Koolhydraatarme quiche met prei, champignons, ham en spekjes

Koolhydraatarme quiche - flowcarbfood.nl

Het wordt herfst, en dat betekent: tijd voor quiche! Het recept voor deze koolhydraatarme quiche Lorraine plaatste ik vorig jaar al eens, en het is een grote hit. Begrijpelijk, want deze hartige taart is heerlijk én makkelijk. De oven doet het meeste werk én je hebt hier geen koolhydraatarm meel voor nodig! Alleen groente, spekjes, ham, eieren en kaas. Ohja, nog een voordeel: je kunt makkelijk een grote hoeveelheid maken en porties (in de vriezer) voor later bewaren. Ik vind hem de volgende dag zelfs vaak lekkerder, omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Je kunt hem dan even opwarmen in de oven of magnetron, maar koud (bijvoorbeeld als lunch) is’ie ook errrg lekker.




Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 4 eieren
  • 2 stuks prei
  • Bakje champignons
  • 1 ui
  • 150 ml slagroom
  • 150 gram spekblokjes
  • 150 gram hamblokjes
  • 150 gram geraspte kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden en snijd de groente. Bak de spekjes gaar in een wokpan en voeg hier de ui aan toe. Bak kort mee en voeg hierna ook de champignons en prei toe. Bak tot alles gaar is en er geen vocht meer in de pan zit en voeg op het einde een geperst teentje knoflook, de hamblokjes en wat peper en zout toe.

Bekleed een ovenschaal met bakpapier en schep hier het groenten-ham-spek mengsel in. Als je het bakpapier even nat maakt en goed uitwringt is het makkelijker in vorm te brengen trouwens. Mix vervolgens de eieren met de slagroom en de helft van de geraspte kaas en giet dit er overheen. Maak af met de rest van de geraspte kaas en bak de quiche in zo’n 40 minuten op 175 graden gaar.

Eet smakelijk! X



Print Friendly, PDF & Email

13 Comments

  1. Esmeralda 29 augustus 2017 / 12:48

    Hoeveel koolhydraten zitten er in de quiche?
    Groetjes Esmeralda

    • Floortje | Flowcarbfood 30 augustus 2017 / 08:11

      Hoi Esmeralda! Zelf tel ik bewust geen koolhydraten omdat koolhydraatarm eten voor mij een leefstijl en geen tijdelijk dieet is. Ik vind het daarom belangrijk dat ik zo ‘normaal’ mogelijk kan eten zonder precies alles bij te houden. Omdat ik al langere tijd koolhydraatarm eet heb ik wel een duidelijk beeld van wat ik allemaal kan eten en al mijn recepten passen daar goed bij. Als je wel de koolhydraten wil weten zou je het recept bijvoorbeeld kunnen invoeren in de app My FitnessPal, die rekent dan voor je uit hoeveel koolhydraten er in zitten. Ik hoop dat je hier wat aan hebt 🙂 Liefs!

      • Esmeralda 31 augustus 2017 / 22:35

        Oke dankje! En nog een andere vraag haha, moet de slagroom eerst als slagroom geklopt worden voordat je die met de eieren mixt? 🙈

        • Floortje | Flowcarbfood 1 september 2017 / 07:08

          Hoi Esmeralda! Dat hoeft niet 🙂 Je kan het gewoon bij elkaar doen en dan even klutsen (bijvoorbeeld met een vork). Ben benieuwd wat je er van vindt!

  2. Ellen 7 september 2017 / 12:54

    Waarom bakpapier in de ovenschaal? Je kunt hem toch ook invetten?

    • Floortje | Flowcarbfood 7 september 2017 / 13:52

      Hoi Ellen!
      Je kunt de ovenschaal ook invetten inderdaad, maar door het ei is de kans erg groot dat de quiche dan toch blijft plakken aan de ovenschaal. Ik merkte dat bakpapier het beste werkt 🙂
      Ga je hem bakken? Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
      Liefs, Floortje – Flowcarbfood

  3. Natascha 11 januari 2018 / 12:51

    Hoi Floortje,
    Kan je de slagroom ook weglaten? Of vervangen door iets anders?
    En is het ook mogelijk om alles in een ‘cakevorm’ te doen ipv in een ovenschaal?

    Graag hoor ik van je!

    Groetjes,
    Natascha

    • Floortje | Flowcarbfood 11 januari 2018 / 12:59

      Hoi Natascha!
      Ik vind het zelf wel echt lekkerder met de slagroom, zonder room wordt het namelijk meer een flinke omelet. Je kunt het eventueel wel vervangen door kookroom. Waarom wil je het weglaten, vanwege een allergie of vanwege smaak? Dan kan ik even met je meedenken waardoor je het nog meer zou kunnen vervangen! 🙂

      Je kunt de quiche zeker ook in een cakevorm doen! Het kan zijn dat je hem dan wat langer moet bakken om hem helemaal gaar te krijgen (omdat hij in een ovenschaal platter is), maar dat kun je even in de gaten houden door er met een satéprikker in te prikken. Komt de prikker er droog uit, is je quiche gaar. Blijft er ei aan kleven, dan moet je de quiche nog even bakken.

      Liefs!

      • Natascha 11 januari 2018 / 15:24

        Hmm, daar heb je inderdaad ook weer gelijk in…
        Misschien is kookroom dan een optie (minder calorieën)
        Ik doe het Cambridge dieet, waarbij ik wel ei, groenten etc mag als avondeten maar natuurlijk geen slagroom 🙂
        Liefs!

        • Floortje | Flowcarbfood 11 januari 2018 / 15:34

          Dan kun je misschien minder vette kookroom gebruiken inderdaad! Bak-ze! Ik ben benieuwd wat je er van vindt 🙂 Liefs!

  4. Inge 20 maart 2018 / 18:15

    Heerlijke quiche. Heb hem vandaag weer gemaakt op verzoek van de overige gezinsleden.

    • Floortje | Flowcarbfood 20 maart 2018 / 18:19

      Hi Inge, wat ontzettend leuk om te horen!!

  5. Anoniem 26 maart 2018 / 18:36

    Ik denk dat uw artikel is zeer goed. Ik heb veel geleerd van de dingen. Heel hartelijk bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *