Biefstuk met geroosterde wintergroenten en ui in rode wijn

Biefstuk met geroosterde groenten en ui in rode wijn

Nog inspiratie nodig voor je hoofdgerecht met kerst of een ander feestelijk diner? Ik maakte dit feestelijke (en toch gezonde én koolhydraatarme) gerecht waarvoor je zelf bijna niet in de keuken hoeft te staan. De oven doet bijna al het werk! Ideaal, want zo kun je zelf lekker lang tafelen met je gast(en). Ik denk dat deze biefstuk met wintergroenten bij iedereen wel in de smaak valt: de licht zoete geroosterde groenten combineren perfect met de malse, zoute biefstuk. Ik maakte er een topping van ui in rode wijn bij, die ik zelf heel lekker vond in combinatie met de biefstuk. Jan vond het vlees lekkerder zonder deze topping, dus ik heb het in het recept als ‘optioneel’ gezet. Kies zelf wat je het lekkerst lijkt 🙂Ingrediënten (2 personen)

 • 2 biefstukken
 • 400 gram wortelen
 • 200 gram diepvriesspruiten
 • 2 tenen knoflook
 • Knoflookzout
 • Rozemarijn
 • Tijm
 • (Room)boter om in te bakken
 • Olijfolie

Optioneel voor de ui in rode wijn

 • 1 glas rode wijn
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • Tijm
 • Roomboter

Bereiding biefstuk met geroosterde wintergroenten

Verwarm de oven voor op 200 – 220 graden en haal de biefstuk alvast uit de koelkast. Snijd de wortels in de lengte door de helft of in vieren, afhankelijk van hoe dik ze zijn. Schep ze in een ovenschaal met de bevroren spruiten en 2 ongepelde tenen knoflook en besprenkel met ongeveer 2 eetlepels olijfolie. De knoflooktenen laat je dus in de schil: dan worden ze lekker zoet en zacht. Die kun je straks ‘uitknijpen’ en dat smaakt heerlijk bij de groenten en de biefstuk! Voeg wat knoflookzout, rozemarijn en tijm toe en hussel even goed door. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en rooster de groenten ongeveer 30 – 40 minuten, afhankelijk van je oven. Hussel ze tussendoor een keer, hou ze goed in de gaten en haal ze eruit wanneer ze een beetje verkleurd en beetgaar zijn.

10 minuten voordat je de groenten uit de oven haalt, kun je de biefstuk bakken. Dep de biefstuk droog, verhit flink wat (room)boter in een pan en bak de biefstuk 2 – 6 minuten, afhankelijk van hoe rood je hem wilt. Bestrooi tussendoor met wat peper en zout en blijf de biefstuk keren zodat’ie niet verbrandt. Pak de biefstuk vervolgens in in wat aluminiumfolie en leg aan de kant.

Wil je er ui in rode wijn bij serveren? Snijd dan een ui in (halve) ringen en fruit deze in de pan van de biefstuk. Voeg wanneer de uien glazig geworden zijn een flinke klont boter, wat tijm en een geperst teentje knoflook toe. Roer even goed door, zet het vuur lager en schenk de rode wijn in de pan. Laat dit zachtjes even inkoken totdat de ‘saus’ de gewenste dikte heeft.

Haal de groenten uit de oven en schep op een groot bord. Leg de biefstukken erbovenop (snijd ze eventueel in) en maak eventueel af met de ui in rode wijn.

Eet smakelijk! XPrint Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *