Koolhydraatarme buddhabowl (vegetarisch)

koolhydraatarme buddhabowl
Omdat ik sinds mijn Week Zonder Vlees steeds vaker vegetarisch eet (sowieso op mijn meatfree mondays), ben ik dus ook steeds meer op zoek naar vegetarische koolhydraatarme recepten. Soms even lastig, maar ook super leuk want zo bedenk ik dingen waar ik anders waarschijnlijk nooit opgekomen was! Afgelopen maandag had ik geen zin om lang in de keuken te staan, maar wél om vegetarisch en gezond (veeel groente) te eten. Ohja, en ik had nog restjes in de koelkast die op moesten. En zo ontstond deze vegetarische, koolhydraatarme buddhabowl. Super simpel, lekker én gezond.Buddhabowl?

Kenden jullie de term buddhabowl trouwens al? Blijkbaar is het al best lang een trend, maar ik mis dat soort dingen altijd haha. Of nou ja, ik had er wel oooit van gehoord, maar ik voelde me verder niet echt geroepen om me te verdiepen in wat het was. Iets te hip voor mij. Sushibowls en tacobowls maak ik echter wel vrij vaak (zo lekker!), dus waarom dan ook niet een keer een nieuwe variant proberen? Waar de naam buddhabowl vandaan komt, weet ik eerlijk gezegd ook niet, en zelf noem ik het het liefst gewoon ‘groente-bowl’. Maar oké, buddhabowl schijnt voortaan een heel normale term te zijn. Het is een vegetarisch gerecht dat meestal bestaat uit veel groenten met een vleesvervanger en bijvoorbeeld quinoa of zoete aardappel. Super gezond, maar niet koolhydraatarm. Tijd voor een Flowcarbfood-variant dus!

Ingrediënten

 • 200 gram tempeh
 • 1 teen knoflook
 • Halve komkommer
 • Halve avocado
 • Klein bakje (verse) olijven (in knoflook)
 • 200 gram cherrytomaatjes
 • 2 eetlepels (Griekse) yoghurt
 • 1 eetlepel amandelpasta of pindakaas
 • Limoensap
 • Sambal
 • Sojasaus
 • Wokolie
 • SesamzaadjesBereiding koolhydraatarme buddhabowl

Snijd de tempeh in blokjes en doe ze in een grote kom. Voeg hier (ongeveer) anderhalve eetlepel sojasaus, wat sambal en een geperst knoflookteentje aan toe en hussel even goed door.

Het is het lekkerst om de marinade nu even in te laten trekken. Je kunt natuurlijk gewoon even wachten, maar aangezien ik een hekel heb aan wachten, ging ik ondertussen een half uurtje rennen. Heb je ook een hekel aan wachten, maar ook aan rennen en heb je eeecht niks anders te doen in de tussentijd? Dan kun je de tempeh ook wel meteen bakken. Of nouja, nadat je de groenten gesneden hebt dan.

Snijd de komkommer en avocado in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Schrap de wortel schoon en snijd deze vervolgens in plakjes.

Verhit wat wokolie (zonnebloemolie kan trouwens ook) in een pan en bak de tempeh in ongeveer 5 minuten gaar op hoog vuur. Langer mag ook, dan wordt ‘ie wat knapperiger. Let dan wel op dat je tempeh niet verbrandt!

Schep de tempeh in een kommetje en zet even aan de kant. Bak vervolgens de stukjes wortel ook even aan, dit kan gewoon in dezelfde pan (geeft lekker wat extra smaak). Afhankelijk van hoeveel olie er nog in de pan zit, kun je eventueel nog wat extra wokolie toevoegen. Ik bakte de wortels een paar minuutjes, dan hebben ze nog een lekkere bite. Als je meer van zachtere worteltjes houdt, bak je ze gewoon wat langer.

Oke, bijna klaar! Maak voordat je de borden opmaakt, eerst nog even de saus door 2 eetlepels Griekse yoghurt te mengen met een eetlepel amandelpasta (of tahin of pindakaas) en wat sojasaus en limoen- of citroensap naar smaak.

Ready! Tijd om de bowls te vullen. Ik gebruikte twee diepe borden, maar twee grote kommen kunnen ook prima. Leg alle ingrediënten naast elkaar zodat je hele bord of kom bedekt is, en maak af met een flinke lepel saus in het midden. Strooi er nog wat sesamzaadjes overheen en serveer de overgebleven saus en sojasaus er apart bij.

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *