Autumn comfortfood: Koolhydraatarme bloemkoolpuree met gehakt en kaas

Koolhydraatarme bloemkoolpuree met gehakt, ui en kaas

Als het weer kouder wordt krijg ik altijd zin in typisch Nederlands eten: aardappelpuree of stamppot met vlees en jus. Tijd voor een koolhydraatarme versie dus! Bloemkoolpuree is de ideale lowcarb vervanger van aardappelpuree: super lekker, gezond én een makkelijke manier om meteen super veel groente binnen te krijgen. Omdat ik moe was na een lange dag op de uni, besloot ik er een super makkelijk gerecht van te maken met gehakt, ui en wat kaas. Zo kon ik snel met een groot (ja, echt heel groot) bord autumn comfortfood op de bank ploffen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 bloemkool
  • 200 gram gehakt
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 eetlepels roomkaas
  • Roomboter
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • Kaas (geraspt, stukjes, plakjes…)
  • Eventueel 1 eetlepel juspoeder
  • Zout en peper

Bereiding

Breng een klein laagje water met het bouillonpoeder aan de kook en snijd de bloemkool in roosjes. Was de bloemkoolroosjes, doe in de pan met de knoflookteentjes en dek af met de deksel. Laat op staan tot de roosjes redelijk zacht worden.

Snipper de ui en bak samen met het gehakt. Laat op het einde wat roomboter smelten in de pan en voeg eventueel de juspoeder met wat water toe (even kijken hoe dik je de jus wilt). Zet het vuur lager en meng alles goed.

Giet nu de bloemkoolroosjes met knoflookteentjes af en voeg de roomkaas, wat roomboter (zoveel je zelf lekker vindt) en peper en zout toe. Afhankelijk van hoe stevig of juist zacht je de puree wilt, kun je nu verschillende dingen doen. Gebruik een ‘stamppotstamper’ voor een stevige puree (dat heb ik gedaan) of een staafmixer of keukenmachine voor een zachtere, gladdere puree (ook erg lekker). Verdeel de puree over een bord, maak een kuiltje in het midden (ja, net als vroeger!) en schep hier het gehakt en de ui in. Even afmaken met wat kaas (ik gebruikte kleine blokjes) en je ultieme autumn comfortfood is klaar!

Eet smakelijk! X

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *