Asperges met ham, gekookt ei en zelfgemaakte hollandaise saus

Asperges met ham, ei en hollandaise saus - flowcarbfood.nl

Jaaa, asperges: ze zijn er weer! Zo lekker! Ik maakte het vandaag voor het eerst zelf omdat ik altijd dacht dat het moeilijk was. Nou, niet dus! Met dit recept kan het niet mis gaan. Ik heb zelf geen asperge-pan of ander bijzonder keukengerei, en het ging echt prima. De saus maakte ik zelf met eierdooiers, wijn (goeie reden om een fles te openen 😉 ) en wat balsamico-azijn, maar als je daar geen zin in hebt kun je natuurlijk ook saus uit een zakje gebruiken.

Ingrediënten (2 personen)

  • 500 gram witte asperges
  • 4 eieren
  • 4 plakken beenham (125 gram)
  • Roomboter
  • 60 ml witte wijn
  • Balsamico azijn
  • Peper en zout

Bereiding

Schil de asperges (begin een klein stukje onder de kop en zorg dat er geen stukjes schil achterblijven) en snijd een stukje van de onderkant (ongeveer 3 cm volgens de verpakking). Breng in een grote, hoge pan water met een klontje boter en wat zout aan de kook en leg de asperges erin. Breng opnieuw aan de kook, doe een deksel op de pan en kook 5 minuten. Zet na 5 minuten het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten verder garen in het warme kookvocht met de deksel op de pan.

Kook ondertussen 2 eitjes. Ik kookte ze ongeveer 7,5 minuut, dan zijn ze bijna helemaal hard. Je kunt ze natuurlijk ook wat langer of juist korter koken. Haal ze uit de pan, spoel goed af onder koud water, pel ze en snijd ze doormidden.

Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat eventueel uitlekken op wat keukenpapier. Leg ze vervolgens met de plakken ham op de borden.

Splits nu 2 eieren voor de saus in een schaaltje. Je hebt alleen het eigeel nodig, het eiwit kun je in de koelkast bewaren voor bijvoorbeeld een lekkere omelet. Kluts de wijn en de balsamico azijn door de eieren en verhit 2 eetlepels roomboter in een pan. Schenk het ei-mengsel erbij en klop met een garde tot een gebonden saus. Zet het vuur uit als de saus begint te stollen, en klop er wat peper en zout doorheen.

Schenk de saus over de asperges, schenk 2 flinke glazen witte wijn in en smullen maar.

Eet smakelijk! X

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *