Koolhydraatarme brownies met ‘salted caramel’ topping

Koolhydraatarme brownies met salted caramel topping

Een tijdje geleden plaatste ik al een recept voor koolhydraatarme brownies. Ik was er echter nog niet hélemaal tevreden over en besloot om een nieuwe versie te proberen. Zó lekker! Veel smeuïger en totaal niet bitter. En dit recept kan echt niet mislukken (wat bij de vorige nog weleens gebeurde 😉 ). Ik had ook heel veel zin in salted caramel, dus het leek me wel een goed plan om dit te combineren. Maar, suikervrije karamel? Ja, dat kan dus! Ik gebruikte Steviala Ery-bronze, maar ik denk dat het ook wel met andere zoetstof kan. Geen zin om karamelsaus te maken? Geen probleem. De brownies zijn ook heel lekker zonder topping!
Ingrediënten

Brownie

 • 2 eieren
 • 15 gram kokosmeel (ik gebruikte kokosmeel)
 • 35 gram gemalen kokos
 • 125 gram roomboter
 • 80 gram monchou
 • 35 gram cacaopoeder
 • Zoetstof
 • Snufje zout  (belangrijk voor de smaak van de cacao)

Salted caramel topping

 • 4 eetlepels zoetstof (ik gebruikte Steviala Ery Bronze)
 • 1 eetlepel water
 • 3 eetlepels roomboter
 • 3 eetlepels slagroom
 • Zeezout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en mix de roomboter en monchou met ongeveer 6 eetlepels zoetstof. Het is het makkelijkst als de monchou en roomboter al redelijk zacht zijn (verwarm eventueel een halve minuut in de magnetron). Voeg hier vervolgens de eieren, gemalen kokos, kokosmeel, cacaopoeder en zout aan toe en mix totdat er geen klonten meer in het beslag zitten. Het beslag wordt redelijk dik en plakkerig, maar dat is oké. Proef even wat je van de smaak vindt en voeg eventueel extra zoetstof of cacao toe naar smaak. Maak je beslag iets zoeter dan je zou willen, want tijdens het bakken verliest de zoetstof wat zoetkracht.

Maak wat bakpapier nat, wring het goed uit (zo kun je het makkelijker in vorm krijgen) en leg in een cake- of taartvorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm en bak voor ongeveer 20-30 minuten, totdat de binnenkant gaar is. Laat vervolgens even goed afkoelen om te zorgen dat je brownie stevig wordt (of eet gewoon meteen een stukje als je niet kunt wachten 😉 )

Ondertussen kun je de salted caramel topping maken. Verwarm de zoetstof met 2 eetlepels water in een pannetje en roer tot het begint te koken en laat even borrelen. Roer er hierna de slagroom door (dit kan gaan spetteren) en voeg vervolgens de boter en het zeezout toe en laat nog even zachtjes doorkoken. Schenk over in een kommetje en laat even afkoelen. Daarna kun je het over de brownie smeren en kun je er eventueel nog wat extra zeezout overheen strooien.

Eet smakelijk! X

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *