Koolhydraatarme carrotcake met roomkaas topping

koolhydraatarme carrotcake

Met Pasen in het vooruitzicht vond ik het wel weer tijd voor een nieuwe koolhydraatarme cakevariant. En wat is dan passender dan een koolhydraatarme carrotcake?! En even eerlijk, of het nu bijna Pasen is of niet: een lekker stuk cake gaat er altijd wel in toch? Zeker als het ook nog eens zonder schuldgevoel is. Het recept is, zoals vrijwel al mijn cakes, gebaseerd op mijn basisrecept voor koolhydraatarme cake, maar dan met wortel, extra kruiden en een zachte, frisse topping.




Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 70 – 80 gram monchou of andere roomkaas + 2 flinke eetlepels voor de topping
  • 60 gram roomboter + 2 flinke eetlepels voor de topping
  • 300 gram wortelen
  • 160 gram amandelmeel (bijvoorbeeld van Body & Fit)
  • Eventueel 2 handjes walnoten
  • Theelepel vanille-aroma
  • Theelepel bakpoeder
  • Zoetstof (naar smaak)
  • Kaneel en/of speculaaskruiden (ik gebruikte allebei)
  • Snufje zout
  • Citroen- of limoensap (mag gewoon uit een flesje)

Verder nodig:

  • Rechthoekige of vierkante cakevorm of ovenschaal
  • Bakpapier
  • Rasp (ik gebruikte die van mijn keukenmachine)
  • Handmixer
  • Oven

Bereiding koolhydraatarme carrotcake

Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de monchou en boter zacht zijn. Je kunt ze van te voren al uit de koelkast halen, maar je kan ze ook even een halve minuut in de magnetron verwarmen.

Rasp de wortels: ik gebruikte hier de rasp van mijn keukenmachine voor, maar je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen. Duurt alleen wat langer 😉

Mix de boter, roomkaas en vanille met 3-4 eetlepels zoetstof tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, gevolgd door de wortelrasp. Bewaar eventueel wat wortelrasp voor de topping (was ik zelf vergeten).

Meng het amandelmeel in een apart schaaltje met het bakpoeder, 3 theelepels kaneel/speculaaskruiden en een snufje zout, en voeg dit vervolgens met de geraspte wortel toe aan het beslag.

Mix alles in 1 tot 2 minuten goed tot een glad beslag en proef even wat je van de smaak vindt. Voeg eventueel extra zoetstof, vanille, kaneel en/of speculaaskruiden toe. Maak het beslag iets zoeter dan je zou willen, want zoetstof verliest tijdens het bakken vaak wat zoetkracht. Eventueel kun je nog walnoten aan de cake toevoegen: breek ze in stukjes en roer ze door het beslag heen.


Maak een vel bakpapier nat, wring het goed uit en bekleed je bakvorm of ovenschaal hiermee. Door het bakpapier nat te maken, krijgt het makkelijk de juiste vorm. Giet het beslag vervolgens in de bakvorm of ovenschaal en bak de carrotcake in ongeveer 40 minuten gaar.

Ondertussen kun je de topping maken, door 2 eetlepels zachte roomboter met 2 eetlepels roomkaas tot een glad mengsel te mixen. Voeg hier vervolgens wat vanille-aroma, citroensap en zoetstof naar smaak toe en zet het apart.

Tijd voor de topping!

Is de cake klaar? Haal hem dan uit de oven en laat hem volledig afkoelen voordat je de topping er overheen smeert. Lastig, ik weet het… Bij mij was de bovenkant trouwens een beetje bobbelig (zoals je kunt zien op de foto). Wil je liever een mooie gladde bovenkant, snijd dan dun laagje van de bovenkant van de cake af.

Smeer de topping met een lepel of mes over de bovenkant van de carrotcake heen. Heb je nog wat wortelrasp bewaard? Hiermee kun je de cake mooi afmaken. Zelf was ik het een beetje vergeten.. Snijd de cake vervolgens in (ongeveer) 12 stukken, en: geniet!

Eet smakelijk! X


Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

  1. Lizzy 22 maart 2018 / 08:41

    Goedemorgen,
    Dat ziet er heerlijk uit. Wil dit graag maken volgend weekend.

    Ben alleen erg benieuwd wat de voedingswaarde is?

    • Floortje | Flowcarbfood 22 maart 2018 / 09:17

      Hi Lizzy! Goed om te horen 🙂 Zelf tel ik geen koolhydraten (meer), omdat het echt mijn leefstijl is geworden en ik nu goed weet wat ik wel/niet kan eten. Al mijn recepten passen daarbij.
      Mocht jij het wel fijn vinden om koolhydraten te tellen, kun je hiervoor verschillende apps gebruiken, zoals FitnessPal, MyFatsecret of Fitatu. Hierin kun je ingrediënten invoeren, en deze telt dan de hoeveelheid calorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten.

  2. L 22 maart 2018 / 08:55

    Wat is de voedingswaarde?

  3. Floor 31 maart 2018 / 13:17

    Ha Floor, hoe kan ik deze cake het beste bewaren? Heb hem vandaag vast gemaakt voor morgen.. nu al de topping erop en in de koelkast of de cake buiten de koelkast en morgen de topping erop?
    Alvast bedankt!

    • Floortje | Flowcarbfood 31 maart 2018 / 15:14

      Hi Floor! Je kunt de topping er alvast op doen en de cake dan in de koelkast bewaren. Geniet ervan morgen! Liefs

  4. Naomi Mae Poppinga 5 april 2018 / 20:55

    Hiii!! Ik heb ze gemaakt hoor! Echt super lekker. Klopt het dat het niet veel reist?

    Bedankt voor het recept xx

    • Floortje | Flowcarbfood 5 april 2018 / 21:44

      Hi Naomi,

      Wat leuk om te horen! Dat kan wel kloppen inderdaad, het deeg is vaak wat ‘vaster’ en zwaarder dan bij niet-koolhydraatarme baksels.

      Liefs!

  5. Marijke 5 augustus 2018 / 18:26

    Heerlijk! Ik heb ze als muffins gemaakt en ingevroren. Ontdooid smaken ze ook heerlijk.

    • Floortje | Flowcarbfood 5 augustus 2018 / 18:27

      Hi Marijke! Super, wat leuk om te horen ?

  6. Esther 3 april 2019 / 21:50

    Zalige cake !!! We konden amper wachten eer ie helemaal afgekoeld was ? Dank voor dit heerlijke recept !

    • Floortje | Flowcarbfood 4 april 2019 / 15:24

      Super!! Geniet ervan 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *