Zin om iets te bakken? Deze koolhydraatarme brownies zijn super lekker én makkelijk om te maken. Ohja: je leest het goed. Zonder meel. En zonder moeilijke ingrediënten. Ideaal toch? En zeg nou zelf: wie wil er geen brownies kunnen eten zonder schuldgevoel?!
Ingrediënten
- 150 gram roomboter
- 100 gram monchou
- 3 eieren
- 3 handjes walnoten
- 30 – 40 gram cacaopoeder
- Zoetstof (ik gebruikte ongeveer 5 eetlepels)
- Theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- Theelepel vanille-aroma
- Optioneel: 2 – 3 eetlepels eiwitpoeder vanille (ik gebruikte die van Body & Fit, maar het is ook verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Kruidvat)
Bereiding koolhydraatarme brownies zonder meel
Verwarm de oven voor op 180 graden en zorg dat de roomboter en monchou zacht zijn (verwarm ze bijvoorbeeld even in de magnetron).
Mix de boter, monchou, eieren en eiwitpoeder tot een glad beslag. Voeg vervolgens het bakpoeder, zoetstof, zout en cacaopoeder toe en mix nog even goed.
Proef wat je van de smaak vindt en voeg eventueel extra zoetstof of cacao toe naar smaak. Maak je beslag iets zoeter dan je zou willen, want tijdens het bakken verliest de zoetstof wat zoetkracht.
Breek 2 handjes walnoten in kleine stukjes en roer deze door het beslag. Maak vervolgens wat bakpapier nat, wring het goed uit (zo kun je het makkelijker in vorm krijgen) en leg in een cake- of taartvorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm, maak af met nog wat walnoten en bak ongeveer 20-25 minuten.
Eet smakelijk! X
De brownies afgelopen week gemaakt. Structuur was goed, maar helaas viel de smaak tegen. Dit kwam vast door de zoetstof die ik er door had gedaan. Zelfs, zoals jij ook al aangaf, iets meer dan nodig omdat de zoetstof aan kracht verliest tijdens het bakken. Dat klopt dus. Nu ben ik geen zoetekauw, maar helemaal geen zoetigheid proeven in de brownies is niet lekker. Kun je in dit geval niet beter gaan voor een vloeibare zoetstof geschikt om mee te koken en te bakken?
Hoor het graag.
Hoi Karolien! Wat jammer van de smaak. Welke zoetstof gebruikte je? Misschien ligt het daar aan? De volgende keer zou ik in ieder geval wat extra zoetstof toevoegen. Vloeibare zoetstof kan ook, maar daar werk ik zelf eigenlijk nooit mee. Liefs, Floortje
Wat zijn na het bakken de waarden? Calorieën, vetten, eiwitten, koolhydraten? Staat nu in de oven ik ben benieuwd.
Hi Marjan!
Zelf tel ik die waardes niet (meer). Voor mij is koolhydraatarm eten echt een leefstijl geworden en geen dieet. Inmiddels weet ik goed wat ik wel en niet kan eten en al mijn recepten passen daarbij. Wil je de voedingswaarden wel graag berekenen, kun je de ingrediënten invoeren in een app zoals Fat Secret of My Fitness Pal. Die rekent het dan voor je uit 🙂 Eet smakelijk straks!
Het smaakte heerlijk. Dankjewel
He Floortje, bedankt voor je lekkere recepten 🙂 Mag ik een indicatie met hoeveel je bedoelt met een handje ?
Ik vind het een beetje moeilijk inschatten zo….Alvast bedankt en doe aub verder met je site…
groetjes uit België, Christel
Hi Christel, wat leuk om te horen! Ik pakte letterlijk gewoon 3 handjes uit de zak haha, maar dat komt niet zo precies! Je kunt zo veel gebruiken als je zelf lekker vindt 🙂 Liefs, Floortje
Wat word er verstaan bij zoetstof? Er zijn er best veel namelijk. Bijvoorbeeld stevia zoetstof poeder verkrijgbaar bij de normale supermarkt of de vloeibare variant van natrena? Ik ben nog een leek met kh arm bakken en dit soort onduidelijkheden houden mij vaak tegen.
Hi Sanne! Dat mag allemaal 🙂 Afhankelijk van wat jij prettig en lekker vindt. Zelf gebruik ik altijd de tafelzoetstof (bus met wit poeder) van Natrena of huismerk van de supermarkt. Stevia geeft vaak een bittere nasmaak die ik niet lekker vind.
Hallo Floortje!
Wat een zaligheid dit receptje! ‘t Is zo leuk om te weten dat ik toch een stukje chocola kan en mag eten 😉
Ik ga zeker nog van jouw receptjes uitproberen.
Groetjes uit België,
Nele
Hoi Nele! Wat ontzettend leuk om te horen 🙂 Geniet ervan!
Wat een leuk recept, alleen had in vloeibare zoetstof gebruikt(speciaal voor bakken &braden) en teveel…. brrrr niet te doen zo zoet… dus snel weer proberen met poeder?
Ohh dat is jammer!! Volgende keer toch stiekem even het beslag proeven haha 🙂
Kom net dit heerlijke recept tegen en ik vraag mij af, kun je ook mascarpone gebruiken ipv monchou?
Hi Nelleke! Ja kan ook 🙂
Heb ze gemaakt, in eerste instantie met monchou omdat ik nu pas zie dat je mijn vraag beantwoord had ?. Ze zijn heel goed gelukt en echt super lekker . Volgende keer maar eens met mascarpone proberen. Bedankt voor je recept (en je antwoord ?)
Ik neem aan dat het goed moet afkoelen alvorens je dit kunt vastpakken,, het lijkt me nogal klef door de boter en de room. Bewaar je dit dan n de koelkast?
Hoi Floortje,
ik ga dit vandaag ook maken! Eigenlijk wilde ik een koolhydraatarme cake bakken maar ik vind geen recept zonder amandelmeel en dat kan ik niet gebruiken vanwege een allergie van manlief :).
Nou is mijn vraag: wat doet het eiwitpoeder voor de brownies? Ik heb er nog nooit van gehoord en weet ook niet waar dit te halen, dus ik ga het eerst maar eens zonder doen.
ben wel benieuwd naar je antwoord.
Groeten van Constance