Koolhydraatarme citroen-kwarktaart

Koolhydraatarme citroen-kwarktaart

Nu de lente begonnen is en Pasen er ook weer aan komt, heb ik eigenlijk alleen nog maar zin in frisse recepten. En wat is er nu frisser dan citroen?! Eerder ging ik al aan de slag met frisse citroenrisotto en citroencake, en nu heb ik nóg een heerlijk fris recept voor jullie: deze koolhydraatarme citroen-kwarktaart! Heerlijk romig en luchtig, maar tegelijkertijd ook lekker fris. Laat dat mooie weer maar komen!





Deze citroen-kwarktaart is heel simpel, maarrrrr het duurt wel even voordat ‘ie klaar is. Voordat je aan de slag kunt met de vulling, moet je namelijk wachten totdat de bodem afgekoeld is, en vervolgens moet de hele taart minimaal uur opstijven in de koelkast. Ik maak de taart daarom meestal de dag (of avond) voordat ik ‘m wil eten!

Ingrediënten koolhydraatarme citroen-kwarktaart (ongeveer 10 punten)

Ingrediënten voor de bodem

  • 100 gram gemengde gezouten noten (ik gebruikte een mix van macadamia, amandel en pecan)
  • 100 gram amandelmeel (ik gebruik die van Body & Fit)
  • 80 gram roomboter
  • Zoetstof
  • Theelepel speculaaskruiden
  • Halve theelepel vanille-aroma

Verder nodig:

  • Pannetje
  • Springvorm
  • Keukenmachine, staafmixer of blender
  • Oven

Ingrediënten voor de kwarklaag

  • 500 gram citroenkwark (ik gebruikte die van Optimel)
  • 150 gram roomkaas of zuivelspread (light)
  • 250 ml slagroom
  • 12 gelatine-blaadjes
  • Halve citroen
  • Zoetstof

Verder nodig:

  • Handmixer
  • Spatel
  • Pannetje
  • Kom met water

Bereiding

Bodem van de koolhydraatarme citroen-kwarktaart

Je begint met het maken van de bodem. Verwarm hiervoor de oven voor op 175 graden.

Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron, en maal vervolgens de noten fijn (ik gebruikte hiervoor een keukenmachine, maar een staafmixer of blender kan bijvoorbeeld ook). Meng de noten met het amandelmeel, de boter, zoetstof (begin met 1 eetlepel), vanille-aroma en speculaaskruiden tot een stevig deeg. Ik deed het geheel een minuutje in mijn keukenmachine, maar het kan ook met een handmixer (of zelfs met een vork of lepel).

Proef even wat je van het deeg vindt en voeg eventueel nog wat extra zoetstof, vanille-aroma en/of speculaaskruiden toe.

Bekleed de bodem van de springvorm vervolgens met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Bak de bodem zo’n 15 minuutjes op 175 graden en laat hem vervolgens goed afkoelen.

Als de bodem goed is afgekoeld (dit kan wel even duren, dus ga ondertussen gerust even wat anders doen), kun je aan de vulling van de kwarktaart beginnen.

Koolhydraatarme citroen-kwarktaart 2

Ook lekker en feestelijk: maak de taart af met kleine meringue-toefjes!

Kwarklaag

Leg de gelatineblaadjes in een kom met koud water en laat ze 10 minuten weken.

Klop ondertussen de slagroom stijf met wat zoetstof (naar smaak). Meng de citroenkwark en de roomkaas in een kom en schep hier voorzichtig de slagroom doorheen. Proef nu even wat je van de smaak vindt en voeg eventueel nog wat zoetstof toe.

Rasp de schil van de halve citroen (let op: gebruik alleen het gele deel, het witte is bitter) en pers het sap uit. Verwarm het sap en de rasp in een pannetje. Het hoeft niet te koken.

Knijp vervolgens de gelatineblaadjes uit en voeg ze met een klein beetje aanhangend vocht toe aan het pannetje met citroensap en -rasp. Laat de gelatine rustig smelten tot een glad mengsel. Roer eventueel een paar keer door.

Giet de gesmolten gelatine vervolgens (in delen) bij het kwark-mengsel. Roer meteen goed door en schep het kwarkmengsel op de bodem.

Strijk de bovenkant glad met een lepel of spatel en dek de taart af met vershoud- of alumiumfolie.

Dan komt nu het lastige deel… Laat de taart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast (langer mag ook). Daarna kun je de taart versieren met wat je lekker vindt, bijvoorbeeld:

  • Schijfjes citroen
  • Blauwe bessen, frambozen of aardbeien
  • Kleine meringue-toefjes (let op: die zijn niet koolhydraatarm)

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

13 Comments

  1. Trudie 4 april 2019 / 18:08

    KN dit ook met een andere smaak inplaats van citroen

    • Floortje | Flowcarbfood 4 april 2019 / 21:10

      Hi Trudie! Jazeker, je kunt alle smaken kwark gebruiken 🙂

  2. FATIMA 19 april 2019 / 09:54

    Kan je de gelatine weglaten?

    • Floortje | Flowcarbfood 19 april 2019 / 09:55

      Nee helaas, dan stijft de kwark niet op. Je kunt het eventueel wel vervangen door agar-agar, maar dat heb ik zelf (nog) niet geprobeerd dus ik weet de precieze verhoudingen niet.

  3. Rosa 19 april 2019 / 16:22

    Welke zoetstof gebruik je? Ik vind stevia echt vies, vandaar mijn vraag.

    • Floortje | Flowcarbfood 19 april 2019 / 16:52

      Hi Rosa! Ik gebruik gewoon tafelzoetstof van Jumbo of AH eigen merk. Vind Stevia ook niet lekker 😉

      • Rosa Zuurhout 19 april 2019 / 18:17

        Top, bedankt

  4. Karin 20 april 2019 / 11:40

    Nu de taart aan het maken. Kun je de taart ook invriezen?

    • Floortje | Flowcarbfood 20 april 2019 / 11:45

      Hi Karin, nee helaas. Dat gaat niet goed met de kwark en gelatine..

  5. Krista 17 mei 2019 / 20:40

    Gebruik je vloeibare zoetstof? En hoeveel koolhydraten per punt?

  6. Ria 28 juni 2019 / 10:18

    Hoe groot is de taartvorm?

    • Floortje | Flowcarbfood 1 juli 2019 / 21:10

      Hi Ria, ik gebruik er meestal een van 20 – 24 cm 🙂

  7. Marijn Knevel 13 november 2019 / 21:35

    Oké, ik heb 2 vragen
    1. Mijn bodem is zeer kruimig geworden. Hoe kan ik dat de volgende keer oplossen?
    2. Toen ik de gelatine toevoegde aan mijn mengsel begon deze gelijk op te stijven. Het is nu niet een mooi geheel, maar heeft stukjes ?. Wat heb ik fout gedaan?

    Ik ga hem sowieso opeten, want de smaak is goed ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *