Romige bloemkoolsoep met rozemarijn, ham en pecannoten

Romige bloemkoolsoep met ham en pecannoten

In de herfst en winter kan ik eigenlijk iedere dag wel soep eten. Lekker, gezond én makkelijk. Deze romige bloemkoolsoep met ham en pecannoten maakte ik alvast als test voor kerstmis, en ik kan je vertellen: hij is erg geslaagd! Lekker als voorgerechtje bij een gezellig (kerst)diner, maar een grotere portie is ook heerlijk als maaltijdsoep.Ingrediënten (4 grote of 6 kleinere porties)

  • 1 bloemkool
  • 2 kleine uien (of 1 grote)
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram crème fraiche
  • Kruidenbouillonpoeder (ongeveer 2 eetlepels)
  • 2 handjes pecannoten
  • 4 plakjes rauwe ham
  • Roomboter
  • Rozemarijn

Eet je de soep als maaltijdsoep? Dan is wat koolhydraatarm breekbrood er lekker bij!

Bereiding

Snijd de bloemkool in roosjes, de ui in stukken en de knoflook in plakjes of stukjes. Verhit flink wat roomboter in een hoge (soep)pan en bak de ui en knoflook ongeveer 5 minuutjes zachtjes aan met 2 theelepels rozemarijn. Let op: de knoflook en ui mogen niet bruin worden! Voeg vervolgens de bloemkoolroosjes toe en schep alles even om.

Voeg anderhalve eetlepel kruidenbouillonpoeder toe en schenk er kokend water bij. Je hebt niet veel water nodig: de bloemkoolroosjes hoeven net niet onder water te staan. Doe de deksel op de pan en laat de bloemkool ongeveer 20-30 minuten koken. Schep ondertussen af en toe om, en zet het vuur uit als de bloemkoolroosjes zacht genoeg zijn om te pureren.

Schep de crème fraiche erbij en pureer de soep. Proef vervolgens even wat je van de smaak vindt en voeg eventueel nog wat extra rozemarijn en/of bouillonpoeder toe. Ik houd zelf van stevige soep, maar als je een wat dunnere soep wilt, voeg je gewoon wat extra water toe.

Bak tot slot de ham en pecannoten nog even samen aan in een droge pan totdat ze knapperig zijn. Schep de soep in kommen en maak af met wat ham, pecannoten en rozemarijn.

Eet smakelijk! XPrint Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *