Koolhydraatarme citroenrisotto met zalm

Koolhydraatarme citroenrisotto met zalm

Jippie, het is lente! Tijd voor een bijpassend receptje dus. Deze koolhydraatarme citroenrisotto met zalm is echt geweldig: fris, smaakvol en romig tegelijkertijd. En, ook niet onbelangrijk: hartstikke gezond! Boordevol vitamines en gezonde vetten. Ohja, en hoewel het er best indrukwekkend uit ziet (mooi plaatje, toch?!), hoef je hier echt geen keukenprinses voor te zijn. Het recept deel ik hieronder met je.
Ingrediënten (2 personen)

 • 250 – 300 gram bloemkool(rijst)
 • 2 zalmmoten (het liefst met huid)
 • 1 kleine ui (of een sjalotje)
 • 1 teen knoflook
 • Halve citroen
 • 100 gram diepvries-erwten
 • 2 – 3 flinke eetlepels roomkaas
 • Handje Parmezaanse kaas (of een andere variant die er op lijkt)
 • 1-2 theelepels bouillonpoeder
 • 100 ml witte wijn (kun je eventueel weglaten maar is wel érg lekker)
 • Blokje roomboter
 • Olijfolie
 • Peper, zout en dille

Bereiding koolhydraatarme citroenrisotto met zalm

Haal de zalmmoten alvast uit de koelkast zodat ze een beetje op kamertemperatuur kunnen komen.

Snijd de bloemkool in roosjes en maak er bloemkoolrijst van met behulp van een rasp, keukenmachine of blender. Of -nog makkelijker- gebruik kant-en-klare bloemkoolrijst, die verkopen ze voortaan bijna overal.

Snipper vervolgens de ui en verhit wat boter in een diepe (wok-, hapjes-, of braad)pan. Fruit hierin de ui en voeg ook een geperst teentje knoflook toe.

Voeg vervolgens de bloemkoolrijst toe en bak deze even mee terwijl je alles een paar keer goed omschept. Zet het vuur wat lager en schenk vervolgens een flinke scheut (ongeveer 100 ml) wijn in de pan.

Laat rustig koken (roer een paar keer goed door) totdat het meeste vocht verdampt is en voeg vervolgens het bouillonpoeder toe. Begin met 1 theelepel, later kun je eventueel nog wat extra toevoegen. Voer hierna 75 ml water toe, maar doe dit in delen: schenk wat water in de pan, roer even en laat de bloemkool het vocht goed opnemen. Voeg pas weer water toe als bijna al het vocht is opgenomen. Heb je het laatste deel water toegevoegd? Voeg dan de bevroren erwtjes toe en laat op laag vuur staat totdat het laatst vocht verdampt is (vergeet niet af en toe te roeren). Proef tussendoor even of je de risotto zout genoeg vindt, en voeg eventueel nog wat extra bouillonpoeder toe.

Rasp ondertussen de schil van de halve citroen en pers ‘m uit. Tip: rasp echt alleen het gele deel van de schil, het witte deel smaakt bitter. Bewaar een klein beetje sap voor de zalm straks en bewaar wat rasp en 2 schijfjes voor de garnering.

Voeg de citroenrasp en het citroensap vervolgens in delen toe aan de risotto. Proef even hoeveel je lekker vindt. Fris en een tikkeltje zuur is lekker, maar door teveel citroen kan je risotto (zoals Jan het noemt) ‘naar Dreft gaan smaken’ 😉

Voeg tot slot de roomkaas en Parmezaanse kaas toe, roer goed door en proef even wat je van de smaak vindt. Voeg eventueel nog wat peper, zout en/of citroen toe en laat de risotto vervolgens even ‘rusten’ terwijl je de zalm bakt.

Dep de zalmmoten droog met keukenpapier, smeer in met wat olijfolie en bestrooi met wat peper, zout en dille. Verhit een (grill)pan op middelhoog vuur en bak de zalm zo’n 4-5 minuten op de huid. Draai de zalm om en bak de ‘bovenkant’ ook even kort aan, afhankelijk van hoe gaar je de zalm wilt. Zet tot slot het vuur lager, leg de zalm nog even op de huid en besprenkel met een klein beetje citroensap.

Schep vervolgens de risotto op twee borden en maak af met de zalmmoot en een schijfje citroen.

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *