Koolhydraatarme kwarktaart

 

Koolhydraatarme kwarktaart

Dankzij een lang weekend had ik eindelijk weer eens tijd om uitgebreid de keuken in te duiken en wat lekkers te bakken. Ik had heel veel zin in taart, maar vanwege het mooie weer wel een frisse variant. Ohja, en met aardbeien want daar had ik nog 2 dozen van in de koelkast staan. Resultaat: een heerlijke koolhydraatarme kwarktaart (ook suikervrij en glutenvrij trouwens) met verse aardbeien. Met dit basisrecept kun je trouwens eindeloos variëren: voeg bijvoorbeeld een keer suikervrije chocola toe, doe wat rood fruit door de vulling of maak er een dubbele taart van. Mogelijkheden genoeg!




Deze kwarktaart is heel simpel om te maken: zelf ben je er hooguit 10 minuten mee bezig, maar het duurt wel even voordat ‘ie klaar is. Voordat je aan de slag kunt met de vulling, moet je namelijk wachten totdat de bodem afgekoeld is, en vervolgens moet de hele taart zo’n 3 uur opstijven in de koelkast. Ik vind het zelf daarom handig om de taart een dag van te voren te maken.

Ingrediënten

Kwarktaart bodem

  • 100 gram amandelmeel (bijvoorbeeld van Body & Fit)
  • 2 handjes gezouten cashewnoten
  • 2 handjes walnoten
  • 80 gram roomboter
  • Zoetstof (ik gebruikte ongeveer een eetlepel)
  • Halve theelepel vanille-aroma
  • Speculaaskruiden

Kwarktaart vulling

  • 700 gram (half)volle kwark
  • 500 ml slagroom
  • 12 gelatineblaadjes
  • Theelepel vanille-aroma
  • Zoetstof
  • Verse aardbeien, bessen of frambozen

Verder nodig:

  • Taartvorm
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Optioneel: keukenmachine

Bereiding koolhydraatarme kwarktaart

Je begint met het maken van de bodem. Verwarm hiervoor de oven voor op 175 graden.

Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron, en maal vervolgens de noten fijn (ik gebruikte hiervoor een keukenmachine, maar een staafmixer kan bijvoorbeeld ook). Meng de noten met het amandelmeel, de boter, zoetstof, vanille-aroma en speculaaskruiden tot een stevig deeg. Ik deed het geheel een minuutje in mijn keukenmachine, maar het kan ook met een handmixer.

Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Bak de bodem zo’n 15 minuutjes op 175 graden en laat hem vervolgens goed afkoelen.

Als de bodem goed is afgekoeld (dit kan wel even duren, dus ga ondertussen gerust even wat anders doen), kun je aan de vulling van de kwarktaart beginnen.

Vulling koolhydraatarme kwarktaart

Leg de gelatineblaadjes in een kom met koud water en laat ze zo’n 5 minuten weken. Klop ondertussen de slagroom stijf met wat zoetstof (naar smaak).

Knijp de gelatineblaadjes uit, maar laat een klein laagje water in de kom zitten. Zet dit vervolgens ongeveer halve minuut in de magnetron zodat de gelatine smelt en het een glad mengsel wordt. Wil je geen magnetron gebruiken? Je kunt het ook in een pannetje verwarmen. Roer de gelatine door en laat even afkoelen tot kamertemperatuur.

Schep de kwark vervolgens in een grote kom of schaal en voeg hier wat limoensap, zoetstof en vanille-aroma aan toe en schep een aantal keer goed om. Schenk de vloeibare gelatine er vervolgens in delen bij, terwijl je de kwark rustig blijft omscheppen.

Schep de stijve slagroom tot slot ook door de kwark en proef even wat je van de smaak vindt. Voeg eventueel nog wat extra zoetstof, vanille-aroma en/of limoensap toe.

Verdeel het kwark-slagroommengsel over de taartbodem en strijk glad met een lepel. Dek de taart af met vershoud- of aluminiumfolie en laat ten minste 3 uur opstijven in de koelkast (wachten is lastig, ik weet het…).

Zijn er minimaal 3 uur voorbij? Dan kun je de taart eindelijk versieren en aansnijden! Ik maakte hem af met verse aardbeien, maar je kunt natuurlijk ook ander (rood) fruit gebruiken.

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

  1. Danielle Werner 13 mei 2018 / 09:05

    Lijkt me lekker ?.
    Kun je hem goed invriezen? Blijft de bodem dan ook nog lekker?

    • Floortje | Flowcarbfood 13 mei 2018 / 11:20

      Hoi Danielle, leuk om te horen! Ik zou deze niet invriezen, zonde van de textuur. Je kunt hem wel een paar dagen in de koelkast bewaren!

      • Karin van der Zeeuw 27 april 2019 / 14:32

        Ik heb hem ingevroren, en is na ontdooien nog hartstikke lekker. Ja bodem wordt iets zacht maar doet niets af aan de smaak. Heerlijk verwenmomentje tijdens dieet voor jezelf.

        • Floortje | Flowcarbfood 28 april 2019 / 09:44

          Oh super!! Goed om te weten dat dat kan. Eet smakelijk 😀

  2. Bianca 8 maart 2019 / 19:17

    Welke zoetstof heb je gebruikt voor deze taart? Ik heb een poedervorm en een voelbare vorm in huis. Wat is het beste?

    • Floortje | Flowcarbfood 8 maart 2019 / 20:09

      Hi Bianca! Kan allebei 🙂

  3. Jannie 9 maart 2019 / 12:11

    Lijkt mij een lekker recept.
    Wil hem graag gaan maken voor de verjaardag van mijn partner morgen.
    Welk formaat bakvorm kun je het beste gebruiken?

  4. Bianca 9 maart 2019 / 13:28

    Welke zoetstof kan ik het beste gebruiken? Ik heb de poeder vorm en de vloeibare vorm in huis. Welke heb jij gebruikt?

  5. Bianca 9 maart 2019 / 16:38

    Welke zoetstof kan ik het beste gebruiken voor deze taart? Ik heb de poeder vorm en de vloeibare vorm in huis. Welke heb jij gebruikt?

  6. Heije 19 juni 2019 / 20:28

    waarom moet het 3 uur stijven? ik werk altijd met deze vulling met zelfs nog minder gelatine en dan kan ik na een kwartier echt al wel decoreren zonder dat het de taart inzakt. Lijkt me stug dat ik een wonder koelkast heb;-) de bodem ga ik toch eens proberen! bedankt iig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *