Voordat ik koolhydraatarm begon te eten was tomatenrijst, dankzij een huisgenootje, mijn favoriete rijstgerecht. Enige nadeel: veel koolhydraten. Het duurde dan ook niet lang voordat ik hier een koolhydraatarme versie van bedacht, met bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Héle fijne manier om veel groente binnen te krijgen. En ik moet toegeven: deze gezonde versie doet absoluut niet onder voor die met echte rijst! M’n vriend had niet eens door dat er geen echte rijst in zat 😉 Koud is ‘ie ook heel lekker, dus ik maak altijd een dubbele portie voor de lunch de volgende dag 🙂
Ingrediënten (voor 2 persoon)
Koolhydraatarme tomatenrijst
- 200 gram bloemkoolrijst
- Blikje tomatenblokjes
- Ui
- Teentje knoflook (of 2)
- 2 theelepels bouillonpoeder
- Flinke eetlepel wokolie
Salade
- Halve komkommer
- Cherrytomaatjes
- Italiaanse kruiden
- Balsamicoazijn
- Olijfolie
Overig
- 4 / 5 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 magere runderburgers
- Kruiden: peterselie, gemalen koriander en knoflookpoeder (andere kruiden kunnen ook)
Bereiding koolhydraatarme tomatenrijst
Neem 2 porties bloemkoolrijst, of maal/rasp grove korrels van ongeveer 1/4 bloemkool. Snijd de ui in stukjes en fruit samen met de knoflook in wat wokolie. Voeg, als de ui wat verkleurd is, de bloemkoolrijst toe en schep een aantal keer om. Voeg de tomatenblokjes en bouillonpoeder toe, roer goed en zet het vuur lager. Laat zo een tijdje doorkoken (af en toe roeren) tot de rijst bijna droog is.
Bak ondertussen de runderburgers (geen olie of boter nodig) in een paar minuten gaar en begin aan de salade en saus. Snijd de komkommer en tomaatjes in stukjes en voeg wat olijfolie, balsamicoazijn en kruiden toe. Doe de Griekse yoghurt in een apart schaaltje en meng de kruiden er doorheen. Dit is een super simpele saus, maar heel lekker: laat de smaak van de rijst goed uitkomen en maakt het lekker zacht. Schep de koolhydraatarme tomatenrijst op twee borden, leg er een burger naast en maak af met wat salade.
Eet smakelijk! X
Zo vanavond dit gerecht gemaakt, wat is dit lekker zeg. Het is gelijk onze favo gerecht geworden en gelijk opgeslagen. Bedankt Floor voor dit geweldige recept (Y)
Super leuk Vonne!!
Hoi Floortje ?
Even een vraagje. In het begin van je recept schrijf je – neem 2 porties bloemkoolrijst –
Bedoel je dan de 200 gr van het recept of bedoel je dan 2×200 gr bloemkool ?
Alvast super bedankt voor je reactie ?
Groetjes van Hedwig (een waardeloze kok dus heuuul blij met je recepten ?)
Hi Hedwig! Oeps haha, dat is best onduidelijk inderdaad. Ik bedoel 200 gram in totaal! Hopelijk heb je er nog wat aan 🙂 Geniet ervan!