Koolhydraatarme quiche met courgette en zalm (zonder bodem)

koolhydraatarme quiche met courgette en gerookte zalm

Ik blijf gek op de klassieke combo van zalm en courgette! Jullie hebben hier al vaker courgettesoep met gerookte zalm voorbij zien komen, en vandaag verwerkte ik deze twee ingrediënten samen in een koolhydraatarme quiche. Zonder bodem, dus je hebt er geen meel voor nodig! En toch is’ie stevig én super lekker. Hoe dat kan? Je leest het in dit recept.




Als je ook zo gek bent op de klassieke combinatie van zalm en courgette, ga je deze quiche heerlijk vinden! Van dit recept kun je één quiche (voor het avondeten) maken, maar ook ongeveer 12 mini-quiches! Leuk bij de brunch, als ontbijt of lunch, of als extraatje bij een lekkere kop soep.

Ohja, deze quiche is trouwens ideaal om van te voren al te maken. Een dag later is’ie zelfs nog lekkerder!

Ingrediënten (maaltijd voor 2 personen of +/- 12 mini quiches)

  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 100 gram gerookte zalm(snippers)
  • 100 gram kruidenroomkaas
  • Kerriepoeder (optioneel)
  • (Vloeibare) boter om te bakken

Verder nodig:

  • Rasp (ik gebruikte hiervoor m’n keukenmachine, maar je kunt ook een handrasp gebruiken)
  • (Wok)pan
  • Kleine ovenschaal / taartvorm of cupcakevormpjes (als je mini-quiches wilt maken)
  • Vergiet
  • Bakpapier
  • Oven



Bereiding koolhydraatarme quiche met zalm en courgette

Dat deze quiche geen bodem heeft, betekent niet alleen dat je geen meel nodig hebt: het betekent ook dat deze quiche een stuk makkelijker en sneller te maken is!

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snipper de ui en fruit deze even in wat (vloeibare) boter. Rasp ondertussen de courgette en bak deze vervolgens ook even mee.

Voeg eventueel wat kerriepoeder toe, en haal de pan van het vuur als de courgette begint te verkleuren. Laat de courgette goed uitlekken in een vergiet.

Kluts ondertussen de eieren met de kruidenroomkaas tot een glad mengsel en snijd de gerookte zalm in reepjes of blokjes (als dat niet al gedaan was door de supermarkt 😉 )

Gebruik je een ovenschaal of taartvorm? Maak dan een stuk bakpapier nat, wring het goed uit en bekleed je ovenschaal of taartvorm hiermee. Zo kun je het bakpapier beter vormen, en voorkom je dat je quiche straks helemaal vastgeplakt zit. Maak je mini-quiches? Zet dan 12 cupcakevormpjes klaar. Ik heb zelf de voorkeur voor siliconenvormpjes, daaraan blijven ze het minst plakken.

Is de courgette goed uitgelekt (duw eventueel nog een keer extra aan zodat er zoveel mogelijk vocht uit is)? Schep de zalm er dan doorheen en verdeel de courgette en zalm over de beklede ovenschaal of cupcakevormpjes. Schenk het ei-roomkaas mengsel er overheen en verdeel het goed over de hele schaal. Gebruik een vork of lepel om ervoor te zorgen dat het ei ook tussen/onder/naast de geraspte courgette loopt.

Zet de schaal of cupcakevormpjes in de oven en bak in ongeveer 45 minuten (quiche) of 30 minuten (mini-quiches) gaar. Haal de quiche vervolgens uit de oven en laat hem een paar minuutjes afkoelen. Wachten is moeilijk, ik weet het, maar dan is’ie straks makkelijker te snijden.

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *