Koolhydraatarm eetdagboek week 10: wat at (en deed) ik afgelopen week?

Koolhydraatarm eetdagboek

Nu ik geen student meer ben en fulltime werk, vragen veel mensen me hoe ik dit combineer met gezond eten en bewegen. ‘Wat eet je zoal op een dag?’ ‘Hoeveel beweeg je?’ En mijn favoriete vraag: ‘Eet je dan nooit meer chips?’. Om jullie hier een antwoord op te geven, deel ik hier af en toe een eetdagboek. Hierin lees je wat ik eet, of en hoeveel ik sport en wat ik zoal doe op een dag. 100% eerlijk, dus ja, je zult hier óók chips voorbij zien komen.
Omdat ik jullie een zo goed mogelijk beeld wil geven, ben ik heel eerlijk geweest. Je zult hier dus ook wat minder gezonde dingen tegenkomen en je zult zien dat ik niet áltijd koolhydraatarm eet (zeker in het weekend niet). In m’n eetdagboek van vorige week leg ik uit waarom. Deze week had ik (alweer) best veel etentjes en borrels, wat veel lekker eten en best wel wat alcohol betekent. Heel gezellig, maar niet ideaal qua gezondheid. Op de dagen dat ik gewoon thuis at, probeerde ik dit dan ook een beetje goed te maken door wél gezond te eten.

Ohja, je zult in dit eetdagboek trouwens weinig vlees tegen komen! Ik deed namelijk mee aan de Week zonder Vlees.

Maandag: werken en sporten

Koolhydraatarme bananenmousse

Maandagochtend begon ik met een feestontbijt van wat kwark, Griekse yoghurt en suikervrije bananen Jellopoeder. Dit poeder is eigenlijk bedoeld om puddings van te maken, maar met wat kwark en (Griekse) yoghurt maak je er ook een heerlijke frisse mousse van. Ik deed er trouwens ook nog wat geraspte suikervrije chocola overheen, en had zo een tóp bananen-straciatella ontbijtje. Dit feestontbijt op de maandag hou ik er in trouwens! Top begin van de week.

Op m’n werk maakte onze lunchdame (ja, heel luxe, ik weet het!) een rucolasalade met tomaatjes en komkommer, waar ik zelf avocado en oude kaas aan toevoegde. M’n collega’s en ik proberen ‘s middags altijd even een rondje te wandelen (frisse lucht en wat beweging, win-win) en daarna at ik nog wat cashewnoten, een blokje kaas en een paar worteltjes met hummus.

Op maandagavond probeer ik altijd te gaan sporten. Dat heb ik een tijdje geleden met mezelf ‘afgesproken’, omdat sporten er vaak bij inschoot door een te volle agenda. De maandagavond blok ik nu (als het even kan) als sportavond. Zo begin ik m’n week meteen goed, en heb ik in ieder geval alvast één keer gesport die week. Omdat m’n krachttraining les om 8 uur begon, wilde ik iets maken wat niet alleen snel klaar was, maar wat ook niet te zwaar was. Ik ben meestal rond half 7 thuis, en wil m’n eten ook nog even kunnen laten zakken voordat ik ga sporten namelijk. Ik maakte daarom koolhydraatarme tomatenrijst met een vegaburger (het was immers de week zonder vlees) en een salade van komkommer en tomaat.

Na m’n krachttraining (ging trouwens vét goed deze week) maakte ik een shake om m’n eiwitten wat aan te vullen. Ik gebruikte hiervoor 3 schepjes Modifast Protein Shape Vanillepudding (te koop bij de Online Drogist), 200 ml water en een scheutje slagroom. Even goed shaken en dan ontstaat er een stevige, luchtige (bijna mousse-achtige) vanille shake. Super lekker!

Dinsdag: kaasfondue!

Vandaag ontbeet ik op mijn werk met een paar eetlepels Griekse yoghurt, wat frambozen en een paar walnoten. Ik loop ‘s ochtends altijd naar het station (20 min) en kan dit prima op een lege maag. Ik hoor vaak van mensen dat ze echt wat moeten eten om vooruit te kunnen komen, maar hier heb ik zelf geen last van. Wel drink ik ‘s ochtends altijd twee glazen lauw water (op m’n lege maag). Dit schijnt goed te zijn voor je stoelgang en daarnaast helpt het me om iedere dag genoeg te drinken.

Voor de lunch maakte onze lunchdame een heerlijke caprese salade (van tomaat, mozzarella en wat basilicum), maar dit was maar heel weinig. Omdat ik eigenlijk geen brood eet, leek het er dus even op dat ik een hongerige middag tegemoet ging. Gelukkig vond ik in de koelkast nog komkommer, avocado en een gekookt eitje, dus maakte ik daar een lekkere salade van met wat mayo.

Na de lunch dronk ik 2 glazen Spa perzik (mijn nieuwe favoriet: 0 calorieën, 0 gram koolhydraten) en wat ik cashewnoten, een paar stukken suikervrije chocola (van het merk Sukrin, via Body & Fit) en 2 koolhydraatarme crackers met geitenkaassalade. Veel meer dan ik normaal tussendoor eet, maar ik had vandaag echt méga honger. Waarschijnlijk door de krachttraining van maandag. Dat houd ik mezelf voor in ieder geval 😉

‘s Avonds ging ik met collega’s kaasfonduen bij een kroegje in Amsterdam (ben de naam inmiddels al vergeten). Vet gezellig en lekker. Ik liet het brood staan, maar dronk wel een wijntje en at wat frietjes en heeele lekkere uienringen. Verder dipte ik lekker met rauwkost en at ik wat salade. Ohja, vanwege de week zonder vlees sloeg ik ham een keertje af. Na de kaasfondue zaten we allemaal zo vol dat we het toetje skipten en voor de koffie gingen. Ik bestelde een espresso, wat eigenlijk een soort vierdubbele espresso bleek te zijn. Lekker, maar ik zat vervolgens wel stuiterend in de trein naar huis.


Woensdag: 7-minute workout en bloggen

Vandaag sloeg ik m’n ontbijt over, dat doe ik weleens vaker doordeweeks. Niet omdat dat beter is, maar omdat ik niet altijd honger heb ‘s ochtends vroeg en ik niet tegen mijn zin in wil eten. Ik had het gevoel dat ik nog een hele brok kaas in m’n maag had, en moest echt even niet aan ontbijt denken. Wel dronk ik een paar koppen koffie en groene thee.

Bij de lunch hadden we een salade met tomaatjes, zwarte olijven en feta en ik at er nog een vezelrijke cracker (van Wasa, slechts 4,5 gram koolhydraten en heel veel vezels) met oude kaas en een zachtgekookt eitje bij. Na de lunch had ik nog zin in wat zoets en dronk ik een kop koffie met een paar blokjes suikervrije chocola (van het merk Sukrin, via Body & Fit. Later op de middag at ik nog een blokje kaas, een handje cashewnoten en dronk ik een glas Spa perzik.

Toen ik ‘s avonds thuiskwam begon ik met een 7-minute workout. Kennen jullie dat? Ik vind het ideaal op de dagen dat ik geen tijd (of zin) heb om naar de sportschool te gaan, maar wel íets wil doen. Bij de 7 minute work-out doe je twaalf verschillende oefeningen in zeven minuten. Iedere oefening doe je dertig seconden, waarna je tien seconden rust neemt. Daarna begin je aan de volgende oefening. Er zijn verschillende apps en Youtubefilmpjes die je hierin kunnen begeleiden. Ik gebruik zelf de app Perfect Workout omdat je hier verschillende soorten workouts kunt doen (buik, benen, billen, kracht, conditie etc.) maar er zijn heel veel anderen die volgens mij ook goed werken.

Koolhydraatarme vegetarische curry

Hierna maakte ik een soort curry van restjes bloemkoolrijst en courgette en daar at ik een vegaburger bij. Ondertussen werkte ik een avondje aan m’n website. De avond sloot ik af met een grote kop thee en een van mijn favoriete Atkins repen: de choco-coconut, een soort koolhydraatarme brownie (voordeelverpakking bij Body & Fit).

Donderdag:

Vandaag ontbeet ik weer op m’n werk, met wat Griekse yoghurt, frambozen en een paar walnoten. Vandaag had ik een super leuke werkdag, wantttt we hadden een kantoorhond voor één dag! Super gezellig.

Als lunch hadden we een hele lekkere salade van boontjes in soja (of ketjap?)saus en ik deed er zelf wat extra geitenkaas doorheen. Ik had een super drukke dag op m’n werk, dus ik vergat eigenlijk om ‘s middags nog wat te eten. Wel dronk ik een paar flinke koppen koffie ;). Ohja, en ‘s middags maakten we natuurlijk een lekker lange wandeling met onze kantoorhond. Ik kan zo’n kantoorhond iedereen aanraden! Niet alleen super gezellig, maar zorgt er ook voor dat je extra beweegt. Win-win!

‘s Avonds nam ik Jan mee uit eten bij Syr in Utrecht. Dat was nog steeds voor Valentijn, maar door m’n griep en onze drukke agenda’s konden we nu pas gaan. Syr is opgezet door een Crowdfunding campagne en er werken vluchtelingen (of mensen met een vluchtelingenachtergrond). Op de menukaart vind je, zo zeggen ze zelf, Syrische gerechten met een Europese twist. Op de website las ik dat je het menu bestond uit allerlei verschillende kleine gerechtjes, verdeeld over drie gangen. Daar had ik me echt op verheugd, want ik vind eten delen het gezelligste wat er is. Toen we bij Syr aankwamen bleek echter dat ze net een nieuwe kaart hadden, met ‘gewoon’ drie gangen. Alsnog lekkere gerechten, maar niet helemaal wat ik voor ogen had voor deze datenight. Uiteindelijk kreeg ik ook nog twee verkeerde gerechten, maar dat mocht de pret niet drukken. We dronken prima wijn (ik iets te veel) aten lekker en hadden een hele fijne verlate Valentijnsavond.

Ik at als voorgerecht rode mul met muhammara (niet helemaal vegetarisch dus vandaag), als hoofdgerecht een linzengerecht (waar ik later aparte pompoen bij kreeg, omdat ik dat eigenlijk besteld had) en als toetje Mamoul (een super zoet Syrisch koekje met dadelvulling) en rabarbercompote.

Vrijdag: VRIJ

Vandaag was ik vrij, wat betekende dat ik ‘s ochtends een krachttraining les kon doen. Heerlijk om de dag zo te beginnen. Omdat ik geen buikpijn wil krijgen tijdens het sporten, ontbijt ik vaak niet voordat ik ga sporten. Wel at ik een halve eiwitreep om niet een helemaal lege reep te hebben. M’n training ging veeeul slechter dan die van maandag, maar ik geef de schuld aan de wijn en het (vele) eten van donderdagavond.

Scrambled eggs met koolhydraatarme wrap

Na het sporten maakte Jan scrambled eggs (hij maakt echt de allerlekkerste) en deze deed ik in een wrap (Body & Fit) met wat cheddarkaas. Top combi! De wraps heb ik eigenlijk altijd wel in de vriezer liggen (los ingevroren), ideaal voor een snel ontbijt, lunch of diner.

Hierna werkte ik wat aan m’n website en fietsten Jan en ik een heel stuk. Ik moest namelijk nog even langs Coolblue vanwege m’n laptop en daar besloten we een leuk fietstochtje van te maken. Ja, ik heb trouwens éindelijk een nieuwe laptop sinds de inbraak in november. Ik vind kiezen altijd erg lastig (zeker als het om een grote aankoop gaat), maar uiteindelijk heb ik de Asus Vivobook gekozen en ik ben er mega blij mee!

Tegen het einde van de middag kwam ik thuis en had ik mega honger, en maakte ik een quesadilla van een koolhydraatarme wrap (ik had er vanmorgen twee uit de vriezer gehaald) met wat cheddarkaas.

Die late lunch vulde meeega erg, dus ’s avonds had ik eigenlijk geen honger meer. Maarrrr, Jan wilde frietjes eten en sorry, maar daar kan ik op vrijdagavond geen nee tegen zeggen. Hoezo op vrijdagavond? Vroeger aten we thuis op vrijdagavond frietjes, en vrijdag voelt voor mij nog steeds als frietdag. Niet dat ik nog iedere vrijdag friet eet, maar als iemand dat voorstelt, vind ik nee zeggen een soort van onmogelijk. Ik haalde dus frietjes voor ons. Ik nam er geen snack bij, want ik had dus niet zo’n honger én het was nog de week zonder vlees (ja, ik weet dat er ook vegetarische snacks bestaan maar daar had ik geen zin in).

Na het eten hadden Jan en ik onverwachts een avondje met z’n tweeën, en keken we een film. Iedereen die mij al langer volgt, weet dat snoep mijn guilty pleasure is, en ik kon het nu dan ook niet laten om een paar (oké best veel) Haribo kersensnoepjes te eten. Maar je had toch geen honger? Nee, klopt. Maarja.


Zaterdag: borrel-dag

Koolhydraatarme witte chocolademousse met aardbeien

Vandaag wilde ik uitslapen, maar zoals gewoonlijk werd ik vroeg wakker. Ik word dan altijd een beetje onrustig, dus besloot ik maar op te staan en het hele huis te poetsen. Telt dat ook als workout? Ik vind van wel! Toen Jan wakker werd ontbeten we samen en ik maakte een toetje als ontbijt: witte chocolademousse (koolhydraatarm) met verse aardbeien en suikervrije chocoladesnippers. Helloooo weekend!

Tapasplank bij de Markt

Hierna ging ik Utrecht in met een vriendinnetje. Ze was jarig geweest, dus ik nam haar gezellig mee uit lunchen bij de Markt. Voor wie weleens in Utrecht komt: aanrader! We bestelden een super luxe tapasplank (best koolhydraatarm, en vooral heeel lekker) en dronken heerlijke wijn. Ohja, wat betreft de week zonder vlees faalde ik nu wel een beetje, oeps.

Hierna shopten en wandelden we wat af, totdat we vonden dat we wel weer een wijntje verdient hadden. We ploften neer op een terrasje met warmtelampen, om daar nog een paar uurtjes te borrelen, te kletsen en wat te eten. We begonnen met een wijntje met een paar tapas, maar later volgde er nog wat wijn (en toen nog wat) en bitterballen. Heer-lijk dat soort middagen!

wijn en tapas

Rond 8 uur kwam ik, lichtelijk aangeschoten, thuis. Precies op tijd voor de finale van Wie is de Mol: jippie. Helaas krijg ik altijd honger als ik alcohol op heb (ook al had ik vandaag meeer dan genoeg gegeten), dus at ik nog wat restjes chips en snoep op die ik in de kast vond. Beetje jammer. Na WIDM wilde Jan samen een film kijken, maar binnen een kwartier lag ik al te snurken op de bank haha, ik ben zo’n gezellig vriendin…

Zondag: regen, zon en bier

Op zondag sliep ik éindelijk uit! Hierna ontbeet ik met een stukje appeltaart die Jan zaterdag gebakken had. Zeker niet koolhydraatarm, maar wel heel lekker. Hij proeft ook altijd al mijn baksels, dus dan leek het me wel zo eerlijk om die van hem ook te proeven, toch? ? Nee hoor, ik had er gewoon mega veel zin in. Warme appeltaart, grote kop koffie en keiharde regen buiten. Hoe knus wil je het hebben. Ondertussen keken we trouwens ook nog een nieuwe Disneyfilm (Coco: aanrader), heeerlijk.

’s Middags regende het nog steeds, dus ik had al bedacht om een Netflix middag te houden en wilde koolhydraatarme knakworstrolletjes gaan maken. Maarrrr, ineens kwam de zon tevoorschijn, dus renden Jan en ik zowat naar het terras van het Muzieklokaal (ook een aanrader als je in Utrecht bent). Hier dronken we een koffietje in de zon: zó fijn om weer buiten in de zon te zitten! We hadden eigenlijk zin in een speciaalbiertje (een andere guilty pleasure), maar de keuze daar viel een beetje tegen. Toen bedachten we het geniale plan om thuis biertjes en snacks op te halen en deze mee te nemen naar de steiger aan het water. We liepen dus weer naar huis, maakten daar een hele picknickmand en liepen weer terug. En serieus: op het moment dat wij bij de steiger komen, is de zon weg. Echt gewoon helemaal. Dus draaiden we om en gingen we wéer naar huis haha.

Aangezien we onze picknickmand toch al klaar hadden, deden we thuis maar een soort van picknick. Spelletje, biertje, kaasje, groenten met dip (Heks’nkaas, mijn absolute favoriet)… Top zondag-avond diner al zeg ik het zelf ?


Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *