Koolhydraatarme limoencake

Koolhydraatarme limoencake

De koolhydraatarme citroencake is een van mijn populairste cakerecepten, zeker in de zomer. Aangezien ik daar zelf ook heeel gek op ben, maar tegelijkertijd ook iets nieuws wilde proberen, besloot ik ook eens een variant met limoen te maken. En ja hoor: ook heerlijk!Ingrediënten

 • 150 gram amandelmeel (bijvoorbeeld van Body & Fit)
 • 4 eieren
 • 250 gram mascarpone
  • 100 gram voor het cakebeslag, 150 voor de topping
 • 60 gram roomboter
 • 2 limoenen
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Theelepel vanille-aroma
 • Snuf zout
 • Zoetstof
  • Let op: de hoeveelheid is sterk afhankelijk van welke zoetstof je gebruikt. De ene heeft een sterke zoetkracht dan de andere. Van Sukrin (Body & Fit) of Zústo gebruik ik 100 gram, maar van tafelzoetstof (supermarkt) gebruik ik 5-6 eetlepels.

Bereiding koolhydraatarme limoencake

Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de boter zacht is (verwarm eventueel een halve minuut in de magnetron of laat een beetje smelten in een pannetje).

Rasp de schil van 1 limoen en let op: gebruik alleen het buitenste, donkergroene deel van de schil. Het witte deel eronder geeft een bittere smaak. Pers de limoen vervolgens uit en zet even aan de kant.

Mix het amandelmeel met de zoetstof, bakpoeder, zoetstof, zout en limoenrasp. Voeg hier één voor één de eieren aan toe en mix het geheel goed. Blijf goed mixen en voeg vervolgens -in delen- de mascarpone (100 gram), boter, vanille-aroma en limoensap toe.

Mix het geheel tot een glad beslag en proef wat je van de smaak vindt. Voeg eventueel nog wat extra zoetstof of vanille-aroma toe. Let op: de zoetstof verliest wat zoetkracht bij het bakken, dus maak je beslag íets zoeter dan je zou willen.

Giet het beslag vervolgens in een siliconen cakevorm en bak ongeveer 35-40 minuten. Prik eventueel met een prikker of vork in de cake om te checken of’ie gaar is. Komt de prikker/vork er droog uit? Dan is je cake gaar. Blijft er wat beslag aan plakken? Zet de cake dan nog even terug in de oven.

Laat de cake vervolgens goed afkoelen en maak ondertussen de topping. Pers een halve limoen uit en rasp de schil. Meng dit met 150 gram mascarpone en wat zoetstof naar smaak. Proef dan even wat je van de smaak vindt en voeg eventueel wat extra limoensap, -rasp of zoetstof toe.

Is de cake goed afgekoeld? Smeer er dan een flinke laag van de limoen-mascarpone topping op. Maak af met wat limoenrasp, en snijd in plakken.

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *