Basisrecept voor koolhydraatarme oopsies

Basisrecept koolhydraatarme broodjes of oopsies

Toen ik koolhydraatarm begon te eten vond ik het soms lastig een vervanger te vinden voor m’n standaard boterhammen met kipfilet als lunch. Hoe lekker een salade of omelet ook is, het is niet altijd even handig mee te nemen. Na even Googlen vond ik deze ‘oopsies’ of ‘cloudbreads’: koolhydraatarme broodjes van ei en roomkaas, die je met van alles kunt beleggen. Ideaal om mee nemen en het mooie is: je hebt maar 3 ingrediënten nodig! Ik maak vaak een hele berg en vries ze dan per 2 in zodat ik altijd een voorraadje heb.

Ingrediënten (voor 6 oopsies)

 • 3 eieren
 • 100 gram roomkaas (light)
 • Theelepel bakpoeder
 • Eventueel extra zaden, pitten, kruiden, zoetstof etc.

Bereiding

Splits het eiwit en eigeel in twee aparte bakjes en pak een grote mengkom. Het is belangrijk dat deze kom niet vet is (anders wordt je eiwit niet stijf) dus ga er eventueel even doorheen met wat keukenpapier met citroensap. Doe het eiwit in de kom met een klein snufje zout en klop het zo stijf mogelijk. Mix vervolgens het eigeel met de roomkaas en het bakpoeder en schep dit mengsel luchtig door het stijve eiwit.

Vet een bakplaat met bakpapier héél goed in (ei plakt nogal) of gebruik een siliconen bakmat, net zo makkelijk. Maak 6 (of meer, afhankelijk van hoe groot je ze wilt) enigszins afgeplatte hoopjes van het eimengsel en doe ze ongeveer een half uurtje op 160 graden in de oven. Je kunt ze ook langer bakken als je ze wat harder wilt. Dan even goed laten afkoelen en vervolgens kun je ze in een afgesloten doos een paar dagen bewaren. Zelf vries ik ze altijd in per 2 stuks.

Best makkelijk toch? Als je vaker oopsies maakt kun je eindeloos variëren met de smaak of de vulling. Zo voeg ik zelf vaak pompoen- of zonnebloempitten aan het eimengsel toe om ze wat steviger te maken. Je kunt ook verschillende kruiden toevoegen als je hartige oopsies maakt, of zoetstof en bijvoorbeeld kaneel voor lekkere zoete broodjes. Op zoek naar een lekkere lunch? Wat dacht je van deze oopsies met kipfilet, heksenkaas, komkommer en avocado? 

 

Eet smakelijk! X

Print Friendly, PDF & Email
SHARE:

3 Comments

 1. Maaike 12 maart 2018 / 14:00

  Hoi,

  Ik blader een beetje door je recepten, maar… waarom gebruik je bij deze oopsies roomkaas light? Light producten zijn toch allerminst koolhydraatarm?..

  Groetjes,
  Maaike

  • Floortje | Flowcarbfood 12 maart 2018 / 14:35

   Hi Maaike!

   Leuk dat je m’n recepten bekijkt 🙂 Ik gebruik zelf volle roomkaas, maar light staat tussen haakjes omdat light roomkaas ook een prima optie is bij dit recept. Zo kan iedereen zelf bepalen of ze de vette of magerdere variant willen maken, afhankelijk van wat bij je precieze dieet / wensen past! De meeste light roomkaas is ook gewoon koolhydraatarm trouwens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *