geen ramp, maar wel weer een leerpuntje. Van de wijn en speciaalbiertjes heb ik absoluut geen spijt (want: gezellig en enorm genoten) maar de chips op woensdag en de maltezers én chips op zondag hadden eigenlijk niet gehoeven. Die at ik namelijk zonder er écht van te genieten en eigenlijk alleen omdat ik op dat moment trek had. Beetje zonde, maar wel iets waar ik de volgende keer weer extra bij stilsta.


Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

 1. Nienke 7 augustus 2018 / 22:45

  <3 your friday night’s dinner

  • Floortje | Flowcarbfood 8 augustus 2018 / 08:35

   <3 <3 super dat je er was!

  • Floortje | Flowcarbfood 9 augustus 2018 / 10:09

   Hi Trudie! Yes dat beschrijf ik in het weekmenu 🙂 Kuipje slagroom kloppen met 1/3e zakje suikervrije Jello poeder (banaan-smaak) en dan eventjes in de vriezer 🙂

    • Floortje | Flowcarbfood 10 augustus 2018 / 09:58

     Hi Trudie, ah sorry. Ik gebruikte 250 ml. En dan heb je 3-4 porties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *