Koolhydraatarme cheesecake met verse frambozensaus

Koolhydraatarme cheesecake met frambozensaus

Hoewel ik in restaurants meestal makkelijk toetjes kan weerstaan, vind ik dat vrijwel onmogelijk als er cheesecake op het menu staat. En dan bedoel ik niet gewoon een kwarktaart, nee: een Amerikaanse cheesecake. Zo een die gebakken is, weet je wel? Zeker als ‘ie zelfgemaakt is en verse frambozensaus heeft… Zó lekker! Helaas zit hier meestal veel suiker in, dus een koolhydraatarme variant stond al maanden op mijn lijstje. En ja hoor, daar is ‘ie dan eindelijk: een koolhydraatarme cheesecake mét frambozensaus.
Sommige mensen verwarren cheesecake nog weleens met kwarktaart, maar dit is niet hetzelfde. De échte (en lekkerste) cheesecake is gemaakt van roomkaas en eieren, en wordt gebakken in de oven. Zo is’ie al erg lekker, maar je kunt er ook wat verse frambozensaus bij serveren. Ik ben zelf gek op de combi van de romige textuur van de cheesecake en het frisse en zure van de frambozensaus.

Vaak wordt de bodem gemaakt van koekkruimels, maar omdat deze cheesecake natuurlijk koolhydraatarm moest zijn, maakte ik de bodem van amandelmeel en boter. Iets minder krokant, maar wel lekker!

Je kunt deze cheesecake het beste een dag van te voren maken. Na het bakken moet ‘ie namelijk goed afkoelen en vervolgens nog minimaal 4 uur (maar liever nog langer) opstijven in de koelkast.

Ingrediënten

Bodem:

Cheesecake

 • 600 gram roomkaas (bijvoorbeeld monchou of zuivelspread)
 • 3 flinke eetlepels kwark
 • 3 eieren
 • Zoetstof (ik gebruikte 5 eetlepels tafelzoetstof van AH of Jumbo eigen merk)
 • Theelepel vanille-aroma
 • Eetlepel citroen- of limoensap (mag gewoon uit een flesje)
 • Snuf zout

Frambozensaus (optioneel)

 • 100 gram diepvriesframbozen
 • 1 blaadje gelatine
 • 1 eetlepel zoetstof

Verder nodig:

 • Taartvorm
 • Bakpapier
 • OvenBereiding koolhydraatarme cheesecake

Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron en meng met het amandelmeel, zoetstof en vanille-aroma en zout. Bekleed de bodem van de taartvorm met een stuk bakpapier, en verdeel het deeg over de bodem. Gebruik een lepel of spatel om het goed aan te drukken, en bak de bodem ongeveer 10 minuutjes. Laat hem hierna ten minste een kwartier afkoelen.

Maak vervolgens de cheesecakevulling door de roomkaas en kwark te mixen met een snuf zout en de zoetstof. Begin met een beetje zoetstof (afhankelijk van de zoetstof die je gebruikt), je kunt later altijd nog meer toevoegen. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe terwijl je goed blijft mixen en voeg tot slot ook het citroensap en vanille-aroma toe. Proef even wat je van de smaak vindt, en voeg eventueel nog wat extra zoetstof, vanille-aroma en/of citroensap toe.

Giet de cheesecakevulling over de bodem, en bak de cheesecake ongeveer 50 minuten. Haal hem vervolgens uit de oven en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur, zodat je hem vervolgens in de koelkast kunt zetten, voor -ja, sorry- ten minste 4 uur (het liefst een nachtje). Super lastig om nu geen hapje te nemen, ik weet het… Maar echt: hij wordt lekkerder als je nu even geduld hebt!

 

Voordat je de cheesecake serveert, kun je nog wat frambozensaus maken. Doe een gelatineblaadje in een kom met water en laat 5-10 minuten weken. Zet een pannetje op laag vuur en verwarm de frambozen hier al roerend in, totdat er een soort saus ontstaat. Knijp het gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de frambozen. Roer even goed, en voeg eventueel wat zoetstof (naar smaak) toe. Je kunt de saus over de hele cheesecake schenken, of er los bij serveren (zodat iedereen zelf kan kiezen).

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

 1. Imma 31 maart 2018 / 13:50

  Fantastisch! nog voor de pasen, dus vanmiddag maken,
  alweer dank voor een heerlijk recept,

  Fijne dagen??

  • Floortje | Flowcarbfood 31 maart 2018 / 16:54

   Geniet ervan Imma! Fijne Paasdagen ??

 2. Elf 3 april 2018 / 22:37

  Heerlijk!!!!! Mijn eerste kha gebak ooit gemaakt.en eem succes!!! Bedankt!

  • Floortje | Flowcarbfood 4 april 2018 / 09:20

   Wat ontzettend leuk om te horen! Geniet ervan ❤

 3. Marjolein 5 juni 2019 / 20:46

  Hoi Floortje weet je ongeveer hoeveel kha erin zitten bv per punt of gewicht ?

 4. Mariëtte de Jong 29 juni 2019 / 14:12

  Oef. Gemaakt, geproefd en in zijn geheel de vuilnisbak gegooid. De bodem was best aardig, maar de smaak van zoetstof vond ik echt niet lekker. Heb maar twee ipv vijf lepels zoetstof gebruikt.

  • Floortje | Flowcarbfood 29 juni 2019 / 23:18

   Hi Mariette, wat zonde! Wat voor zoetstof heb je gebruikt?

 5. Mariëtte 1 juli 2019 / 13:45

  De tafelzoetstof van AH. Ik snap het ook niet.

 6. Danielle 1 april 2020 / 11:48

  Bodem was heel goed gelukt, smaakte ook goed. De cheesecake zelf was niet lekker, vrij chemisch en niet gwn lekker zoet.. helaas weg gegooid. precies het recept gevolgd…

  • Floortje | Flowcarbfood 1 april 2020 / 11:50

   Hoi Danielle, wat jammer! Welke zoetstof heb je gebruikt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *