Frisse courgettesoep met citroen, munt en feta

Frisse courgettesoep met munt, citroen en feta

Soep in de zomer? Jazeker! Deze courgettesoep met munt en feta is dé ultieme zomersoep. Fris door de munt en citroen, maar tegelijkertijd ook romig én super smaakvol. Ook fijn: je kunt ‘m zowel warm als koud eten. Ik maakte deze soep in mijn nieuwe soepmaker, maar in een pan kan natuurlijk ook. Hieronder deel ik beide versies van het recept met je.


Ingrediënten (4 porties)

 • 2 courgettes
 • 4 lente- of bosuitjes
 • Halve citroen
 • 1 of 2 takjes verse munt
 • 2 eetlepels crème fraiche
 • 70-80 gram feta (of saladekaas)
 • 1 – 1,5 eetlepel bouillonpoeder
 • Eetlepel olijfolie
 • 200 ml water
 • Peper en zout

Soepmaker

Ik heb sinds kort een nieuwe soepmaker of soupblender (gekregen van Princess) en daar ben ik heeel blij mee. Ik was altijd al gek op soep, maar nu eet ik het nóg vaker. Het is namelijk een ideale manier om op een makkelijke en lekkere manier veel groenten te eten en/of restjes op te maken. Het enige wat ik nu nog hoef te doen is de ingrediënten te snijden, verder doet de soepmaker al het werk (verwarmen, mengen en blenden). Binnen 20 minuten staat er dan een heerlijk warme, smaakvolle soep klaar. Hoe handig is dat?!

Bereiding

Snijd de courgette in blokjes en de lente- of bosuitjes in reepjes. Pers de halve citroen en rasp de schil (een kwart van de schil kan ook, als je niet van een hele sterke citroensmaak houdt). Haal de blaadjes van één takje munt.

Ik maakte deze soep dus in mijn soepmaker. Heb je ook een soepmaker? Dan volg je de volgende 4 stappen. Heb je er geen? No problem, dan gebruik je gewoon een pan en mixer of blender (scrol even naar beneden voor de bereidingswijze).

Recept courgettesoep met de soepmaker

 1. Doe de courgette, bosui, citroenrasp, muntblaadjes (van 1 takje) in de soepmaker. Voeg hier 200 ml water, 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel bouillonpoeder aan toe. Zet de soepmaker aan en laat het apparaat zijn werk doen.
 2. Klaar? Voeg dan het citroensap, crème fraiche en 2 muntblaadjes toe en laat de soepmaker het geheel nog even mixen/blenden. Let op: verwarmen hoeft niet opnieuw.
 3. Proef vervolgens wat je van de smaak vindt en voeg eventueel nog wat extra bouillonpoeder, peper, zout en/of munt toe. Blend de soep daarna nog even kort.
 4. Giet de soep in kommen of diepe borden en maak af met wat verkruimelde feta en een muntblaadje.

Recept courgettesoep met pan en blender of mixer

Heb je geen soep blender? Geen probleem, dan volg je deze stappen:

 1. Verwarm olijfolie in een (soep)pan en bak de courgette, bosui, muntblaadjes (van 1 takje) en citroenrasp zachtjes ongeveer 5 minuten zachtjes aan. Schep een aantal keer goed om.
 2. Voeg vervolgens 1 eetlepel bouillonpoeder en 200 ml water toe en laat het geheel (met een deksel op de pan) zachtjes koken totdat de courgette zacht is geworden.
 3. Haal de pan van het vuur, voeg het citroensap, crème fraiche en 2 muntblaadjes toe en maak er een gladde soep van met een (staaf)mixer of blender. Proef even wat je van de smaak vindt en voeg eventueel nog wat extra bouillonpoeder, peper, zout en/of munt toe. Blend de soep daarna nog even kort.
 4. Giet de soep in kommen of diepe borden en maak af met wat verkruimelde feta en een muntblaadje.

Eet smakelijk! X

Tip voor een complete maaltijd: serveer er koolhydraatarm breekbrood of quesadilla’s bij! 


Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *